Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A vulkánkitörés feltárta a globalizáció törékenységét

A sokk elmúlt, de a lélektani hatás még bizonytalan

Az izlandi vulkánfelhőnek hatásában csak egyetlen makrogazdasági elődje volt: a 2001. szeptember 11-i terrormerénylet-sorozat - írja a párizsi Le Monde-ban megjelent cikkében François Bostnavaron és Yves Mamou. „Akárcsak a mostani kitörés, a New York-i ikertornyok elleni merényletek is olyan bizonytalanságra vezettek, amely megbénította a légi teher- és személyforgalmat, egy rövid időre megszüntette a globalizációt" - állítja Elie Cohen, a CNRS francia tudományos csúcsintézmény kutatási igazgatója.

Az al-Kaida és a tűzhányó közötti párhuzam kettős. Egyfelől egyik zavaró esemény létrehozása sem volt költséges. A vulkán természetes energiája révén, ingyen állította elő a hamufelhőt, szeptember 11-e előkészítése, a terroristák képzése pénzben csak néhány tízezer dollárba került.

Ami viszont a következményeket illeti, mindkét esetekben dollár milliárdokról van szó. Az OECD, a nemzetközi gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezet 30 milliárd dollárra becsülte a szeptember 11-i merényletek által okozott közvetlen és közvetett anyagi károkat. A hamufelhők okozta veszteségeket egyelőre még csak becsülni lehet, de a Natixis pénzügyi elemző iroda szerint a törölt légi járatok száma felülmúlja a szeptember 11-ét követően elmaradt légi utakét.

Amennyiben számításba veszik a szállodák veszteségét, a munkahelyükről hiányzó, veszteglésre kényszerült utasok el nem végzett munkáját, a meg nem érkezett pótalkatrészek miatt leállított gépek kieső teljesítményét és az ehhez hasonló más járulékos károkat is, csak Európának több milliárd dollár értékű veszteséget okozhatott az izlandi kitörés. Mindezt némileg ellensúlyozza más szektorok, például a közúti szállítások vagy a brit szigeteket Európával összekötő Csalagút nyeresége, mivel a forgalmuk megnőtt.

Ám a vulkán és a merényletek egyaránt felvetettek egy olyan kérdést, amely a globalizációt érinti: képesek voltak megzavarni a személyek és az áruk bonyolult világforgalmát. „A légi teherszállítás az áruknak csak 5 százalékát továbbítja, de értékben a világkereskedelem 40 százalékát bonyolítja le" - mutatott rá Daniel Mirza professzor, a CEPII nemzetközi gazdasági kutatóközpont elemzője.

„Szeptember 11. után már kibontakozott a vita a globalizáció sebezhetőségéről - hangsúlyozza Elie Cohen professzor -, de a feljövő országok növekedési törekvései és a multinacionális vállalatok profitvágya hamar elnyomta a kételyeket." Daniel Mirza szerint pedig „csak egy állandósuló sokk lenne képes megkérdőjelezni a globalizációt. Ma még mindig nagyobb a haszon reménye, mint a terrorizmustól vagy a természeti csapástól való félelem".

Pillanatnyilag a sokkot már ellensúlyozták és a pótmechanizmusokat működésbe hozták. Nyitott maradt viszont a lélektani tényező. Mert a globalizáció a személyeket is jelenti. „A felhő gazdasági hatásának felmérésében kulcsszerepe lesz annak, hogy miként tekintenek majd az utazók a jövőben a légi közlekedésre" - írta elemzésében a Natixis iroda. A kérdés az, hogy a globalizáció mai formájában betöltött szerepük fenntartásáért mekkora kockázat vállalására lesznek hajlandók az egyének életbiztonságukat és szokásaikat illetően.

globusz.net

Megtekintések: 47

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Borbély B. Sándor Április 27, 2010, 5:41am
Kedves Kata!

A személyes véleményem az, hogy egy ilyen vulkánkitörés is meg tudja mutatni, hogy mennyire törékeny, védtelen és befolyásolható a globális emberi társadalom az ilyen és hasonló természeti jelenségekkel kapcsolatban. Mert tulajdonképpen erről van szó: természetes jelenségről, ami az Föld életében teljesen természetes. De az emberek csak akkor vesznek róla tudomást, amikor a saját életterüket is érinti, és akkor természeti csapásként élik meg azt. S tulajdonképpen ez is természetes.

Azzal viszont nem tudok egyetérteni, hogy egy ilyen természeti jelenség, amelyet csapásként élnek meg egyesek és főleg a hatalmas gazdasági cégek - megszüntetné a globalizációt, vagyis azt a folyamatot, amely az egész emberi társadalmat egyre inkább összekovácsolja és ráébreszti arra, hogy muszáj globális méretekben is gondolkodni, mert minden, ami az egész emberiséget érinti, az valamiképpen minden egyes embert, beleértve minket is érint és fordítva. Bizonyos szempontból egy-egy ilyen természeti "csapás" inkább csak még jobban felerősíti a globalizációt, legalábbis hosszabb távon. Avagy ahogy mondani szokták: ami nem öl meg, az erősít.

Hát nagyjából ez a véleményem erről, minden politikától függetlenül :-)
Hozzászólt Bálint Mária Április 26, 2010, 9:45pm
Mennyi véletlen van! Tanulmányozták, hogy mi lenne, ha kitörne a szupervulkán. Majdnem megláttuk!
A természet megmutatta, hogy ha még sokat ficánkolunk, kapunk a csőrünkre!
Hőt nyerni a talajba rejtett melegvízből! Igen hasznos gondolat, de nekem az jut róla eszembe, hogy vajon a talajt erősíti-e vagy gyengíti, ha minden háznál 70-80 m mélyre ássák a tároló kutakat?
Hozzászólt Joos Kata Április 26, 2010, 8:38am
szoval mi a TE velemenyed rola ? A politikatol fuggetlenul !! Erre lennek kivancsi ! koszi KJ

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek