Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Tudom elcsépelt dolog , de lehetetlen  nem jóleső tényként ismét és ismét írni , beszélni róla. A mostani már  a  444.  búcsú . Csak hát  még jó 20 éve  nem is hallottam róla, nem tudtam a létezéséről.  Talán  ha nem éppen a  Kálvinista Rómába élnék és nem lennék  nyakas kálvinista, akkor  lehet tudtam volna róla már  régebben. Az én hibám vagy a történelem a felelős ezért?  Mindenki maga dönthet szabadon  ennek a megítéléséről. Már  olyan sokszor elmondták, hogy a világ  magyarjainak   találkozóhelye lett  Csíksomlyó és  a több százezres tömegben lehet találni minden vallás képviselőit a római katolikusokon  kívül. Aztán először megjelent a címeres mozdonnyal vontatott vonat. Mi több az egyetlen őrházat is   muzeúmá    renoválták és a maga nemében az egyetlen a volt nagy Magyarország  területén. A patkó mellett  zarándokhelyé vált  és eljutottak az ezeréves határig , olyanok   is akik nem is tudtak a létezéséről bár  magyarok. Az anyaország  magyarjaiban   olyan nagy lett a tetszési index  és igény a vonat iránt , hogy  már kettőre  van igény.  Ez  a partiumi és  erdélyi  magyarokban  maga a vonat megjelenése és látvány a  egy  megerősítő eufóriát  váltott ki , hogy nincsenek magukra hagyva és az anyaország   létezik valóságban  nem  csak a nosztalgia  szülte képzeletben. Milyen  lelki örömet  jelentett a nagyváradiaknak és kolozsváriaknak , hogy  „ láthatnak ismét” magyar vonatot az állomáson. Az idei búcsút még  fokozta a parlament által szentesített   magyar állampolgárság   megadása azok számára akik akarják  és meg is kaphatják, mert nincs jogi akadálya.  Mint  Erdélyből ,  pontosabban  Zilahról elszármazott   és 40 éve  Debrecenben élő   magyar zsigereimbe érzem   és át is érzem a

pillanat jelentőségét.

Hosszan lehetne még erről írni, de meg kell említeni azt a tényt is a nóvumként olvastam az antena 3 oldalán.  A  román  bulvár internetes  oldalon  megemlítik, hogy  mint egy 10 ezer  magyar zarándok  az ezeréves  határoz látogatott el , megnézve annak létét és a  felújított  vasúti legutolsó magyar őrházat. Végre  kimondták és elismerik annak történelmi tényét és létét. Ezt olvasni  egy románnyelvű  oldalon elképzelhetetlen és utópiának számított még  10-20 éve is. Tudom , hogy  a helyén kell kezelni , de valami megindult , ha  csigalassúsággal is de elkezdődött az olvadás.    A román külügy miniszter  kiállt és megvédte a magyar sajtótörvényt, nem gördítenek akadályt az állampolgárság  megadásába és annak a Románia területén történő szervezésében . Kis ügy lehetne mondani? De  Románia  olyan közzel van a Balkánhoz  és a  Ceausescu aranykorszak tudat rombolása nehezen kopik.  Na nem mondom én , hogy minden rendben   és nincs még javítani való a két nemzet  kapcsolatában.  De  elindult valami és ezt nem szabad, hogy mi bár hol is élünk is  ,  a megtorpanást megengedjük vagy tudomásul vegyük. Rajtunk  is múlik, hogy a megindult olvadás  nem  kérész életű fog lenni!  Tehát a mostani 444. Csíksomlyói búcsúnak   egy plusz  hozadéka , hogy írnak az ezeréves határról  a román   sajtóba és nem lehet letagadni , hogy volt és létezett. Sem leértékelni  , de  obeliszkre sem akarom emelni a tényt , mint valóságot és tényként akarom kezelni.


Megtekintések: 68

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Incze Éva Június 27, 2011, 11:25am

Kedves Simó Márton!

 

Ha csak egyetlen egyszer eljönne Csíksomlyóra más lenne a véleménye.Igaz, csak azoknak kell eljönni,akik valóban hisznek és nem azoknak,akik zászlót lobogtatva a mise alatt sört iszogatnak.Csíksomlyó zarándokhely és azoké,akik magukénak érzik.

Tisztelttel Székely Éva

Hozzászólt Juhász György Június 26, 2011, 12:12am

Kedves Gyüge Erzsébet!

Őszintén örülök, hogy a csatolt fénykép kellemes emlékeket idéz fel Önökben!

Annyi magyarázat tartozik a képhez - azokra tekintettel akik akkor nem lehettek ott ezen a csoda magyar népünnepélyen - hogy egy stilizált életfa van a kép előterében ami a rendezvény jelképévé is vált: a pontosan 64 levelével...

Hozzászólt gyuge erzsebet Június 25, 2011, 7:27pm
Kedves Juhasz Gyorgy oromkonnyeket csalt a Debreczen-i kepe a szemembe mert Isten Kegyelmebol mi is reszt vehettunk ezen az unnepsegen! Megneztuk a templomi makett kiallitast ! Ami minket kulonos joerzessel toltott el mert a Szentfoldon voltunk zarandokuton es itt viszont lattuk maketton! Igy ujra ateltuk a latottakat! Aztan felmentunk megneztuk e templom nagy harangjat is !
Hozzászólt ráczkövi sarolta Június 19, 2011, 4:12pm

Szerintem az egész kereszténység egységesnek kéne látszon, mert

egy az alap és a forrás, csak minden felekezet valamit hozzátesz vagy elvesz.

Hozzászólt Juhász György Június 19, 2011, 1:28am

Kedves Zoltán!

 

Nagyon tetszett az írása, bennem igen sok gondolatot ébresztett.

Sajnos nekem még nem adatott meg, hogy e csodálatos ünnepélyben részesüljek, de az írása alapján szinte magam előtt látom a történéseket, a helyzet nagyszerűségét!

Őszintén szólva hirtelen eszembe jutott a 2009. májusában Debrecenben a Magyar Református Egyház Alkotmányozó Zsinata, mely engem teljesen lenyűgözött! Az egész napot ott töltöttem, mert felemelő érzés volt az igazi, feltétel nélküli egymásra találást megérezni - mindezt katolikusként értem meg, de egy életre élmény maradt!!! Ez jutott az eszembe a sorait olvasva: büszkeséggel tölt el, hogy vannak helyek, vannak események, ahol nemzetünk egységesnek látszik... s azzá is lesz!!!

Hozzászólt gyuge erzsebet Június 16, 2011, 11:09pm
Kedves Dobrai Zoltan  az irasa latom sokak tetszeset elnyerte koztuk az enyemet is!  Az Isten aldasa szalljon onre es csaladjara ! Tisztelettel es testveri szeretettel Erzsebet
Hozzászólt gyuge erzsebet Június 16, 2011, 11:01pm
Kedves Simo Marton az on eletebe hol helyezkedik el a hit , remeny es a szeretet? Mert a felebarati szeretet elott nincs hatar tehat hatartalan... Viszont Isten elott minden magyar egyforma meg on is! Mert pont olyan mint a tobbi magyar legyen foldunk barmely pontjan.Sokan ontol elteroen ebbol a pilanatnyi fellangolasbol meritenek erot a mindennapjaikhoz mert hisznek egy jobb eljovendo szeretetben, osszetartasban, ebredesben meg ha ez lassan jonn is el. Tisztelettel egy hataron kivuli Erzsebet
Hozzászólt ráczkövi sarolta Június 16, 2011, 10:02pm
Az 5.sort csak az érti félre aki rosszul értelmezi.Én első olvasásra is jól értettem. Legfeljebb úgy kellett volna írni hogy " a katolikusok mellett".
Hozzászólt zachari ilona Június 13, 2011, 9:42pm
szep beszamolo,en is kint voltam az allomason Varadon es vartam a vonat erkezeset, nagyon meghato volt mikor ismeretlenek koszontottek egymast boldogan es nevetve, remelem lesz meg folytatas.
Hozzászólt Dobrai Zoltán Június 13, 2011, 8:14pm

Kedves Török Zsuzsa!

 Ha az 5. sorban levőkre céloz akkor, bocsánatot kérek, mert én úgy értem,hogy A RÓMAI KATAÓLIKÚSOKON KIVÜL OTT VANNAK A TÖBBI VALLÁS  KÉPISELŐI IS.   Igen félre érthető kicsit!Magam is voltam  már  a búcsún.

 Tisztelettel Dobrai Zoltán

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek