Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Búcsúzik a tolaettpapír guriga - egy új szabadalom az USA-ból

Mit mondott George Costanza a Seinfeld-ben, amikor a barátnőjét akarta elkápráztatni általános bölcsességével? "Do you realize that toilet paper has not changed in my lifetime? It's just paper on a cardboard roll, that's it. And in ten thousand years, it will still be exactly the same because really, what else can they do?" (Feltűnt, hogy a WC papír semmit sem változott az elmúlt időszakban? Csak feltekercselt papír. Tízezer év múlva is ugyanez lesz, mert őszintén, mi mást lehetne még kitalálni?") George tévedett.

A környezetvédők örömére, az alkotókedvű anyukák és kreatív pedagógusok bánatára a Kimberley-Clark papírgyártó cég november eleje óta árusítani kezdte a guriga nélküli WC papírt. Az új terméket Amerika keleti partján tesztelik, s amennyiben elnyeri a vásárlók tetszését, az egész országban kapható lesz az új technológiával készült WC papír. Jelenleg a Walmart és Sam's Club üzletekben vásárolható, a Scott Naturals márkanévű termékcsalád új tagjaként.


Valóban 100 év óta ez az első igazán nagy változás a WC papírgyártás technológiájában. Az új tekercs közepe nem kerek, de ettől független minden típusú toalettpapír tartóra ráilleszthető. A cég azt ígéri, hogy az utolsó réteg is felhasználható, mert nincs többé ragasztós felület. A különleges tekercselési technikát már használták régebben is, ám csak a nagyáruházakban, irodaházakban, oktatási intézményekben felszerelt toalettpapír tartókba készült nagy tekercseken.

Az ötlet mögött a természetvédelem és a spórolás áll. Az Egyesült Államokban évente 17 milliárd papírtekercs végzi a kukában, a reklám szerint annyi, amennyivel kétszer meg lehetne tölteni az Empire State Building-et. Egymás mellé helyezve a tekercseket a Holdig is el lehetne jutni, meg vissza. Kétszer. 73 millió kilogrammnyi szemét.


A szkeptikusok szerint ez a civilizáció hanyatlását jelenti. Mások azon szomorkodnak, hogy mi lesz az emberiséggel WC papír guriga nélkül, mikor az alapvetően fontos a kézműves szakkörökben, remek komposztnak, a kisállattartók pedig elesnek egy remek ingyen hörcsög, papagáj és kutya játékszertől.

Amennyiben sikeres lesz az új termék, a Kimberley-Clark külföldre is eladja az ötletet és azt tervezi, hogy a konyhai törlőpapíroknál is bevezeti a technológiát.

Nektek tetszik az ötlet? Megvennétek? Ha legközelebb összefutok vele, mi biztosan kipróbáljuk és akkor hozzáteszem a személyes tapasztalatomat is.

Megtekintések: 134

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Incze Éva December 23, 2010, 10:16pm
Te Katie! De jó, hogy vagy nekünk! Nagyon szeretem a vitaindító témáidat, jól esik átolvasni a hozzászólásokat, ahány ember, annyi vélemény...Köszönöm, nagyon jól szórakozom....

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek