Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Gyermekkorom nem telt el karácsonyfa-állítás nélkül. Még a Második világháború legzivatarosabb éveiben is mindig sikerült szüleimnek beszerezni, feldíszíteni és ajándékokat csempészni alá. Később sem volt ez másképp. Elmondom egyik nagyon fájó, de meghatóan szép karácsonyomat.

Nem tudtunk a piacon fát venni, s ezért a Körös-parton, egy kertből törtem le egy nagy fenyő alsó ágát. Elhanyagolt kert volt, a ház lakói nem tértek vissza a háborúból. Ki tudja, mi lett velük? Odavesztek, vagy fogságba estek, s most valahol Szibériában várják a szabadulást - soha nem tudtam meg. Az üresen maradt házat a város kiutalta három családnak. Három szobában három család, de konyha, fürdőszoba, WC csak egy. A kerttel senki nem törődött, sőt, mikor az utcát szélesítették, le is vágtak belőle egy kétméteres sávot, és a fákat, bokrokat kivágták. De mindez később történt…

Olyan nagy ágat sikerült letörnöm, hogy alig bírtam hazacipelni.

Édesanyámmal kettesben készültünk a Karácsonyra, Jézus urunk születésének szent ünnepére. Édesapám féléve meghalt, s mi anyukával leköltöztünk ide. Nagymamám adott szállást nekünk. Átadta az egyik szobát, ahol ezelőtt egy orosz tiszt lakott, ameddig át nem helyezték az egységét máshova. Szép, tágas szoba volt, cserépkályhával a sarokban.

Testvéreimet a háború szele szétszórta a nagyvilágba. Azt se tudtuk sokáig, merre járnak, és csak reméltük, hogy élnek. Legkisebb testvérbátyám a nyáron, egyik este megjelent. Amerikai fogságból szabadult, de nem maradt sokáig itthon, mert folytatni akarta egyetemi tanulmányait, amit félbe szakított a háború. Hogy sírtam, amikor elment! Nem akartam elengedni, belecsimpaszkodtam a lábába, erőszakkal kellett bevinniük a házba. Másik testvérem Ausztriából üzent, hogy megvan, egy lágerben tartják – egyelőre. A harmadik pedig Pestről írt levelezőlapot. Beköltözött nagynénénk, a keresztanyja cselédszobájába és a vöröskeresztnél kapott valamilyen munkát, részt vesz a romeltakarításban is, amelyért naponta, munkavégeztével egy tányér meleg ételt kap…

A fenyőágat beállítottam a szoba sarkába, édesanyám pedig feldíszítette – persze az én segítségemmel – vattapamacsokkal, szépen csillogó, csíkokra vágott celofánnal, és ezüstpapírral bevont dióval. Én meg színes papírból vágtam ki csillagokat, s az is felkerült a fára.

Este meggyújtottunk néhány gyertyát, és egymást átölelve elénekeltük a Mennyből az angyalt, kicsikét pityeregtünk, megpusziltuk egymást, és távoli szeretteinkre gondoltunk.

- Olyan szép lett a fánk – szólottam -, mint amilyenek a képeslapokon láthatók, sőt még szebb, mert ezen még tobozok is vannak.

- Nézd meg kisfiam az ajándékot, amit az angyal a fa alá tett!

Odaszaladtam, s boldogan felkiáltottam, ahogy megláttam a kicsi csomagot. Mellette volt az a lapos, újságpapírba csomagolt ajándék is, amit én készítettem anyukának. Egyszerre bontottuk ki az ajándékainkat – én egy fából készített kis mozdonyt kaptam, édesanyám pedig egy általam rajzolt képet templommal, fenyővel, csillagokkal, és egymás kezét fogó két alakkal az előtérben. A kisebbiknek rövid, kócos haja volt, a nagyobbikon gombos ruha díszelgett, és szemüveget viselt.

Nagy örömmel vettem kézbe a mozdonyomat.

- Köszönöm, köszönöm! – ugrottam anyuka nyakába.

- Ne nekem köszönd, hanem az angyalkának!

- Tudom, tudom, de te vagy az igazi angyal!

- Én is köszönöm az angyalnak a szép képet! Még mi ketten is rajta vagyunk! – csodálkozott – De most már öltözzünk fel hamar, mert mindjárt kezdődik az éjféli mise!

A csípős hidegben boldogan ugrándozva fogtam édesanyám kezét, és így haladtunk a Fehérpapok temploma felé ünnepelni a Kisjézus születését…

 

Megtekintések: 459

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba December 18, 2011, 6:41pm

Milyan szépen, találóan fejezed ki a lényeget, kedves Nagy Szende-Mária.!

Áldott Ünnepeket! Szabolcs

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba December 16, 2011, 1:04pm

Kedves Ildikó!

Meghatottak a szavaid. Áldott Karácsonyt kívánok  Nektek és békét a szívekben! Szabolcs

Hozzászólt Pethő Ildikó (Barabás ) December 16, 2011, 11:58am

Engedd meg , hogy méltassam írásodat... ugyanis ez a KARÁCSONYUNK erről fog szólni... férjemmel , idős édesannyámmal összeborulunk és áldjuk az Urat, hogy megsegített, annyi éven keresztül , hogy két gyermekem elrepült a nagy világba, egzisztenciájuk és önálló kenyérkeresetük érdekében... és mi itthon nélkülük ünnepelünk . Első ilyen Karácsonyunk! Cikked megerősít abban , hogy föl a fejjel , bármilyen nehéz is elviselni a szeretteink hiányát....

                                                                             KÖSZÖNÖM !

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba December 14, 2011, 12:52pm

Kedves Edmond! Köszönöm a verset, legyen neked is kellemes Karácsonyod! Szabolcs

Hozzászólt Berekméri Edmond December 14, 2011, 7:48am

Megható történet, örömmel olvastam. Néha egy egyszerű fenyőág többet jelent, többet ér, egy égigérő karácsonyfánál. "S hogy ne a hóban, csillagokban, / Ne ünnepi foszlós kalácson, /Ne díszített fákon, hanem / A szívekben legyen KARÁCSONY" (Szilágyi Domokos)

Hozzászólt satan peter December 13, 2011, 10:43pm

en mindig ott olalkodom a sotetben :)

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba December 13, 2011, 9:30pm

Hát, te meg hol akadtál rám? Örülök neki!!!

Hozzászólt satan peter December 13, 2011, 9:12pm

minel tobbet olvasgatlak , annal inkabb ebredezik bennem is az irni akaras...meglatni az orrunk alatt a csodakat :)

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba December 13, 2011, 7:59pm

Aurélia kedves! Legyen Neked is boldog Karácsonyod! Szabolcs

Hozzászólt Kenesei Aurélia December 13, 2011, 7:48pm

Olyan nagyon szép kis történet,ez jutott eszembe:"Urunk mutasd meg irgalmas szívedet és üdvösségedet add meg nekünk". Nektek akkor megmutatta és veletek volt.Jó volt olvasni s emlékezni a régi karácsonyokra.Legyel Boldog a Karácsonyod s mindnyájunk Karácsony!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek