Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Nos,Ciprusi élet,erröl szól ez a blog.
    Megprobálom leírni,milyen egy ciprusi vendégmunkás élete,objektiven hátsó érzelmek nélkül.Vártam egy pár hónapot,mert úgy éreztem,tulságosan befolyásolna,az othontól való elszakadás,a honvágy,a pillanatnyi zavarodotság,a bizonytalanság érzése.Átmentem rajta,és mostmár kivülálloként tudom szemlélni az itteni életet.Elnézést kérek előre is a helyesírási hibákért de inkább az érzéseimet írnám le,mint hogy az ékezetekre vigyázzak.

 1:Ideérkezés.

              Elindultam.A búcsu nem volt könyü,de könyektől nedves szemmel,hősiesen palástolva a meghatódotságom beszálltunk az autóba mely Bukarestbe vitt a röptérre.A gondolatokról mik közbe átmentek az agyamon,egy egész regényt írhatnék,de talán máskor.A bukaresti reptér,inkább hasonlít egy buszmegállohoz,mint egy nemzetközi repüllőtérhez.Kis bejárat,kis váró,kis,kis kis....a szentgyörgyi buszmegálló nagyobb,mint a baneasai reptér.Borus öszi napon indultunk,hideg volt,és nyomott hangulat.Minden drága,például egy kávé ötszörösébe került mint máshol,na meg a bizonytalanság,sehol semmi útbaigazitás,merre menj,hol szálsz fel,csak a szigorú ellenörzés,nincs cigi,kamerák lesnek lépten nyomon,itt érzed át először,hogy csak egy vagy a sok közül,s te lehetsz a közellenség.Aztán kinyilik egy ajtó,és özönleni kezd a tömeg,a hangosbemondó elmondja,hogy mi történik,de nem érteni semmit,amitől még idegesebb leszel,kérdezösködsz és rájössz,hogy ez a te ajtód.Indulás a géphez.Szigorú tekintetü vámos,mutatod a jegyed,bólintás és kint vagy a szabad levegön,a dohányosok első reakciója,rágyujtani,de nem lehet mert vár a busz ami a repülőhöz visz.

 Felszálsz a buszra,és elindulsz,most már tudod,hogy az ismeretlenbe,senki nem segít,magadra vagy utalva,és most hagyod hátra az utolsó reményt,hogy még is igaz,útra kelsz.Itt a gép amivel repülni fogsz,régi csotrogány,olajfolt itt,olajfolt ott,sikolt a biztonságérzeted,de nincs mit tenned fel kell szálnod.A gépen megmutatják a helyed,leülsz,és imádkozol,add Istenem ,hogy ne velem történjen meg ez a dolog!Majd felgyorsul minden,becsukják az ajtót(most már nincs visszaút)intik hogy tedd fel az övet,felteszed és meghúzod,a gép állapotát nézve,még feltennél vagy hármat,de nincs csak egy,az imátkozás intenzivebbé vállik,aztán megmozdul a repüllő,kapaszkodó nem lévén az első üllésbe kapaszkodsz,és lesz ami lesz elvén a sorsra bizod magad!Nekilendülünk,majd a döcögés megszünik,és távolodni kezd a talaj,nő a szoritás a mellkasodba,bőgnek a motorok,és belerepitenek a bizonytalanságba.

  Megérkezés:

     Bemondják,hogy Páfoszon szállunk le,és hogy 38 fok van odaki.Az othoni 11 fokhoz képest hőség,de legalább nem fogunk fázni,gondolom magamba.A gond csak az,hogy mi az othoni 11 fokhoz,és szélhez öltöztünk,itt pedig szélcsend,98 százalékos páratartalom,egyszóval hőség van.Nem írom le a a csomagkivétel bonyodalmait,csak anyit,hogy mikor kiléptünk nem kaptunk levegöt a hőségtől.

  Táblát tartva magunk elé,hogy kik vagyunk és miért jöttünk(mint az ausvitzi zsidok a sárga csillaggal)találkozunk a minket váró küldöttekel,és irány Nikoszia az ország főváros.A taxit persze mi fizettük,a városba érve érdekes módon tudta,anélkül,hogy mondtuk volna hova kell vinnie bennünket.

 A szállás:

         Kivülről szép épület,na de belül........Penész a konyhába,legalább egy ujnyis,8 férfi egy kétszobas apartmanba,egy fürdő,egy wc,matrac nélküli ágy,nincs takaró,kanál,villa,tányér,semi semi semi.....

  bogarak mindenütt,csotány csotány,csotány

         Hmmmm.......ez Ciprus???

Megérkeztem!!!

Jövő vasárnap folytatom.....(most elkaptak az érzések....az objektivitás tudjátok!)

Megtekintések: 197

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Lucza Csaba Január 26, 2011, 7:10pm

Kedves János! Olvasva a beszámolót az érzéseidről, hasonlókat éltem meg én is, amikor Németországi vendégmunkásként eltöltöttem egy kis időt Heidelbergbe. Kíváncsian várom a többi írásaidat is.

Üdv: Csaba  

Hozzászólt Kenesei Aurélia Január 24, 2011, 11:00pm
Nem írok véleményt mert olyan lenne mintha elolvasnám egy könyv előszavát és megmondanám milyen a regény.Írd tovább.Szeretném tudni mennyire vagy erős,mennyire vagy ész vagy érzelem ember.Azt tanultam,hogy ha az ember naplót ír,leírja az érzelmeit,gondolatait akkor akar tenni valamit,hiába csak nem ír.Nekem ez egy naplónak számít csak nem az utókornak hanem nekünk írod.Jó stílus így hát írjad csak!Ma egy irodalmi esten voltam egy Antológiát mutattak be,lengyel élő és nem élő költők írásait-olyan szépen fordította Cséby Géza mintha csak magyarok írták volna. Írod a tapasztalataidat,a látott dolgokat de csak bosszúságot,dühöt érzek a háttérben.Tedd oda a szíved!-akarom látni valóban mit érzel?-milyen a szíves-lelkes János?Szia várom a következő oldalakat!
Hozzászólt Mándoki Ilona Január 24, 2011, 2:28pm
Kedves János! A sirás környékezett amikor a szülöhaza elhagyásárol  írtál. Alig várom a folytatást!!!!
Hozzászólt BODA EMESE Január 24, 2011, 12:11pm
csak  kitartast tudok kivani Janos vigyaz magadra,barati szeretettel EMESE
Hozzászólt Dömösi ( szovátai-Szász) Anna Január 23, 2011, 3:03pm

Istenem,Istenem,Istenem,!Adj erot,hogy aki erre a sorsra jutott,hogy tavol az otthonatol kell megkeresse a betevore a keresetet,ne teherkent hordozza a megprobaltatast,hanem alazattal es Toled kapott szeretettel, meg adni is tudjon masoknak:megertest,beketurest.

Koszonjuk,tovabb varva a folytatast!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek