Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A kákán nincs csomó avagy az egybanisok diadala

A Minta Beolvadásból jeles díjat adományozott öt RMDSZ-es politikusnak, akik – mint kiderült – az önkormányzati üléseken nem tartják fontosnak anyanyelvük használatát, még akkor sem, ha magyar többségű a testület. A díjat oklevél formájában hétfőn Csíkszeredából postázta a Minta elnöke, Tőke Ervin az érintetteknek.

Kelemen Márton, Maros megyei RMDSZ frakcióvezető: »Mivel a szinkronfordítás nem biztosított, nem látom értelmét minden esetben az anyanyelv használatának, viszont akkor, amikor kimondottan magyar ügyről van szó, magyarul fogunk beszélni«.

Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere: »a magyar embereknek tökéletesen mindegy, hogy az önkormányzati ülések milyen nyelven zajlanak ... . A tanácsüléseken románul beszélünk, minden RMDSZ-es tanácsos tud románul, ezért így kézenfekvő«.

Kovács Máté, Szatmár megyei RMDSZ frakcióvezető: »...értelmetlennek látja a kétnyelvű tanácsüléseket, mivel ezáltal bonyolódnának a dolgok, elhúzódnának és megnehezednének a gyűlések«.

Maskulik Csaba, marosvásárhelyi RMDSZ frakcióvezető: »... egyenesen nonszensznek nevezte azt, hogy több nyelven folyjék egy ülés. “A gyűléseknek egynyelvűeknek kell lenniük, egy olyan nyelven kell őket lefolyatni, amit mindenki ért és beszél, legyen az angol, román vagy magyar«.

Török László, Nagyszalonta polgármestere: »20 ezer lejes plusz költséget jelentene a fordító alkalmazása, ezt az összeget mi inkább a magyar iskolára költjük«.”– olvasom egy tudósításban.

Senki ne gondolja, hogy itt véget ér a névsor. Gyakorlatilag minden valamilyen tisztséget betöltő magyar tanácstag, képviselő különösen ahol a 30 százalék határán vannak, az mind kiérdemelte ezt az oklevelet. Sajnos, sokan, nagyon sokan vannak. Kelemen Márton marosi frakcióvezető kimondottan magyar ügyet emleget. Ami ebben az országban történik, mindenki ügye, és mindenkinek anyanyelvén kell megértenie annak fontosságát. Kovács Jenő végzett felmérést, és a magyarok azt mondták, nekik mindegy, milyen nyelven folyik a tanácsülés Nagykárolyban? Akkor minek adja magyar iskolába a gyermekét a nagykárolyi magyar polgár, ha őt semmibe veszik magyarságában, és nem az anyanyelvén képviselik? Kovács Máté Szatmárról: ha nincs ideje anyanyelvére és anyanyelvén beszélni, miért ment képviselőnek? Senki sem kényszerítette pisztollyal, de jól jön a státusz, ugye? Maskulik Csaba Maros megyéből Kolozsvári Zoltán jeles utódja, aki annak idején hevesen tiltakozott a magyar nyelv használata ellen a városi tanácsban. Török László Arany János városából egyenesen pénzre váltja a magyar nyelv használatának ügyét, merthogy az iskolák… Kinek, ha tíz év múlva egy árva gyermek sem akar már magyarul tanulni, mert elöljáróik még azt sem tartották fontosnak, hogy ott használják az anyanyelvüket, ahol törvényes joguk van? Neki nem ér meg 20 000 lejt az anyanyelve.

A politikus uraknak, gondolom, elég hangos ébresztő az egybanisok csengése, az anyanyelvért való harc jelképe, ami több száz kilóra rúg, közel 8500 lejt tesz ki, s Erdély és Románia magyarságának anyanyelvi igényét tükrözi a napi piactól a hivatalokig és tovább. Minden bani egy magyar ember, aki akkor látná értelmét magyar identitása megőrzésének, ha elöljáróik is tisztelik azt. Különben kinek-minek a magyar iskola, s különösen az egyetem, ha törvényes jogaikkal nem élhetnek még a piacon sem, és harcban, nyelvháborúban telik életük. Inkább elmennek. Jó lecke volt ez a több mint húsz éve regnáló politikusainknak, akik megalkuvásból a kis lépések politikájával beolvadásra kárhoztatták az erdélyi magyarságot. Ám elég volt egy civil szikra! A magas értelmiség gáncsoskodói, összeesküvés-elméletek gyártói, akik e nélkül a világrendet már el sem tudják képzelni, saját magukból indulnak ki. Csak azt adják, mi lényegük, s az: a bizalmatlanság és rosszindulat. Pedig tudni illenék, a kákán nincs csomó!

 

Megtekintések: 301

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Péter Zoltán November 11, 2013, 11:21am

Ezeket a pecsovics alakokat le kell cserélni, de sürgősen. 

Hozzászólt Vargha Anikó November 4, 2013, 9:58pm

Ezt a szervilis, megélhetési képviselőkből álló népséget ha ezután is megválasztja az erdélyi magyarság, akkor nem is érdemel mást. A nagymenetelés jó kezdet, nyitorgatni kellene az egyszerűbb emberek szemeit, míg még tart a lendületből. Hadd legyen a következő kétszer ekkora! A következő választásra pedig a levitézlett, ránk szégyent hozókat nem szabad odaengedni. Készüljünk a tavaszra!

Hozzászólt Fazakas Csaba Zoltán November 1, 2013, 4:01pm

Sajnos,mi választottuk meg "képviselőinket",azzal a hittel,hogy anyanyelvünkön képviselik ügyünket ott,ahol erre lehetőség van,ehelyett azonban megalkuvókká váltak és cserbenhagyták az erdélyi magyarságot.Most,hogy elindult egy rég nem tapasztalt összefogással,a székelyek nagy menetelése,a sok-sok összegyűlt bani,már az első két lépcsőfokot jelenti egy olyan úton,amit most már végig kell járni.Adjon Isten erőt hozzá és kitartást!  

Hozzászólt Gal Eva Október 28, 2013, 9:10pm

Tanulni kellene Svajctol ha mar Erdelyt hasonlitjuk hozza es akar 4 nyelven is beszelni barhol.

Hozzászólt Koczka Otto Október 28, 2013, 6:46pm

Fejétől büdösödik a hal! Szégyellje magát az aki tehetne a magyarságért ott, de helyette a pénzt választotta.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek