Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Angyali üdvözlet

  

 

 Mikor Máriának megjelent az Angyal, jó hírt hozott. Az az Angyal, akit én megbíztam többet is tett, elhozta nekem a gyermekeimet.

Akkor, 1989 decemberében én éppolyan türelmetlen voltam, mint Mária lehetett annak idején, mikor a kisdedet várta. Azért voltam türelmetlen, mert éppen fél éve volt annak, hogy elhagytuk a szülőföldünket, a családunkat, szüleinket és két kicsi gyermekünket. Eljött egy pont az életünkben, amikor szembe kellett néznünk azzal a ténnyel, hogy ott nekünk már nincs jövőnk, csak múltunk. Nagyon nehéz döntés volt, de meghoztuk és ez azzal járt, hogy nem láttuk július 6. -óta a két gyermeket. Nem láttam felállni a fiamat, nem foghattam a kis kezét az első lépéseinél, az első születésnapján nem ölelhettük magunkhoz. Kis cserfes Rékánk meg csak mesélt-mesélt az öccsének rólunk, meg Szegedről, ahova majd egyszer nemsokára ők is elutaznak.

Családegyesítési kérelmünket akár a holdba küldtük volna el, esélyünk sem volt arra, hogy egyhamar viszont lássuk a családunkat.

Bár helyzetünk addigra stabilizálódott, mindketten dolgoztunk, a gyerekek nélkül mégis olyanok voltunk, mint az élőhalottak. Reggelente álmosan csörömpöltek a villamosok, mikor dolgozni indultunk. Én kórházban dolgoztam, a férjem nem messze tőlem egy műhelyben, munka után találkoztunk a közeli buszpályaudvaron és egy sietős szendvics-ebéd után indultunk Balástyára, ahol egy tanyán dolgoztunk másodállásban. Ott jó volt lenni, csend, béke, duruzsoló kemencén lustán doromboló macskák. Gyógyult a lelkünk. Este az utolsó busszal indultunk haza. Haza?! Igen, haza, az albérletbe, ahol nagyon várt minket borostyán szemű Rozi cicánk.

És a napok teltek, egyik a másik után. Jöttek a hétvégék, mikor a legközelebbi telefonfülkében fagyoskodva, reménykedve hívtuk őket és hallgattuk a könnyeinket nyelve, ahogy a fiúnk beleszuszog a kagylóba, Réka csicsereg, és hallgattuk, ahogy bíztatnak a szüleink, a barátaink, majd csak megjön az az útlevél hamarosan.

Ahogy december lett, egyre nagyobb lett bennem a várakozás és a vágyakozás. Ajándékokat vettünk, még egy kicsi fát is, bár nem ígért örömet az ünnep.

Képeslapokat válogattam, mikor megláttam az Angyalt. Kis hétköznapi angyalka volt, semmi csillogás, puttós gömbölyűség, mégis őt választottam. Téli, reménytelenül szürke alkonyat volt, mikor megírtam azt a képeslapot.

„Drágáim, nem kívánok nektek boldog karácsonyi ünnepeket, mert mire megszületik a kis Jézuska, mi már együtt leszünk. Megkértem ugyanis ezt az Angyalt, repítsen hozzánk titeket.” És én szívből hittem és bíztam benne, hogy így lesz! Mi ad az embernek erőt és bíztatást, mi ad hitet ilyenkor, nem tudom.

Mikor odaát kitört a forradalom, el nem mozdultunk a tv mellől. A telefonok süketek voltak, csak remélni tudtuk, hogy nem fullad vérbe a szabadság.

Emlékszem, december 21-e volt, este 10 óra is elmúlt, mikor megverték az ablakunkat. Egy kedves barátunk volt, elképesztő hírrel, telefonáltak Debrecenből, hogy ott vannak a gyerekek, egy lelkész házaspár hozta át őket Váradról. Máig nem tudom, hogy téptük magunkra a ruhát és rajzottak a kérdések: ki ez a házaspár, megvan a címük és mikor indul az első vonat Debrecenbe?  És mivel akkorra nekünk nemcsak angyal, hanem ember barátaink is lettek már ideát, jött a következő meglepetés: akár azonnal indulhatunk barátaink Trabantjával. Termoszba meleg tea került és szendvicsek a hátizsákba, kinn minden ragyogott a fagytól, a kis Trabantban megfagyott a leheletünk. Az úton sok kisebb-nagyobb konvojjal találkoztunk, síró-nevető emberek tartottak fellobogózott autókon a határ felé, vitték a kenyeret, az élelmet.

Valamikor éjfél után érkeztünk a karácsonyi díszben szendergő cívis városba,  rövid keresgélés után megtaláltuk az utcát és a házat. Égett az udvari villany, már vártak ránk.

Csengetni sem kellett, nyílt az ajtó és mi némán borultunk egymás nyakába az idegen asszonnyal, aki kézen fogott és a félhomályos házban bevezetett egy sötét szobába.                          Csak egy kis lámpa ég. A szőnyegen játékok, két heverőn két kis ”batyu”. Az egyik „batyu” a fal felé fordulva alszik, a másik ébren fekszik, csillognak a szemei a kis rigócskánknak.

Másnap, Szegeden, ünnepi Istentiszteleten vagyunk, a lelkész gyermekeink kezét fogva meséli a gyülekezetnek, csoda történt. Mindenkinek hull a könnye.

 Azóta hiszek a csodákban.  

Megtekintések: 415

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt gyuge erzsebet Január 9, 2012, 4:26am

Szep tortenet,gondolom ,hogy igaz. Konnyeket csalt a szemembe! Van egy idos lelkesz lelkibaratom aki azt mondja veletnenek nincsennek ! Minden okkal tortenik ! O" erre azt mondana,hogy csoda tortent es en egyet ertek vele! Megpedig Karacsonyi Csoda!

Hozzászólt illes December 25, 2011, 6:50am

Ez a történet is eszembe jut majd ilyenkor, ünnepkor, mint annyi más, boldogan olvasott irása.

Hasonlóan meghitt,áldott Karácsonyt kivánok Temesvárrol

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba December 24, 2011, 1:42pm

Igen, vannak csodák!

Hozzászólt Cseh Tamás December 22, 2011, 12:49pm

gratulálok,egy jól megírt történet.

Hozzászólt Bukszár Gyuláné December 22, 2011, 12:45am

Szivszoritó történet,barátaink is hasonló kálváriát éltek át.Köszönöm,hogy közreadtad ezt a történetet és olvashattam.Üdv.Saci

Hozzászólt ANDRÁSI IDA December 21, 2011, 10:16pm

Hát könnyek nélkül nem lehet végig olvasni!És persze így Karácsony közelében még meghatóbb!És meg kellett élni!És vannak csodák!

Hozzászólt grama janos December 21, 2011, 6:34pm

Csak annyit írok, hogy csoda és győnyörű. Én is megkönnyeztem. Nekem is vannak külföldön gyerekeim és átérzem azt amit Te akkor éreztél. Köszönöm, hogy írtál és remélem még sokat fogsz írni.

Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin December 20, 2011, 9:51pm

Hatalmas megtiszteltetés nekem, hogy megoszthattam Veletek az átélteket. Mindnyájan a szívetekkel olvastátok.Olyan karácsonyunk azóta sem volt, nem is lehet. Egyszeri és megismételhetetlen a csoda, az Angyal szárnyának érintése. Mindig erre gondolok, ha elkeseredem. Kegyelem teljes, áldott és békességes ünnepet kívánok mindenkinek!

Hozzászólt Csergő Katalin December 20, 2011, 6:17pm

Katikám,történetek valóban csodával határos.Neked pedig megadatott az a képesség,hogy át tudod adni nekünk is azt az érzést,amit Ti átéltetek.Köszönöm.

Nagyon szép,megható az írásod.Legyen örömteli,áldott Karácsonyotok és kívánok reményteljes,békés Újévet!

Hozzászólt Berekméri D. István December 20, 2011, 6:06pm

Férfiként is könnyes lett a szemem. Áldott karácsonyt!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek