Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A régi dalt idézve, azt beszéli már az egész város és ha egy olyan hatalmas város beszél, mint New York City, akkor bizony elég nagy port kavaró eseményről van szó. Azt történt, hogy kitört a vallásháború az ateisták és a keresztények között. Persze csak képletesen.

Azt történt ugyanis, hogy az Amerikai Ateisták Szövetsége úgy döntött, hogy Advent tájékán felkavarja a vizet. A New Jersey-ből New York-ba érkező autósokat a Lincoln Tunnel bejáratánál óriásplakát fogadja, rajta a Három Királyok és a betlehemi jászol árnyképe, felette a felirat:
You KNOW, it's a Myth (Mindannyian tudjuk, hogy ez csak egy Mítosz)

This Season, celebrate REASON! (Ez évben ünnepeljük az értelemet/ésszerűséget!)

Az üzenet mögött David Silverman, az Amerikai Ateisták elnöke áll, aki azt mondja, azért választották a Lincoln alagutat a tábla helyszínéül, mivel a rengeteg Jersey-ből a City-be ingázó ezen a ponton nagyon lassan halad, így van ideje elgondolkodni az üzeneten. Ám az igazi indok ennél keményebb. Mr Silverman szerint a Karácsony már önmagában háború az ateisták ellen. "Ebben az évben megmutatjuk a hívőknek, mit is jelent az igazi háború a Karácsony ellen."

"Azt szeretnénk, ha az emberek elgondolkodnának rajta, vajon miben is hisznek. Egy mágikus emberben az egekben, aki lát, amikor ébren vagyunk, meg amikor alszunk vagy a valóságban. A Bibliában nincs repülő szarvas se. Tudjuk, hogy Isten hamis és a kereszténység elrabolta a Karácsonyt. (?) Azt akarjuk, hogy az emberek térjenek észre. Amerika 50 millió ateistájához szól a plakát és ahhoz a rengeteg többi honfitársamhoz, aki nem meri még bevallani, hogy nem hisz Istenben."

Egy ismeretlen felajánló egy nappal az Atesiták akciója után bekopogtatott a New York-i székhelyű Katolikus Liga irodájába és felajánlott 18.500 dollárt azzal, hogy ebből azonnal készítsék el az "ellenplakátot", mivel ez a támadás nem maradhat szó nélkül. A katolikus plakát a város több pontján kívül az alagút másik kijáratához is felkerült, a következő felirattal: You Know It's Real: This Season Celebrate Jesus. (Tudjuk, hogy valóság. Karácsonykor Jézust ünnepeljük.)

A Katolikus Liga képviselője, Bill Donohue így nyilatkozott: "Nem vagyok Buddhista. Nem vagyok hindu, se zsidó, de egyetlen más vallást sem hozok rossz hírbe, isteneiket nem gyalázom. (Az Ateisták Szövetségének elnöke becsmérlően beszélt a keresztények Istenéről. Mikor megkérdezték, kik láthatóak a betlehemi jászolban, így felelt: "ez a pasi pont úgy néz ki, mint én.) Ebben az országban vallásszabadság van, mindenki úgy ünnepel, ahogy akar, abban hisz, amiben akar."

Miután a katolikusok hirdetménye is felkerült és az ügy a hírekbe került, David Silverman kissé módosította álláspontját: "Nem akartuk megbántani a keresztényeket, azt akartuk elérni, hogy az emberek beszélgessenek, vitatkozzanak."

Az Ateisták Szövetségének nem ez volt az első hasonló, támadó akciója Manhattan-ben. Egy évvel ezelőtt a New York-i metróállomásokat -a Big Apple Coalition of Reason-nel (Nagy Alma Ésszerűség Koalíció) közös vállalkozásban- ragasztották tele plakátjaikkal,
mely ezt a kettős értelmű üzenetet hordozta: A Million New Yorkers are Good without God. Are you? (Egy millió New York-i jól elvan Isten nélkül. És Te?)

Az Ateisták Szövetségének Karácsony ellenes táblája vegyes érzelmeket váltott ki New York City-ben és inkább ellenzőkre talált, mint támogatókra, elvégre Amerika lakosságának 96% valamilyen formában megünnepli a Karácsonyt .
Vitaindítónak íme néhány a több ezer "érdekes" színvonalú és tartalmú hozzászólásból:

"Mítosz? Az ateistáknak nem volt történelem órájuk? Jézus nem mítosz, valóságos történelmi alak. Élete, halála valóság volt. Hogy hiszünk-e isteni voltában, az már más kérdés."

"Bravo ateisták! Hurrá ész! Végre egy értelmes gondolat!"

"Isten, nem működik az alkotásod!"

"Elégetem a diplomám, a Mensa tagságom, így ok hívők?"

"20 000 dollár? Erre? Inkább vizet vettek volna belőle Haitira."

"Ennek a Silvermannak nem sok esze van, nem tud semmit a vallásokról, tradíciókról, hittételekről. Ezért jön ilyen hülyeségekkel, hogy a Bibliában nincs repülő szarvas. Na, ezzel bemutatta mennyit tud az egészről."

"Szólásszabadság, vallásszabadság. hadd plakátoljanak, ha van felesleges pénzük rá."

"Már elég baj van az emberiséggel, vegyük el még tőlük a hitet, hogy legalább pár napig azt játsszák szeretik egymást. Sokkal jobb lesz."

"Az ateisták azt mondják, nincs bizonyítékunk Isten létére. Akkor ők bizonyítsák be, hogy biztosan nincs Isten!"

"Le a kalappal az ateisták előtt! Karácsonykor már senki sem ünnepli Jézus születését. Ez az ünnep az ajándékokról meg az együttlétről szól."


Ti mit gondoltok erről a plakátháborúról? Van egyáltalán értelme? Mit gondoltok az ateista elnök gondolatairól? És a keresztények ellenlépéséről?

Forrás: CNN

Megtekintések: 41

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Katie Garbutt December 7, 2010, 1:48am
Sándor, nagyon szépen köszönöm az értékes hozzászólást!
Hozzászólt Borbély B. Sándor December 4, 2010, 7:54pm
"...Azt akarjuk, hogy az emberek térjenek észre. Amerika 50 millió ateistájához szól a plakát és ahhoz a rengeteg többi honfitársamhoz, aki nem meri még bevallani, hogy nem hisz Istenben."

Az amerikai ateisták elnökének fentebbi állítása egyszerűen torzítás. Ugyanis a 2008-as népszámlálási statisztika alapján mindössze 0,7 százaléka vallotta magát ateistának, ami körülbelül 2 millió embert jelent. Az 50 milliós szám, amiről Mr. Silverman beszél tulajdonképpen magába foglalja mindazokat (az Egyesült Államok lakosságának 15%-át) akik azt mondták magukról, hogy semmilyen vallási csoporthoz nem tartoznak. Ezek az emberek viszont nyilván nem tekinthetők automatikusan ateistáknak (a szó eredeti értelmében: Isten tagadónak). Szóval ennyit a nagy "észhez térítésről", amit egy elfogult ateista magának szeretne tulajdonítani.

Forrás: worldvieweducation.org/demographics.html

A demokráciájára nagyon büszke Egyesült Államokban jó lenne végre elfogadott tényként kezelni, hogy ott ahol az abszolut többség, egész pontosan 76%-a a lakosságnak, valamilyen formában keresztény valláshoz tartozónak mondja magát, ott a 0,7%-os kisebbségnek (magukat kifejezetten ateistának tartókat) illetve még a valláshoz nem tartozó 15%-nak is el kell fogadnia a demokratikus alapszabályokat, miszerint a többség már rég eldöntötte, hogy mit és hogyan akar ünnepelni. Akinek nem inge ne vegye magára - mondja a közmondás, de az ateista elnök ezt nemcsak figyelmen kivül hagyta, hanem magára vette a mások ingét és azt utána a sárba taposta, ezzel sárba tiporva mások meggyőződését is.

Csak azt nem értem, hogy ezek után miért várnak el az ateisták velük szemben több toleranciát azok részéről, akiknek fontos Isten, Jézus, kereszténység? Ha én tiszteletben tartom azt, hogy valaki nem hisz semmilyen Istenben, akkor jogosan várom el azt, hogy mások is tiszteletben tartsák az én meggyőződésemet és ne űzzenek gúnyt belőle. Ilyen szempontból nagyon jónak tartom azt, hogy a keresztények ne maradjanak csendben akkor, amikor ilyen provokációnak vannak kitéve. A válasz-plakát nagyon ésszerűnek és emberségesnek tűnik, hiszen csak egyszerűen kimondja, hogy miben hisz, de közben nem támad senkit.

Ennek az egész ügynek a pozitiv oldalát abban látom, hogy talán ezáltal sok ember és köztük sok névleges keresztény is el fog gondolkodni a Karácsony lényegén, annak lényeges mondanivalóján és üzenetén. S ez nagyon fontos lenne főleg egy olyan fogyasztói társadalomban, ahol a Karácsony már rég nem a szeretetről szól.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével adományozok


átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany[kukac]erdelyimagyarok[pont]com email címre!

© 2020   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek