Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Megjelent,igen meg!Mintha régi dokumentumfilmet néznék,úgy pereg le előttem a jelenet.A néni szégyenlősen mosolyogva meri tele a befőttes üveget,szerényen teszi bele a kezében tartott zacskóba,majd a következő üsthöz lép,és előveszi a második befőttes üveget.Mindez ma,egy nagy rendezvényen,egy városnapon,amikor mindenki mulat,eszik,iszik,és a holnappal nem törődve költekezik.A néni gondol a holnapra,talán mert ráviszi a szükség,az éhség?Vagy csak egy barátnőjének viszi,aki nem tudott kijönni a rendezvényre?Mindegy a burgonya paprikás főzőversenyen ingyen van az adag,ehet mindenki ami bele fér.A néni,viszont előveszi a harmadik üveget is,a harmadik üst előtt,és kipirult arccal,szinte előre rágva az ételt,telerakja paprikással,majd vissza vissza nézve kisomfordál a térről.Talán nincs több üvegje?Vagy szégyenli többet venni?Igen ez a nyomorúság első jele,amikor
becsületesen ledolgozott élet után,ami látszott az öltözékén,régi de tisztára mosott ruha,kijárt de kifényesített cipő,munkától meggörbült hát,eres kezek,ingyen ételre kényszerül!A szégyen,ami láthatóan pirította arcát,a megalázkodó vissza vissza nézés a tér elhagyásakor,rádöbbentett,hogy igen ez a nyomorúság kezdete.
Amikor már nem tudjuk ellátni öregjeinket,vagy csak pusztán elhanyagoljuk őket,ingyen kosztra ,megalázott somfordálásra kényszerítjük,igen ez a nyomorúság kezdete!Érdektelenné váltunk,talán mi akik rendezvényekre járunk,kiállítunk,eladunk,mi jobban látjuk,mivel átfogóbb képet kapunk a különböző vidékek szokásaiból.Nem sokkal ezelőtt,talán ugyanez a néni bejött a kiállításra,és gondos keresgélés után megvett egy terméket,ami nem volt olcsó,de hitte nekünk,hogy jó a minősége.Talán ugyanaz a néni,miután használta azt a bizonyos terméket,és látta,hogy jó,arra gondolt,ha jönnek még jövőre ezek az atyafiak,és Isten is megsegít, vásárolok tőlük még.De változott a világ,és ő aki tavaly még szeretett volna vásárolni valamit a nagy városnapokon,az idén ingyen kosztra kényszerült!És szolt a zene,zajlott a mulatság,de én nem tudtam feledni azt a nénit!Szívem szerint kézen fogtam volna,és bekísérve a kiállításra,ingyen adtam volna oda a terméket neki,csak enyhíthessem a megaláztatását.Sajnos nem volt már akit!Elment,és talán megszabadulva a tömegtől,örvendezett,hogy van három napi élelem a tarsolyában.Szégyenembe lehajtott fejjel mentem vissza a kiállításra,és nem tudom miért de keserűnek éreztem az ingyen porciót.
Megjelent,igen meg!

Megtekintések: 75

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Csaláné Erdélyi Kornélia Szeptember 4, 2010, 12:58pm
Újra elolvastam az eszmefuttatásokat.Ma sem tudok mást mondani,számomra mindennél kedvesebb a szülőföld.Mi lenne ha mindenki elmenne. Hogy néha tehetetlennek érezzük magunkat a sok szörnyűség miatt ami körül vesz, az még nem ok a szülőföld elhagyására.Ha akarjuk,mindíg tudunk tenni valamit a helyzet javulása érdekében,de ezt csak itthon tudjuk megtenni, ha kislépésekben is de összefogva. Ez érvényes az élet minden területén. Nem tudnék boldog lenni sehol a világban, csak a szülőföldemen. Hiszem,hogy nem véletlenül születtem ide, de ha egyszer itt láttam meg a napvilágot, akkor itt van a helyem és itt vannak a feladatok amit el kell végeznem. Másoknak pedig azt üzenem "Eredj ha tudsz!"
Hozzászólt Bálint Mária Augusztus 31, 2010, 1:26am
Jó, hogy "észrevetted", János! Együttérzéssel és nem lekicsinyléssel. Rossz bizony a társadalmi elosztás több országban is. Itt (M.o.) hallok olyanokról, akik minden nap csak krumplit tudnak enni, vagy egy kiflit tejjel, s folytathatnánk. Szerencsés az, akinek a gyerekei tudnak gondoskodni róla. Még ez sincs rendjén, hiszen 30- 40 évet dolgoztak a szülőhazájukban, most meg képtelenek megélni a munkájuk nyomán.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek