Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Szem- és fültanúja voltam, egy érdekes beszélgetésnek Közzéteszem, hátha akad néhány ember, akinek tetszeni fog, és tovább is göngyölítik a gondolatok Gordiuszi csomóját.

 

 

El voltam fáradva. Éreztem, vasból van a cipő a lábamon. Egész napos fakitermelés után, minden porcikám pihenésre vágyott. De még messze volt az otthonom, viszont tízpercnyi járásra tudtam, nyitva van a falú egyetlen valamirevaló korcsomája.(kocsmája)

- Kedves lábaim! – Bírjátok ki odáig – szóltam rájuk.

- Jó! – De igyekezz, mert egy tappodtat sem megyünk tovább – felelték.

Megszaporítottam hát lépteimet, s bizony nagyon hamar elértem a korcsomáig. Benyitottam, olyan füst csapott meg, majd megfulladtam, semmit sem láttam, fel is ütöttem vagy két komát, a káromkodásokból ítélve. Majd oszladozni kezdett a füst, a ricsajról nem is beszélek, s megláttam a sarokban egy üres asztalt, ami éppen rám várt, kacsintott is nekem egy nagyot. Lábaim, mintha összebeszéltek volna, úgy leültek velem a székre, a fenekem fel is szisszent fájdalmában. Kértem egy deci rumot, meg egy sört, hátradőltem, és szétnéztem. Nem messze tőlem, három koma ült, söröztek, közben pedig beszélgettek. A füleim, mint a radarok, befogták a hangokat. Egy tagbaszakadt férfi beszélt éppen:

- Most jöttem ide át a szomszéd korcsomából, amit tegnap avattak fel. Biztos azért készítették, buktassák be ezt, de nem fog sikerülni. Ilyen a világ, ma rengeteg a konkurencia.

A másik fiatalabb férfi szólalt meg:

- S mi van azzal, ha sok a konkurencia? – Legalább arra ösztönzi az adott területen dogozót, hozza ki magából a legjobbat, legyen kreatív.

- Kreatív? – Hát ez nehéz. Hogy legyen valaki kreatív, ha olyasmit tesz, amit nem szeret? – És a bosszantó az, te valamit kitalálsz, új ötleteid vannak, dolgozol, a másik lekoppintsa, utánozni kezd téged, sőt kézzel-lábbal, pénzel, arra kezd törekedni, hogy tönkretegyen, s akkor érzi jól magát, ha ez sikerült.

- Igen ám, de ilyent csak az a fajta ember tesz, akinek nincsen önértékelése és értékrendje.

- Ha ez igaz, akkor szépen nézünk ki. Nézzél szét a nagyvilágban, csörtető emberrel tele van, ez a világ.

Az asztalnál ülő, eddig némán hallgató, idősebb ember, úgy látszik most látta elérkezettnek az időt, a közbeszólásra, mert megszólalt.

- Konkurencia. El van menve az eszetek. Az objektív, fizikai világban kell, sőt igazán hasznos is. De a szubjektív belső világban, haszontalan, sőt kifejezetten veszélyes és káros. Mert gondoljatok bele, mi lenne, ha az erdőben az egymás mellett élő fák, konkurenciát látnának egymásban, a bükkfa fenyő akarna lenni, a fenyő tölgy, a tölgy csere, és így tovább. Ez a jelenség megfigyelhető az emberek világában, mindenki más akar lenni, mind aki.

Kiabálás szakította, félbe az idős férfi szavait.

- Tűz van! – Tűz van! Ég az új korcsoma! – Gyertek emberek, segítsetek oltani!

Mindenki szinte egyszerre pattant fel, tolongás támadt, nagy volt a segíteni akarás.

Én felhasználtam ezt a pillanatot az odébbállásra, még vagy két kilométert gyalogolnom kell, amíg hazaérek. A hold lesz a kísérőm, s no persze a hallott beszélgetés. Még egy utolsó pillantást vettem a lángoló épületre, s a kétségbeesetten kiáltozó emberekre, majd a fizetséget az asztalon hagyva, belevesztem az éjszakába.

Megtekintések: 365

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Gálffy Mária November 7, 2011, 6:56pm
Igen,létezik az un.egészséges konkurencia,ugyan úgy mint a "beteges".Mindenki maga döntheti el,hogy melyiket ,minek tartja.Én igyekszem az emberek cselekedeteiben a jót felfedezni,vagy legalább feltételezni.Az írásban is az egy emberként elindult tömegben,csak a segítő készséget feltételezem,nem hátsó szándékot.(utalok itt Csilla-Melinda gyanújára).Minden esetre jó az írás,gondolatokat ébreszt,folytasd.
Hozzászólt Szőcs Katalin November 7, 2011, 6:23pm

Kint a világban minden megtalálható. Csak remélni tudom, hogy egyre nő azok száma, akik együttműködni tudnak a másikkal.

Tarka a mi belső világunk is. Együttérzés és megélhetési kényszer munkál bennünk. Lassan megtapasztaljuk, hogy az együttműködés fontos, mert a gonodlataink tetteink következményeit mi magunk kell elviselnünk. Mi vagyunk valóságunk teremtői, a saját hozzáállásunkkal. Értékrendünk növekedésénél a másikra való figyelés és megértés egyre nagyobb teret kap.

Ilyen tanulságokat szűrhetett le  Hősünk is.

Hozzászólt zachari ilona November 7, 2011, 5:21pm
A TORTENET ERDEKES ES TANULSAGOS,KIVANCSI LENNEK A FOJTATASRA.
Hozzászólt Andrus Mircea November 7, 2011, 4:15pm
A konkurencia az jó, ha a pozitív indítását nézzük. Az öreg úrnak igaza van :"mindenki más akar lenni mint ami" Ha meg nézzük az utobbi 21 évet , attól eltekintve ,hogy ki hol él jelenleg, tapasztaljuk , hogy évről évre kevesebb a segítőkész embertársunk. Mondhatnám hogy azok az emberek akik ki települtek Erdélyből a nagy világba, hogy valamilyen szinten segítik egymást, de nem mondom.
Hozzászólt Zsoldos János November 7, 2011, 2:38pm

Ide szántam a hozzászólást, máshova keveredett, de ott is jó helyen van.

 

Hozzászólt Zsoldos János 1 perce

 

Az jutott eszembe, milyen jó volna, ha téli estéken, a fiatalság összegyülne és ilyen témájú vagy gondolatmenetű elbeszélgetések, felolvasások lennének, nem a tv butító, züllesztő adását néznék, nyelromboló szövegét hallgatnák. Hisz olyan szép, sőt egyedülálló a világon, népünk hagyomány- és szokásvilága. Minden évszaknak megfelelően. Csak továbbművelni és -adni kell. Akkor garantált a nemzetünk megmaradása és a küldetés teljesítése. Nem a fogyasztói társadalom szüntelen felkínáló értéktelenségeit vásárolnák, mert ez a fajta gondolkodás(mód) kergette zsákutcába a "konkurenciát" is, végül romlásba. De milyen jó, hogy létezik az önzetlen segítőkészség. Remélem a "drága tandíj" megfizetése után sokak változnak meg. Isten dicsőségére! Úgy legyen!  

 

Hozzászólt Zsoldos János 9 perce

 

Nem a vallásformában van a hiba, abban, hogy a hit nem igaz szívből-lélekből táplálkozik. A történet az emberi élet mindennapos forgatókönyve. Az embert a jó Isten a maga képére teremtette. Írásban adta is adta miként lehet nyugodtan és tisztességesen megélni. A baj az utána következett fordítások-ferdítésekben, értelmezésekben van. Ezek alakították ki a különböző értékrendeket, alá- és főlé rendeltséget, egymás között. Bár jól tudott, hogy az Isten az egyedüli fölénk rendelt. Érdekes módon, csak a magyar ember lelkében van meg a mellérendelt és az együtélés rendelt gondolat- és érzelemvilág. Lásd a végtelen mese- és mondavilágunkat. Ezek tévedéd ne essék, a valóság továbbadására teremtődtek, mert minden más tárgyi eszköz elvész, csak az szülőről gyerekre élőszóban átadott üzenet NEM, soha. Ezért tudjuk a valóságot ma is. Ezért tudunk élni és megmaradni, s ez nem mese! Tetszett a rövid írás. Csak biztatni tudom a tollforgatót, továbbírásra.  

Hozzászólt Csúcs Mária November 7, 2011, 2:38pm

Az embert azért teremtette a Jó Isten, hogy vegye birtokba a földet, és uralkodjon rajta. Ne visszaéljen, hanem éljen. Ebbe belefér a többre, másra vágyás, akarás. Természetesen nem egymást eltiporva, ahogyan ez sok esetben történik.

Van egy zsidó mondás, -  ha azt mindenki betartaná, akkor azok az emberek, akik gondolkodnak és kitalálnak valamit, előrébb tudnák úgy vinni a világot, hogy mindeni, vagy legalábbis a legtöbb ember jól járjon.

Nos ez a mondás, az élni, és élni hagyni.

Egyébként az ősközösségi, a természeti társadalmakban is megfigyelhető, hogy 20% tartja el a 80%. - ot. Csak ez náluk nem okoz problémát. A mi fejlett társadalmunkban igen. Mi már ezt nem toleráljuk.

Hozzászólt Dr. Dobos Elek November 7, 2011, 2:11pm

Konkurrencia = verseny. Törvényekkel, előírásokkal, rendeletekkel, rendelkezésekkel irányítottan és ezeket betartatva, betartatva, ellenőrzötten hasznos és szükséges. Az egészséges gazdasági fejlődést a társadalomban és a gazdaságban is elősegíti. Hosszan tartó, célra törő, következetes, kitartó és kemény munkát követel meg A mai világ "szabad" versenyt hirdet, nyugdíjasként nem kommentálom a "módszereiket"a következmények hatását mindannyian érezzük. Ma, bármilyen feladatra a "megvehető"csörtető, emberek rendelkezésre állna, akik a vállalt feladatot- maradéktalanul -  végre is hajtják.  A régi mondás ma is helytálló:" Gyorsan meggazdagodni, csak mások kárára lehet" (doboslexi)

Hozzászólt Velicsek Szaniszló Gusztáv November 7, 2011, 11:07am
Tetszik az írás, sőt én is úgy éreztem, hogy lehetne tovább göngyölíteni. Konkurencia vagy "ál-konkurencia"? Hol lehet igazi versenypiacról, ahol a védelmi pénz már nyílt titok?
Hozzászólt Tállai Enikő November 5, 2011, 12:00pm
Egyetértek veled János.
Hozzászólt Szente Cs. Janos November 5, 2011, 11:53am

Ide is azt tudom írni amit mondtam egy másik oldalon is. 

Sajnos a konkurrencia fogalma és durva formája akkor jelenik meg mikor a felek között valakinél megjelenik az irigység vagy a tehetetlenség érzete. Ez nem jó, erre szokták mondani, hogy gyenge. 

Túl kell lépni rajta, nagy ez a föld. Mindenkinek helye van rajta, hogy tudása szerint élhessen rajta.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek