Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Jakab úr panaszai

 II.

 A Maros megyei Milícia parancsnokságának

 Alulírott Jakab (Bözödi) György, született 1913. március 9-én Bözödön (Maros megye), Lajosnak és Juditnak a fia, magyar nemzetiségű állampolgár, író, a RSzK Akadémiája marosvásárhelyi Bázisának tudományos kutatója, marosvásárhelyi lakos (str. Griviţa Roşie 31, Bloc H/5 ap. 15) az alábbi panasszal fordulok a tisztelt Parancsnoksághoz:

Bözöd községben van egy nyaralóházam, mit gyakran felkeresek, hol pihenés, hol munka céljából, mivel könyvtáram is ott van. A bözödi Milícia parancsnoka, László Kálmán azonban állandóan kellemetlenségeket okoz nekem, hátam mögött folyton becsmérlő és rágalmazó szavakkal illet mások előtt, és azzal kérkedik, hogy „addig nem nyugszik, míg ismét el nem zárat”. Ezekről és általában a másokkal szemben is tanúsított, meg nem engedhető viselkedéséről bő felvilágosítást adhat többek közt a bözödi Néptanács titkárnője, Mózes Beke Etelka, a kultúrigazgató László Teréz, a postakezelő Albert Mózes.

Az 1967 május elsejei három napos ünnepet otthon töltve, a nevezett parancsnok az utcán leállított, amikor egy bözödi tanítónővel sétáltam, és be akart vinni az őrsre, puszta szemtelenkedésből, azon az ürügyön, hogy nála nem jelentkeztem „mint idegen”. A dolog annál felháborítóbb volt, mert azelőtt egy órával fizettem ki községi adómat, valamint a kultúrház építéséhez az önkéntes hozzájárulásomat. Az ünnep alkalmából még legalább 30 személy volt otthon látogatóban, de mással nem foglalkozott idegenként, csak velem.

Legutóbb, ez év áprilisában a Büffében kezdett kötölőzni velem azon az ürügyön, hogy koccintsak vele, amit én visszautasítottam, mert nem koccinthatok olyan emberrel, aki pl a két évvel ezelőtti házkutatás alkalmával, amikor a padlásra kellett felkapaszkodnom, kilökte a széket alólam, és azzal gúnyolt, hogy énekeljek és táncoljak neki. Most a Büffében történt incidens után mások figyelmeztettek, hogy amikor utána hazaindultam egyedül, a parancsnok és éjjeli őrei bántalmazni akartak. Ezt több tanúval tudom bizonyítani, de tud róla a Büffét bérlő Sebestyén János is.

Hogy a további és esetleg még súlyosabb incidenseket elkerüljük, kérem az ügyet kivizsgálni, a nevezett parancsnokot állomáshelyéről eltávolítani, és megfelelő szankcióban részesíteni.

Marosvásárhely, 1968. május 28.

Forrás: Nagy Pál: Mi minden megtörténhetett. Töredékek a Bözödi-hagyatékból

 

Megtekintések: 63

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Ősz P.Zoltán Április 11, 2013, 9:05pm

  Hát nem voltam Domi,negyven és valahány éves lehettem,de akkoriban ez kit érdekelt,a falusi pdagógusnak

     kiváltképp példaképnek kellett lenni,amire a milicista elvtárs is nagy gondot fordított(hallhatta a pártgyűlésen)

Hozzászólt Bölöni Domokos Április 11, 2013, 5:48pm

Hát pedig Te nem lehettél olyan..."kicsi..kucari, szilimány, szir-szar lélek", mint amilyennek az udvarfalvi esperest és az új gr. k. lelkészt látta a múlt század harmincas éveiben a marosszentannai gondnok...

Hozzászólt Ősz P.Zoltán Április 11, 2013, 3:37pm

Bizony kedves Nagy Pál tanár úr,sok minden meg is történt szegény Gyuri bácsival,de nem csak vele.

 A mindenható falusi milicistával nekem is volt egy történetem a szakáll kapcsán.A nyári vakációm nagy részét

 horgászattal töltöttem,nem tartottam fontosnak,hogy kiborotvált arccal jelenjek meg a halak színe előtt.

 Akkortájban még sötétbarna hajam volt és a szakáll is megnőtt a vakáció végére,amit nem vágtam le,gondoltam,meglepem a kollégákat.Ahogy az iskola fel igyekszem,találkozom a rend és egyebek őrével.

  Feltűnik neki szakállas mivoltom,rögtön magához int és közli,hogy kövessem.Az őrs szobában aztán

  kioktat a maga módján,mit gondol tanár elvtárs,ilyen ábrázattal,hogy lehet a tanuló ifjúságnak példával

  szolgálni?!Na,menjen haza gyorsan,vágja le a szakállát és úgy jelentkezzen nálam!így volt,igaz volt.

Hozzászólt Kenesei Aurélia Április 10, 2013, 12:49am

" Rajongók földjén születtem"...mondta , s mondom én is. Tudom én is , hogy nem erény, de így születtünk...istentelenűl tudunk szeretni, gyűlölni , s még rajongani is. Olyanok vagyunk mint a  Nyugtalan pásztor-ok... semmivel sem tudunk betelni. Jó választás volt a Cédula ....a Bözödi-hagyatékból így a születésének kerek évfordulóján. Nagy Cédula!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek