Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Gyermek koromban nem nagyon tűnt fel nekem, hogy más lennék mint a többi gyermek. Nekem is ugyan úgy mint a többieknek mindig csak a játék járt a fejemben és mindenből kivettem a részem amiből csak tudtam. A legtöbbször a társaim (A testvérem Zsolt és a többi gyerek) be vontak a játékaikba, de persze volt olyan alkalom is amikor például a környező erdőkben, domboldalakon kószáltak, és ilyenkor nem tudtam velük tartani. A legtöbbször nem volt gond ez a számomra mer szinte magától értetődő volt számomra, hogy ilyenkor nem tudok velük tartani. (Na persze azért voltak kivételek is de mint mindig ez ebben az esetben is a szabályt erősítette). Persze már akkor is különös örömöt okozott számomra ha önerőből megtudtam tenni bármilyen kis távolságot. Ebből a célból aztán többféle képen és több alkalommal átalakítottuk két kerekű kis szekerünket négykerekűvé amivel aztán nagyszerűen lehetett legurulni „Sokadból”. Ezeknek az átalakításoknak többnyire az akkor még a szomszédunkban lakó lelki jó barátom K. Laci volt a kiötlője aki már akkor is egy problémás fiatalnak volt elkönyvelve és mi tagadás már akkor voltak törvénybe ütköző tettei amik később aztán csak hatványozódtak, de meggyőződésem, hogy az egyik leg lelkesebb ember és a legjobb barát volt akit ismerek, és habár jelenleg is börtönben ül gyilkosságért de én nem szégyellem kijelenteni, hogy még mindig a barátomnak tekintem.
Később aztán elköltöztünk szomszédságukból de Laci ezután is szinte naponta meglátogatott és bármire kértem ami tőle tellett mindent megtett nekem, amíg aztán 1989 őszén sikerült megszöknie Romániából a zöld határon keresztül több kudarcba fulladt kísérlet után, és ezután több mint egy évtizedig nem találkoztunk. Amikor aztán újra haza jött minden folytatódott a régiben, addig a sajnálatos esetig amiért most börtön büntetését tölti.
Időközben lassan felnőttem én is, de különös módon egy pár ével ez ellőttig nem éreztem magam igazi felnőttnek. Pontosabban én még most sem érzem magam igazi felnőttnek mert nem problémázom olyan dolgokon amiken az „igazi” felnőttek szoktak és szerintem én inkább megértem a gyerekeket, tinédzsereket és a fiatalokat mint más generációm béliek.
A másik oka amiért nem éreztem magam igazi felnőttnek a közeli múltig, ennek az-az oka, hogy rokkantságom miatt talán akaratlanul is rossz szóval élve mindig kissé „lekezelően” bántak velem az emberek és így én is gyerekként értékeltem önmagamat.
Aztán jó pár éve megkaptam ajándékba az első elektromos tolókocsimat és ezzel nagyot nyílt számomra a világ. Azóta végre szinte bárhova eltudok menni egyedül és eltudok beszélgetni az emberekkel és így beszélgetés közben jöttem rá, hogy lám csak én is tudok valamit annak ellenére, hogy sosem tanultam iskolában. Be kell váljam, hogy szívből utáltam az 1989 végéig tartó kommunista diktatórikus rendszert de el kell ismernem, hogy egy pozitív hatása mégis volt a számomra és azt hiszem nem csak a számomra. Mivel abban az időben nem volt adás a TV-ben és az esti két órányi TV adásban is többnyire Ceusescu „apánkat” na meg a „kedves” nejét mutogatták így az emberek többsége és így én is könyvek olvasását részesítettem előnyben a TV nézéssel szemben és délelőttönként tanultam a szüleim által megvásárolt és néhány jó akaratú tanár által nekem ajándékozott tankönyvekből. Természetesen nekik mindnyájuknak nagyon hálás vagyok de kettőjüket név szerint is szeretném meg emitteni a nélkül, hogy szándékomban állna a többieket megsérteni.
Elsőként Seprődi István tanár urat említeném meg aki leginkább morális támogatást nyújtott számomra, és nem általotta gyakran leülni velem egy-egy sakk partira és így sokat tanultam tőle és nem csak a sakkról. A másik meg Rózsa Lajos tanár akit a mai napig mentoromként tisztelek. Tőle és az ö könyveiből (amiket gyakran kölcsön adott) tanultam meg értékelni a természet csodáit. Ugyancsak az ő „Nagy indián könyvéből” tanultam meg értékelni azt a becsületességet és emberi tartást amire a könyv írója szerint csak az Észak-Amerikai indián népei voltak képesek, de én azóta megpróbálok ezek szerint az értékrendek szerint élni. S mondanom sem kell, hogy ehhez szüleim jártak elől a jó példával. Nem állítom, hogy mindenben sikerül és az sem hogy könnyű lenne de szerintem mindenképen érdemes megpróbálni és megérezni milyen nagyszerű érzés „embernek” lenni a mostani civilizációs vadonban. Kissé visszakanyarodva a TV befolyásához nem akarom én is kikiáltani sem a TV-t sem pedig a számítógépet és azon belül az internetet a legfőbb rossznak amint az mostanság szokásos. Minden attól függ hogyan használjuk ezeket a médiákat hogyan használjuk ki. Én például a német és az angol nyelveket na meg ezt megelőzően a román nyelv használatát is a televízióból is tanultam meg. Így nem dicsekvésképen de állíthatom magamról, hogy a magyar nyelven kívül még ezt három nyelvet értem haladó szinten és a hollandiai barátaink révén lassan megtanulom a holland nyelvet is. Ezen felül nagyon sok ismeretterjesztő filmet néztem végig a TV-ben amikből szintén nagyon sokat tanultam. Sőt a sokak által leszólt művész filmekből is nagyon sokat tanultam én és meggyőződésem, hogy mások is tanulhatnak belőlük ha figyelnek azok mondanivalójára. Hát mindezek fentebb le írottak összhatására lettem én és „Vagyok az aki vagyok”!
Rátérve a közelmúltra és a jelenre. Leginkább Péterfi Levente tanár úr ösztönzésére már egy jó pár éve írok cikkeknek nevezet valamiket amiket én csak „Agymenéseknek” szoktam nevezni, a helyi havilapban a „Makafalvi Tekintőben”. Nem nevezném magam újságírónak, sőt szerintem nagyon messze állok mindenféle titulustól ami az írással kapcsolatos. Én többnyire csak egyes eseményekről írok beszámolókat vagy megírom a véleményem egyes dolgokról. Az eseményekről szóló beszámolóim többségét olvashatják az általam szerkesztett honlapon http://www.szovatafurdo.ro/ is olvashatják amelynek szerkesztéséhez Csűrös Aliz ösztönzésére kezdtem hozzá először egy ingyenes honlap oldalon aztán miután ez megszűnt Márton Zoltán nemrég megválasztott polgármesterünk aki akkor még a szovátai Teleki Oktatási Központ igazgatója volt, biztosított helyet a honlapom számára a szerveren és ő nyújtott segítséget az újra inditáshoz. Na de, hogy ne untassam önöket fölösleges részletekkel, megvoltak megvannak a véleményeim a nálunk történt, történő dolgokról és meg van az a „nagy hibám” hogy ezekről megírom az őszinte véleményemet nevem aláírásával. Ebből származott néhány nézeteltérésem a volt hivatal vezetéssel. Én talán visszakoztam is volna ha nem kaptam volna visszajelzéseket az emberek többségétől arról, hogy velem értenek egyet és így morálisan támogattak és meggyőztek a felől, hogy nem tévedek abban amit állíttok. Aztán 2011 tavaszán egy másik „Agymenésemre” hallgatva pár fiatal, tinédzser segítségével sikerült létrehoznom a most már egyre ismertebb TEMATE környezetvédő csapatot. Addig is de azután még inkább a fiatalok érdekeit tartottam  tartom a legfontosabbnak de nem csak a csapatom szempontjából hanem minden szempontot figyelembe véve. Ennek ellenére az egyik legnagyobb kellemes meglepetés számomra is ezen fiatalok mellettem való kiállása volt, úgy amikor a mások által szétszórt hulladékot kell összeszedni. Vagy amikor nemrég a választási kampány folyamán egem ért vádak sértések után az elsők közt voltak akik ki álltak mellettem és támogatásukról biztosítottak. Igaz ez kölcsönös dolog mert többször is említettem, leírtam már, hogy hibáik ellenére amik nem csak nekik vannak hanem minden egyes embernek vannak, nagyra tartom én őket és büszke vagyok arra, hogy többségüket barátomnak nevezhetem. De amint kiderült a közelmúltban nem csak őket sorolhatom a barátaim közé. A TEMATE csapatot is sokan támogatták anyagiakkal amit ezúton is még egyszer megköszönök mindenkinek. Remélem, hogy a „köszönöm” szó elég ahhoz, hogy kifejezze hálámat nekik. S az utóbbi időben az interneten (Facebookon) közzé tett véleményeim hatására döbbentem rá véglegesen, hogy milyen sok ismert vagy ismeretlen barátom van akik többek között meglátták bennem az „embert” amit eddig bizony remélni sem mertem.
Sajnos az is kiderült a számomra, hogy sajnos akadnak olyanok is akik azt állítják magukról, hogy a barátai de amikor bátorkodtam más véleményt megfogalmazni mint ők kiderült, hogy szinte mindenre képesek ellenem, sőt ha érdekeik úgy kívánják mozgássérültségemre tett gyalázó utalásoktól sem rettennek vissza. Mások meg azt állítják, hogy hamis leveleket írogatok önmagamnak persze teszik mindezt inkognitóban mert hát azért mégis csak a „barátaim”.
Így itt végezetül nekik csak annyit üzenek, hogy amennyire tudom sosem adtam okot rá, hogy kételkedni keljen szavaimban, és amit írtam az elmúlt időben az mind igaz vagy a saját gondolataim. Nem akartam senkit személy szerint megsérteni de engedtessék meg nekem, hogy így 38 évesen legyen saját véleményem és azt ki is mondhassam, és amint azt többször is hangoztattam kész vagyok bárkivel kulturált módon megvitatni a nézeteimet, de a személyeskedést vagy a hajnali szürkület leple alatt kapu tetején keresztül be dobott szitkozódó leveleket nem nevezném még csak vitának sem…

Ifj: Kovács Árpád.
BraveHeart.

Megtekintések: 114

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Illés László Augusztus 4, 2012, 11:36am

 SOK ILYEN TISZTÁN LÁTÓ, ÉS JÓ TOLLÚ FIATAL EMBERRE LENNE SZÜKSÉGE A NEMZETNEK . TISZTELETEM !

Hozzászólt ifj: Kovács Árpád Július 6, 2012, 9:31am

Először is mindenkinek nagyon szépen köszönöm a méltatást és a dicséreteket, habár nem vagyok benne biztos, hogy méltó vagyok e rá.
Kedves Aurélia. Mostanában szentimentális lettem, talán mert lassan én is öregszem én is. habár erről nem igazán szeretek tudomást venni.
Amint olvastam a hozzászólását megint nagyon elérzékenyültem amit nem igazán szeretek kimutatni, ennek ellenére az utóbbi időben egyre gyakrabban vagyok kitéve ennek az élménynek és most az ön hozzászólása megint ezt művelte velem, amit nagyon szépen köszönök. Minél többször olvasom az ön írásait egyre erősödik bennem az érzés, hogy szeretném ön személyesen is megismerni, amire nagyon remélem lesz alkalmam. Nem tudom mennyire értékesek az írásaim, de egy haszna mégis van a billentyű koptatásaimnak. Egyre több ember ismeri meg az ember Kovács Árpit akik nem a tolókocsival járó mozgássérültet látják csak bennem… Köszönöm szépen azoknak az igazi barátaimnak is akik eddig is az embert látták bennem.

Hozzászólt Nagy Magdolna Július 5, 2012, 4:13pm

Légy is bátor, és írjál nekünk itt, és másoknak ott!

Hozzászólt Kenesei Aurélia Július 5, 2012, 2:22pm

  Kedves Árpád!

Figyelmesen elolvastam az írásod, figyeltem, hogy mennyire vagy megkeseredett , mennyire látod reálisan és jól a dolgokat.

  A gyermekkori élményedet csak csodálni és szeretni tudom...Isten amennyit esetleg nem adott meg az egyik oldalon , busásan megjutalmazott a másikon. Okos vagy és jól, tisztán látó.Mi sem bizonyítja jobban minthogy az emberek elfogadnak, szeretnek veled vannak...veled vagyunk.Előbbi időben is írtam egyszer...neked sokat és mindent kellene írnod...fiatal vagy , minden egyes betűvel, szóval gazdagabb leszel Te is és mi is.

 Minden tiszteletem és csodálatom a kedves szüleidé...vajon mindenki vagy legalábbis én tudtam volna-e ilyen esetben a helyzet magaslatán maradni...sikerült volna nekünk egy ilyen kitűnő fiatal embert nevelnünk. Véleményem szerint Ők a példamutató emberek akik szívük minden szeretetét Neked adták.

   Aztán a falubéli fiatalokat is érdemli a dicséret... ügyes vagy...példát vehetnek rólad.

     Nem tudom mivel töltöd a napjaid...de arra biztatlak írjál sokszor és sokat...mindenről...napi dolgaid,szüleid,vágyad...terveid...minden érdekel és szívesen olvasom.

     Baráti szeretettel   ölellek  A.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek