Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Bölöni Domokos
 • Férfi
 • Marosvásárhely
 • Románia
Megosztás a Facebook-on
Megosztás a Facebook-on MySpace

Bölöni Domokos barátai

 • Szabó Ferenc
 • Páll Albert
 • Kilin József Attila
 • jozseflorincz47
 • KOCSÁKNÉ HUSZÁR MAGDA
 • Cseh Edmond
 • Margareta Vilhelem
 • balazs zoltan csaba
 • Kuti Márta
 • Szente Cs. Janos
 • Zielmann Jenő
 • Demeter Attila Sándor
 • Csiszar Bela
 • Józsa Miklós
 • Kenesei Aurélia

Kapott ajándékok (7)

Piros szalag A következőtől: Berekméri Dalma Piros szalag Névtelenül küldték Piros szalag A következőtől: Szente Cs. Janos Piros szalag A következőtől: Meister Éva
 

Bölöni Domokos lapja

Mákleány Regina

Bölöni Domokos

Mákleány Regina

Mákleány Regina a kapuban született, és a tornácon fürösztötte meg először Mária néni, a falu bábája. Sorsa írta elő ezek után, hogy a verandáról szemlélje a világot, és ítélkezzen fölötte. Rádőlt a rakott szekér, szétfröccsent a csontja. Kinek kell falábú asszony.
Az élete három férfival hozta volna össze, ha igazi. Mákleány Regina álomban élt. Mióta alszik, helyette figyel a kapu, hallgatózik a tornác, leskelődik a veranda.
Itt jön-megy Zsiga sógor, a vürkolák. Rendes nevén Dzsumbuj Zsigmond Cakkenyes. Regina még pendellős a kapuban, amikor annak már a harmadik szeretője megy a nagyvíznek bánatában. A sógor fáradhatatlanul ingázik valami és valami között. A portája meg a kocsma, a portája meg a szőlőhegy, a portája meg a temető között. Minden ágyat kipróbál, míg végül a hegyen megállapodik, ott várja, hogy elmúljanak az elevenek, tápászkodjanak a holtak. A vürkolák mindenkihez bejáratos, Mákleány Regina kileste, mikor a tornác alatt megejtette Kakukknét, sűrű holdfényben, orgonaillatban, két kutya ugatása között. Kakukkné szülte aztán Kicsi Kakukkot, aki a számítógépet ígérte.
A tornácról rettegte Regina, hogyan fogják el és viszik messzire az ő szívszerelmét, Dorongos Darabánt, az egyetlent, akire igazán vágyott a hús-vér emberek közül. Úgy hurcolták végig a falun, mint valami elvadult bikát, akit mindenki üthet-vághat. Dorongos Darabán sosem tért haza, regélték, hogy jön és felgyújtja a községházát, nem lett semmi. Mákleány Reginához érkezett egyszer egy levél, illetve hát ő fogta el azt a levelet, Itáliából, a postás új volt, senkit sem ismert, majd odaadom, mondta Regina, és eltette a borítékot. Nagyanyjának volt címezve, nagyságos Kiss Borbálának, a 125-ös szám alá. Ahol Mákleány Regina is lakott, időtlen idők óta. Kiss Borbála ott élt, míg föl nem költözött a Dzsumbuj Zsiga dombjára, kettő híján százesztendősen. Dorongos Darabán képét néhány legény viselte a faluban, eleinte szégyellték, aztán elfelejtődött, mint majdnem minden. Húsvétkor, püskösd idején, karácsonyi templomvonulat idején Regina gyönyörködött a pompás férfiakban, egyébként mindenre azt mondta, ha kérdezték, hogy Na, ne semmiskedj, vagy azt, hogy Kákámáká.
Szerelmi történeteket olvasott. Amikor kiürítették a kastélyt, ahol szobaleányként ismerte meg az úri modort, az öreg nagysága egy szekérderék könyvvel honorálta szolgálatait. Kedvenc regényének hőse Reginald Thomas McLean volt, egy szerencsétlen londoni árva fiú, aki a történet végén megtalálja édesapját, és roppant gazdag lesz. A lányról pedig, akit ellenségének gondolt, kiderül, hogy épp ellenkezőleg, szenvedélyesen szereti őt. Regina csak a szépen végződő regényeket olvasta el. Ha a vége nem tetszett, a közepét meg se nézte, az elejét pedig abszolúte negligálta.
Ezt a McLean-t gyakran emlegette, majdnem annyiszor, mint a semmiskedést meg a kákámákát, és persze fonetikusan mondta. Aztán csodálkozott, hogy ráragadt a mákleányság.
Kicsi Kakukk időnként hozott ezt-azt, mert Regina az utóbbi időben nem járt ki az udvarról. Kenyeret, tejet, felvágottat, kávét. Említette neki a modern technikát. Hogy az interneten mennyi szerelmi történet szövődik.
Addigra már szinte semmi néznivaló nem maradt a verandáról. Akik az utcán járnak, mind idegenek. Csak a vürkolák alakja rémlik föl egyszer-másszor. Akkor jár-kel, mikor ködöt eszik a Küküllő.
Hozzak magának komputert? Így a Kicsi Kakukk. Hozzál, hozzál. Akkor az előleg ennyi meg ennyi. Regina kinyitotta a ruhásszekrényt, a felső polcon, a fehérneműk között, amelyeket sosem hordott, levendula illatában várakozott egy fakóbarna boríték, abban az iratai, köztük a Dorongos Darabán levele is, néhai Kiss Borbálához. Ezt találják az asztalon, és egy cetlit, a Kicsi Kakukk kezeírásával. A borítékból eltűnik a sok-sok euró.
Az összevert Mákleány Regina maga is fölmegy (ideiglenesen) a dombra, mondjuk így: az Úrhoz. Valójában a vürkolák veszi magához.
Kicsi Kakukk szinte semmit sem költhet a pénzből. Elkapják, mielőtt megpucolna. Mobilon hívja a zsarukat a vürkolák. Mért kellett megerőszakolni, te átok! Nyolcvanhat éves öregasszonyt, te gazember! (Kicsi Kakukknak zúg a feje: valaki folyton üvöltözik az agyában.)
Az olasz levelet áztatja a hólé. Tanti affetuosi auguri di Buon Natale e di Felice Anno Nuovo! Mellette ázik a cetli, amivel Reginát ámította a Kicsi Kakukk. „Teljes magyar billentyűzet: http://www.gate2home.com.” Számítógép persze sehol.
A ház nem kell senkinek. Éjjel-nappal sétál benne valaki. Mákleány Regina falába kipeg-kopog a szálkás padlón.

Bölöni Domokos képei

 • Adj hozzá képeket
 • Az összes megtekintése

Bölöni Domokos blogja

Dilét!

Hozzászólás dátuma: December 11, 2014; ideje: 3:03pm ‚ 0 Hozzászólások

A fasuvasztó polgármester védangyalai

 

2009-ben Liviu Negoiţă jogászt, Bukarest harmadik kerületének polgármesterét jelölte kormányfőnek Traian Băsescu államelnök. A miniszterelnökség nem jött össze.

A Liviu nevű „primár” roppant fösvénynek bizonyult,…

Folytatás

Isten áldjon mindnyájatokat!

Hozzászólás dátuma: December 4, 2014; ideje: 3:20pm ‚ 1 Hozzászólás

Sigmond Júlia levele

 

Veano, 2014. 11. 30., vasárnap

Drágáim!

 Az ember csak egy kicsit nem figyel oda, és, na nézz te oda te, már megint…

Folytatás

Meghívó olvasótalálkozókra

Hozzászólás dátuma: November 12, 2014; ideje: 3:56pm ‚ 1 Hozzászólás

Szeretettel továbbítom a szíves meghívást Ferenczes István, a Székelyföld folyóirat ny. főszerkesztőjének holnapi könyvbemutatójára. A VÁLOGATOTT VERSEK a jelenlegi főszerkesztő, Lövétei Lázár László szerkesztésében jelent meg. 

Bemutatója csütörtök délután hatkor (18 órakor) lesz, a marosvásárhelyi Bernády Házban.…

Folytatás

Hutyu Tévé

Hozzászólás dátuma: Október 12, 2014; ideje: 12:01pm ‚ 9 Hozzászólások

Mazó és Szkizó

Min tépelődől?

Azon, hogy nem kaptunk ki.

Kik nem kaptunk ki?

Sem mi, sem mi.

Ez nem semmi.

De nem is…

Folytatás

Üzenőfal (13 megjegyzés)

A megjegyzések hozzáfűzéséhez tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Idő: 10:49am; dátum: Augusztus 27, 2013; Kercsó Alpár írta...

Köszönöm, részemről a megtiszteltetés. Édesapámtól gyakran hallottam Önről, ha tehetem, olvasom Önt.

Idő: 9:24pm; dátum: Október 12, 2012; balazs zoltan csaba írta...

tisztelt Domi!!az osok utan fele labom Kibedi fele Atosfalvi.a leanyom a Bolyaiba jar 11be.fele rokonsag vasarhelyen lakik.a varost ugy ismerem mint a tenyeremet,nagyon sok baratom van kulonbozo szocialis retegekbol.jo lenne osszefutni egy korso sorre vagy egy pohar joborra a weekenden vagy fent a leoba.addig is udv egy jo barat ,habar fiatalabb is.

8:36am on Augusztus 11, 2012 időpontban valaki ajándékot adott Bölöni Domokos számára...Névtelen
Idő: 9:41am; dátum: Június 16, 2011; Grama Janos írta...
Köszönöm, hogy barátnak fogadtál, megtisztelsz vele.
Szente Cs. Janos 9:11pm on Május 14, 2011 időpontban ajándékot adott Bölöni Domokos számára...
Idő: 1:00pm; dátum: Március 14, 2010; Kuti Márta írta...
Március 15-én pártmentes, méltóságteljes ünneplést és megemlékezést kívánok nektek.
Kuti Márta 12:58pm on Március 14, 2010 időpontban ajándékot adott Bölöni Domokos számára...
Idő: 6:56pm; dátum: Március 10, 2010; Kucsera Jenő írta...
Szerbusz Domi! Én is itt vagyok. Mondhatod, hogy egy hülyével több, de a te dolgod. Puskás Gyuri után kutatva akadtam rád, de nem bántam meg, mert okos dolgokat lehet olvasni az oldaladon. Nem a jobb, a bal oldaladon. Nézd meg a képeimet, most töltöttem fel őket, lehet kapsz kedvedre valót. Szép tavaszt. Kucsera Jenő
Nagy Ágnes 2:23am on Február 28, 2010 időpontban ajándékot adott Bölöni Domokos számára...
 
 
 

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek