Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Keresve sem igen találnánk olyan helyet a világon, ahol a tavaszt, a természet megújulását vagy valamilyen tavaszi ünnepet ne tartanának, még a nem keresztények is. Szorosan kapcsolódik a tavasz kezdetéhez a húsvéti ünnepkör, a termékenységgel összefonódó népszokásaival és minden szimbólumával, amely mindig túlmutat önmagán. Ebben áll tulajdonképp a szimbólum lényege is.

Amikor a húsvéti liturgiánkra tekintünk, látjuk, hogy tele van szimbólumokkal, amelyek többet jelentenek, mint csupán azok a tárgyak, gesztusok, színek vagy rituális cselekedetek. Ezekre tekintünk először, bár elég sok keresztény hagyomány összenőtt a világi szimbólumokkal és szokásokkal.

A szentmise misztériumában az oltáron szakramentális módon, tehát szimbólumok alatt, de lényege és valósága szerint van jelen Krisztus. Erre emlékezve válik lehetővé a Vele való életfakasztó találkozás is minden szentmisében. Alapítása éppen az első húsvétkor történik az utolsó vacsorán, amire Nagycsütörtökön emlékezünk, nem véletlenül lüktet ott a „húsvét szíve” minden ünnepben.

Nézzünk meg egy-két jelképet, mert a szent három napban találkozunk velük s ott látjuk értelmüket. A megszentelt barkának bajelhárító szerepétől kezdve a nagycsütörtökön történő lábmosáson és oltárfosztáson át, a tűz -, víz-, és eledelszentelésig tele van liturgiánk szimbólumokkal. A liturgikus ruha fehér színe is mutatja a feltámadottal való örvendezés önfeledtségét.


Másodszor ott vannak a jól ismert világi szimbólumok. A tojás mindig a tisztaságra, a termékenységre mutatott, az új életet juttatja eszünkbe. A kereszténységben a tojás az újjászületés szimbóluma. A piros vagy hímes tojás, már az ősi Babilonban ismert volt. A csibe érthetően a születés, feltámadás szimbóluma, hiszen régen nagy esemény volt, de ma is az, ahogy egy csibe annak rendje -módja szerint előbújik a tojásból.


Ez eddig nem is volt kérdés, de a nagy változás után, talán ott bujkált bennünk is a gondolat, hogy lehet, hogy mára már nyúl teszi ugyanezt, vagyis tojást hoz? Megvan a magyarázata. Németországban húsvét idején gyöngytyúkot ajándékoztak, amit ők Haselhuhn -nak hívnak. De ahogy mi, úgy ők is kedvelik a rövidítéseket, ezért nevét sokszor csak Hasl -ként emlegették, ami csak egy betűvel különbözik a német nyúlétól, amit e nyelv Hase -nak hív. Így aztán nem furcsa a magyarázat, hogy még nálunk is besegít a csibének a húsvéti tojás meghozatalában nyuszi is.



Ismert szimbólumunk az áldozati bárány is, amely Krisztus áldozatát szimbolizálja. Korábban jellegzetes húsvéti étel volt, ma már a legtöbb helyen sonkát készítenek helyette.

Húsvét táján éljünk ezen szimbólumokkal s tegyük mellé szép népviseletünket a székelyruhát, amint azt elsőáldozásra, bérmálkozásra, ballagásra, kortárstalálkozókra valamint nemzeti ünnepünkre tesszük ezzel is ápolva hagyományainkat.


Forrás: Képes vagyok c. gyergyóremeti községi lap

Megtekintések: 153

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Joos Kata Április 2, 2010, 8:14am
Koszonjuk !! Igen kellemes ilyen irasokat olvasni ...feludito !! t
Hozzászólt Kálmán Csaba Április 1, 2010, 8:23pm
Nagyon jó kis írás, tetszett.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek