Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Idén augusztusban, ismét festők érkeztek ebbe a kis faluba, hogy immár kilencedik alkalommal vigyék hírét a világba alkotásaik által. Ezt az alkotótábort Ősz P. Zoltán helyi festőművész hívta életre 2003-ban. Az idei festőtábor művészeti-, szellemi vezetése is az Ő feladata volt. Az elhelyezést és a műtermeket A Református Egyházközség biztosította Domahidi Béla  lelkipásztor és családja tevőleges közreműködésével. A helyi „KINCSÁSÓ” egyesület apraja nagyja, éjt is nappallá téve gondoskodott minden igényről és az állandó terített asztalról. És ezen az oldalon kell megköszönnünk az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány, és Bálint László támogatását és felelősség teljes munkáját, mely nélkül ez a tábor talán csak egy lett volna a sok közül.

Az idei alkotóművészek név szerint: Baranyai-Tóth Éva (Kalocsa), Dr. Bíró Ernő (Kecskemét), Dicui-Tövisi Adrienn (Mezőfele), Forró Ágnes (Kolozsvár), Gebora István (Verőce), Huber Vilmos (Fertőszentmiklós), Kántor József (Baja), Lázár Szilárd (Sárvár), Ősz P. Zoltán (Mezőbergenye),  Ritók Lajos (Debrecen),  Sipos Lóránd (Baja). A csapat egy része már járt Bergenyén, másoknak még az alkotótábori élet is teljesen új volt. Vendéglátóinkkal és egymással is hamar megismerkedtünk, Tágas, világos műteremben és a jó társaságban oldottan ment az alkotás. A Kincsásók kincset értek, bemutatták Bergenyét, elvittek határjárásra, bemutatták a környező falvak nevezetességeit. A kánikulai melegben csak kora délelőtt lehetett a természetben festeni, rajzolni. Szerencsére a gyönyörűen felújított műterem hűvösében, azután éjszakába nyúlóan ment az alkotás. Sorban születtek a jobbnál jobb képek.

Szénnel, akvarellel, akril technikával, olajjal, vagy éppen grottázs és enkausztika (viaszfestés technikával).  Közben ment az ismerkedés, tréfálkozás, barátságok születtek, élettörténetek kerültek elő, megnéztük egymás alkotásait, mindig volt alkotóerejű megjegyzés, ami segíthette az előrelépést egy jobb, minőségibb megnyilatkozás felé. A közös étkezések a vendéglátóinkkal tovább kovácsolták a csapatszellem összetartó erejét.  Talán gyerekkorunk óta első nap volt, mikor asztali áldással kezdődött étkezésünk. A Tiszteletes Úr oldott beszédeivel a hit részesévé tette bergenyei napjaink. A grafikai megoldásokat kedvelők leültettek egy-egy csinos modellt és születtek a gyors vázlatok, szén portrék, sokunk okulására. Míg mások a faluban gyűjtött, fotózott élményeiket, témáikat vetették papírra, akarom mondani, festették vászonra. Gyorsan peregtek a napok és az éjszakák, pénteken azaz szombaton még hajnali ötkor is égtek a műterem lámpái. Ezután kezdődött a keretezés, a kiállítás rendezés. Legalább  két képet kiállított minden alkotó, és a kiállított alkotások  a Mezőbergenyei  Alkotótábor tulajdonába kerültek, mintegy megalapozva  a jövőben az elkövetkező táborok anyagi feltételét, és hírét vinni Bergenyének - ennek az aprócska Maros-mezőségi falunak- a világba. A kiállítás megnyitójára megérkezett Czirjék Lajos a mezőmadarasi, éppen induló alkotótáborának csapata is. A népes vendégseregben, több mint harminc művész mellett, megszámlálhatatlan falubéli értékelte a kis csapat egy heti munkáját. Eljöttek a gyerekek is, akik Baranyai Tóth Éva / Éva néni / vezetésével egész héten kézműves alkotásokat készítettek. Az ő őszinte tiszta, előítélet mentes rácsodálkozásuk nagyszerű értékmérő volt, nem csoda, ha a sokat próbált művészek szíve és torka bizony összeszorult . Kint már az óriás bográcsban főtt a vacsora , nevetés, kacagás, fotózások, koccintások, hangulatos társalgások folytak,   míg  a kiállító terembe egyesével, kettesével vissza-vissza osont egy-egy alkotó és a székekre ülve őszinte meghatódottsággal gondolta át az elmúlt hét nagyszerű napjait. Az oldott, kötetlen beszélgetés későig tartott. Másnap reggel a kegyetlenül szorító idő gyors csomagolásra és búcsúra kényszerített mindenkit, hiszen- két alkotó kivételével- több száz kilométer út állt előttünk.

Nagyszerű alkotótábort tudunk magunk mögött. Reméljük, hogy kis csapatunk jó kedvével, vidámságával és alkotásaival bejegyzi magát Mezőbergenye alkotótáborainak történetébe. Kívánjuk, hogy a jövő évi csapat is hasonló jó élményekkel gazdagodjon a következő tábor ideje alatt!

Köszönjük Bergenye, Köszönjük Kincsásók, Köszönjük Erdélyi Magyarok.

 

Lejegyezte : Gebora István Festő Verőce  2012

 

Megtekintések: 216

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Baranyainé Tóth Éva Október 4, 2012, 10:30am

Drága Mária! Nagyon szépen köszönjük a kedves szavaid! A szívünk tele van Bergenyével, a csodás, kedves éltető erővel, amit kaptunk!

Isten éltessen Benneteket sokáig!

Hozzászólt Soos Zsigmond Maria Október 1, 2012, 10:42pm

Kedves Istvtván, engedd meg, hogy szivből gratuláljak, ehez a méltatáshoz,amely annyira kedvesen, szivhez, ( de ugyanakkor észhez is) szólóan, viszont roppant realisztikusan megfogalmazott, olyannyira, hogy ha nem lettem volna, bár rövid ideig is az események részese, még akkor is hű képet nyerhettem volna erről a valóban, úgy az alkotómúvészek szuper kis csapattá való kovácsolódását, az általuk teremtett barátságos és alkalomadtán roppanr szórakoztató hangulatát, mint a szemetgyönyörködtető termésdömpinget, a sokféle tehnikát, stilust és témát felvonultató képanyagot. Ha nem is tisztem elmondani, de biztos vagyok benne, mint ahogy azt mindenikütök érzi és tudja, hogy Bergenye visszavár Benneteket. Isten áldjon, és adja, hogy mihamarabb viszontláthassuk, he lehet, hát Mindnyájatokat. Kiemel helyen puszi Évikének és Neked is.Marika

Hozzászólt Halász Sylvia Október 1, 2012, 6:41pm

Köszönöm szépen  a beszámolót. Nagy kedvem van   részt venni a következö táboron.

Hozzászólt Baranyainé Tóth Éva Szeptember 8, 2012, 6:06pm

Nagyszerű élményekkel, érzésekkel gazdagodtunk! Szívből jövő köszönet érte!

Hozzászólt Ősz P.Zoltán Szeptember 7, 2012, 1:58pm

Drága István Barátom!

Elismerés,köszönet és hála nektek,akik jelenlétetekkel,alkotásaitokkal megtiszteltétek Mezőbergenyét,hírnevét öregbítve határainkon innen és túl.Büszkén állíthatom,hogy bejegyeztétek már magatok a Mezőbergenyei Alkotótábor"aranykönyvébe".Köszönjük szépen a tartalmas élménybeszámolót.

 Mi is reméljük,hogy lesz még folytatás.Baráti üdvözlet,Zoltán

 

Hozzászólt Nagy Magdolna Szeptember 7, 2012, 8:31am

Gratulálok a szervezőnek és segítőinek, a művészeknek! Az alkotókedv sosem hagyja el ezt a kis lelkes csapatot! Évának pedig a gyerekekkel való törődésért minden jót kívánok, az élmények megőrzését megörökítését a továbbiakban. Istvánnak köszönöm az értékes beszámolót.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek