Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

Valamikor 1990 februárjában kezdődött a gyertyás tüntetéssel, amikor a vásárhelyiek tízezrével vonultunk ki, hogy követeljük iskolához és anyanyelvünk használathoz való jogunkat. Azóta több mint két évtized telt el, érdekvédelmi szövetség alakult, később különböző pártok jöttek létre, az a kevéske egyetértés, ami akkor annyira nagyszerűvé tette közérzetünket, így hullt darabjaira. Ma mindenki hangoztatja a magáét, hogy az övé a tökéletes megoldás, csak az a baj, hogy mi, civilek ebből semmit sem érzékelünk Vásárhelyen. A fekete március óta frontváros maradt. Csigaléptekkel sikerült harcok árán felmutatni sovány eredményt. Az állami intézmények homlokzatán kétnyelvű táblák jelentek meg. Legutóbb a 2. számú iskola elnevezéséért folyt a harc, s a civilek győzelme, hogy ma építtetőjének, dr. Bernády Györgynek a nevét viseli. De a MOGYE ügye megoldatlan, az önálló magyar nyelvű általános iskolákról álmodni sem merünk. Hogy is tehetnénk, amikor a hivatalosságokban az is kiverte a biztosítékot, hogy néhány civil ember, egy csoport tagjai elkövették/tük azt a merészséget és ugyanakkor „törvénytelenséget”, hogy kétnyelvű táblácskákat ajándékoztunk a piaci zöldségárusoknak, mert a helyi piacok törvénye csak engedéllyel teszi ezt lehetővé. A különös többek között az, hogy a piaci irodák, hivatalos helységek felett már kétnyelvű táblák vannak, de az árusnak nincs joga kiírni, hogy a varza az káposzta, a sóska nevét nem is tudom én sem románul, csak a növényt ismerem fel, és még sorolhatnám. 

A történet részleteit már mindenki ismeri, és nyilván lesz folytatás. A meggondolkoztató az, hogy miközben állami magyar egyetemért tehát a fa tetején, és nem a gyökereknél kezdték választott politikusaink érdekvédelmünket, ez az átlagemberhez, aki nap  mint nap a piacon árul és a piacon vásárol, nem jutott el, és alig érdekelte. Neki be kellett szereznie a napi betevőt, ha lehet, minél olcsóbban. A piacon minden városlakó polgár megfordul, még az újgazdagok is. S ha itt nem lehet elemi jogainkkal élnünk, akkor csak a háború, a nyelvháború marad. Sok rokonszenv és pártoló szándék, tanács jut el nap mint nap a csoport ötletgazdájához, létrehozójához. Nehéz kiválasztani, eldönteni, hogy melyik életképes. De a szándék a fontos, mert ebből vonhatjuk le azt a következtetést, hogy a civil társadalom ébredezik Csipkerózsika-álmából, és a város magyarsága nincs magára, mert Csíkszeredától Hollandiáig, Magyarországon keresztül az EU-ig érkeznek a szolidaritás megnyilvánulásai. A mi, vásárhelyi magyarok dolga az, hogy tudatosítsuk kicsitől nagyig ennek jelentőségét, és addig folytassuk a nyelvháborút, amíg megnyerjük, és egyenlő jogú állampolgárai leszünk városunknak, otthonunknak és Romániának. Egyenlőek a többségi románokkal.

 

Megtekintések: 337

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Fazakas Csaba Zoltán Október 17, 2013, 10:16pm

Szerintem,már annyira megaláztak bennünket,pofátlanul,hogy égbekiálltó,amit nap mint nap elkövetnek ellenünk és ennek nincs is vége,hacsak...Igenis fel kell venni a kesztyűt,mert tovább nem lehet tolerálni a mindennapos magyar múlttiprást.Minden fórumon ki kell állnunk igazunkért,jogainkért s ez nem szájkaraté részemről.Én is Erdélyből származom,90-ben települtem át MO-ra,de életem java részét ott éltem meg,de amit innen megtehetek,azt ígérem meg fogom tenni az ügyünk érdekében. 

Hozzászólt Elemer Nagy Október 17, 2013, 5:27pm
KedvI
Hozzászólt Kuti Márta Október 17, 2013, 9:35am

Kis Elemérnek mondom, hogy egyébként minden elmélet kitalált. Aztán a gyakorlat vagy igazolja, vagy nem.

Hozzászólt Kuti Márta Október 17, 2013, 9:32am

Ezt a finnugor ügyet minek belekeverni ide? Először is csak nyelv- és nem genetikai rokosnságról van szó, másrészt a magyart az ugor és nem a finn ághoz sorolja a tudomány. Hogy a finnek mit csinálnak, az ő dolguk, engem jobban érdekelnek a mordvinok vagy osztjákok pl., mert nekik is épp elég bajuk van. Nekünk megvan a magunk baja, s ráadásul nem is rokonaink, akikkel hadakoznunk kell..Mint ahogy a finn-nek sem a svéd. Foglalkozzunk ezzel.

Hozzászólt Elemer Nagy Október 15, 2013, 11:38pm

A Finnugor - kitalalt- elmeletet mar a finnek nem tanitjak az iskolakbann kedves Amanda.

Hozzászólt Ambrus Ákos Stefan Október 15, 2013, 5:52pm

Kevés ,az Őn altal emlitett Űgy hive van már itt Vásárhelyen (az újgazdagok nem hiszem,hogy ezek közé tartoznak,Ők a tűz mellett jobban érzik magukat) azoknak is jó része cask szavakkal,hiányoznak a tenni tudók,akik esetleg szeretnének,nem tudnak,na meg egyre kevesebben maradunk itt élők,akik a saját bőrükön tapasztalyák az Őn altal emlitett (szomorú,de való)tényeket.Könnyű sajnálkozni,gondolom azért köszönettel tartozunk az értunk aggódoknak(főleg azoknak akik valamiképpen igyekszenek tenni érdekünkbe)sajnos "szamárbőgés nem(igen) hallatszik a menyórszágba"

Hozzászólt Szanto Geza Október 15, 2013, 4:46pm

Kedves Kuti Maria

Enyitt ertek azok a kissebsegi vedo garanciak melyeket az Angolszaszok adtak a Franciakkal es Olaszokkal egyutt az elso es a masodik vilag haboru utan, hogy meg a piacon sem szabad kimondani hogy a salata elado magyarul.  Megkene kerdezni a "Szabadsagert harcolo Europai Uniot" Amerikat es Nagy Britaniat akik gorcsosen ragaszkodnak a demokratikus jogokert es persze az emberi jogokert, hogy az ilyen fajta diszkriminacio belefer a megadott alapelvekhez?  Nemhagynam ki azt sem hogy csonka magyarorszagnak kell fenntartani egyetemeket hataron kivuli orszagokban hogy az ottani magyarok kapjanak szakertoi vegzetsegeket !  Nagyon ugynezki hogy az ottani magyaroknak nincs helyuk, hogy le eljek eletuket normalis korulmenyek kozt az elfoglalt teruleteken.  Szerintem az Ensznek is felul kene vizsgalni hogy mifele elnyomas tortenik az Europai Unio orszagain belul.

Szanto Geza    

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek