Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Felköltöztem a netre

 A könyvek betöltötték az életemet. Hatodikos koromban kikölcsönöztem a vámosgálfalvi iskola könyvtárából a Toldi-trilógiát, de mire a befejező részhez jutottam volna, ellopták. Édesanyámnak a szerdai piacon kikínlódott egész napi keresete sem volt elég, mert bírságot is róttak.

Az Isten úgy vert tovább, hogy tyúk- és népszámláló biztosból átbaszkulált községi könyvtárossá – pompás vesebántalmaimnak a hideg helyiség a forrása: mire befűtötték, megfáztam; mire olyan meleg lett, hogy fürdőzni lehetett volna, záróra.

Mindezek mellett voltam tanár, igazgató, irodalomszervező és selyemhernyótenyésztő is.

Szinte természetes volt, hogy egyszer majd könyvet is írok. És az is, hogy egyszer majd ellepik a lakásunkat, és beléjük fulladunk.

Nos, itt tartunk ma. De nem teszek feljelentést a könyvek ellen.
A döglött könyv nem olyan büdös, mint a döglött selyemhernyó.

 

Annyit írtam kézzel, hogy már a ujjaim is elvástak. Sokáig nem volt írógépem. Kölcsön masinákon, öreg irodai csotrogányokon vagy idegen billentyűzetű iskolai gépeken bütyköltem írásaimat. Az első írógépet a Kolozsvárott élő Molnos Lajos szerezte nekem. Előző gazdája a költő-író Lászlóffy Csaba volt. Aztán a kilecvenes évek elején több táskaírógép is a tulajdonomba került ideiglenesen –, nem is emlékszem, hogy kinek/kiknek ajándékoztam tovább.

A számítógépem nem kell senkinek. Még ugyan nem cseréltem föl laptopra, de ahogy mondani szokás, már nagyon megérett rá az idő. Nem a gépé, hanem az enyém.

Negyvennégy évesen ugrottam fejest a napisajtóba, de a számítógépes világgal csak ötvenkét éves koromban kerültem kapcsolatba, amikor kezdték elektronikusan is szerkeszteni az újságot. A szerkesztőség a nyílt szemű fiatal munkatársakat tanfolyamra küldte, és ezek hazakerülve egy addig ismeretlen nyelven kezdtek egymás között karattyolni. Olyan madárnyelvi kifejezések röpködtek a levegőben, mint szoftver és hardver, e-mail, word meg password, aztán a bájt meg a drájver, dilét és iszkép, freemail meg a g-mail –, amiket kellő fordítással még érteni is lehetett –, de szájukra vettek egy sereg olyan magyar szót, amelyek véletlenül sem azt jelentették, amit azelőtt. Ilyenek voltak az alaplap, merevlemez, adatbázis, adatvédelem,  beírás, letöltés, mentés, törlés, jelszó, satöbbi…Amiktől megkeseredett a magam korú golyóstollú fickókban a puliszkavíz. Rendszerint el is fordultak az új nyelvezettől, számos kortársam hallani sem akar a számítógépről, első számú közellenséggé nyilvánította – anélkül, hogy halvány dunsztja volna róla. Olyan is akad, aki nemcsak a világhálót, hanem a „mobilt”, a zsebtelefont is elutasítja, és csak vezetékes vonalon hajlandó kapcsolatot létesíteni. Nekem szerencsém volt, mert az asztalomra került egy kiszolgált beíró gép; ha bepütyögtem a cikket,  lemezre mentettem, s a markomba kapva ballagtam a titkárnőhöz, ő pedig „bevitte” a szövegemet a „nagy gépbe”, majd kinyomtatta; és a gépirattal mint „végtermékkel” állíthattam be a szerkesztőhöz. Őurasága hümmögő dünnyögések vagy dünnyögő hümmögések kösepette kényelmesen elolvasta vagy csak "átvilágítottta", majd azonmód „gondozta” a mondanivalómat, vagyis kihúzta belőle, amit sosem talált odavalónak –, ollálá: vagy csak kegyesen félrerakta, hogy majd csak lesz vele valami –, én mindenesetre a jól/rosszul elvégzett munka örömtelenségével mehettem a dolgomra." Menjen onnan, mondták (Toldinak), anyja keservébe."

Rettenetesen bosszantott, hogy a fiatalok mindent jobban tudnak nálam, ezért rendszeresen a nyakukra jártam, valahányszor elakadtam. Márpedig lépten-nyomon elrontottam valamit. Mégsem szegte kedvem. Kis jegyzőfüzettel jártam-keltem, a műveletek menetét, algoritmusát azonnal feljegyeztem, hogy el ne felejtsem. Így aztán röpke félév alatt eljutottam arra a szintre, amely nekem tökéletesen megfelelt, vagyis hogy gépbe írhassam a cikkeimet, karcolataimat, és azokat meg is őrizzem lemezen, kötetbe szerkesztés céljából. Közben továbbra is eprészgettem az apró-cseprő tudnivalókat a tördelőszerkesztőktől,  a nagy ritkán megjelenő rendszergazdától –, úgyhogy mire a gyermekeim angyalai megleptek egy karácsonyi saját masinával, már „szakavatottan” nyúltam hozzá és első figurára sikerült elrontanom. Végül mégis megszelídítettem, mint a kis herceg a rókát, és máig szenvedélyesen – elsősorban munkaeszközként – használom, s nem lepődöm meg, ha olyanokat látok-hallok, mint nettikett, netreforgó, netszleng, satöbbi.

A vőmet megkérdezték, miért nem látni az apósát mostanság a különféle nyilvános rendezvényeken.

– Hát, mert felköltözött a netre – jött a lakonikus válasz.

A nép, ez a született nyelvzseni demokratikusan befogadja, magába olvasztja és továbbfejleszti a naponta születő szavakat és kifejezéseket, melyek egy része a műszaki haladás gyorsulásával egyenes arányban ki is hull, elfelejtődik, helyüket azonnal újabb és újabb fogalmak foglalják el – és persze azok jövője is bizonytalan.

Örülök, hogy nem fosztottam meg magamat ettől a pompás felfedezéstől. (És a kiábrándulástól, hiszen minden effajta eufóriát valamiféle világbánat követ a lelkünkben.)

De én nem is érezném jól magam a harmadik évezredben, ha nem csórhatnék magamnak is (hazavitelre!) egy-két fürt fügét e virtuális édenkert szabadon, sőt néha szabadosan is és persze véget nem érőn, dúsgazdagon termő, okos fáiról.

 

Megtekintések: 333

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kenesei Aurélia Június 14, 2013, 5:06pm

... s akinek csak esztenája van....az széjjelszedi két kézzel... nem kell oda csoda fÉjsze... elintézi a két keze...akkor osztán nem kell béfejezni a " kökorszakot "...s nem es kell csodabalta csak " csodaszarvas"... amelyik jödögél  le az ösvényen...semmi szenzáció... csak jödögél....

Hozzászólt Bölöni Domokos Június 14, 2013, 2:27pm

Most ez a szenzáció. Akinek ilyenje van, bármikor felapríthatja a hétvégi házát.

http://www.origo.hu/techbazis/20130612-gyorsabb-aprit-a-szuperfejsz...

Hozzászólt Kenesei Aurélia Június 14, 2013, 1:36pm

....majd meghívúlsz Münköt es , hogy ne légy egyedül a "tető" -n amikor " tetőzik"... végy magadhoz " kapcsot" ...erős ezüst kapcsot ...hogy kapaszkodhass.... szólj ha nem lenne....

Hozzászólt Bölöni Domokos Június 14, 2013, 9:57am

Azt mondta, hogy sziveszterkor tetőzik.

Hozzászólt Kenesei Aurélia Június 14, 2013, 9:21am

..vajon a billentyűzet mit szól ehhez???? ....

Hozzászólt Bölöni Domokos Június 14, 2013, 8:15am

Már a kávé sem esik jól, ha nem csöppen belőle a billentyűzetre is egy kevés...

Hozzászólt gyuge erzsebet Június 13, 2013, 4:49pm

A netmüved tetszik egyetértek mindenben mert magam is igy csöppentem ebbe a netvilágba meg a sok kérdéssel a gyerekek nyakába. Nállam ugyanis az unokák tanitgattak.Elég sokszor megtörtént,hogy más gombokat nyomkodtam meg ilyenkor meg is kaptam "mama már megint össze nyomkodtál mindent " de többszöri segitség árán sikerüt megtanulnom számomra elegendőt

Hozzászólt Fodor-Kiss Anna-Maria Június 11, 2013, 7:55pm

Valósághű, sokunk valóságának hű képe. Mintha magamat láttam volna, ahogy éjjeleken át csattogtattam az irógép gombjait, amig elkészült a fokozati dolgozatom, aztán a legelső magyarpénzből megvettem a használt számitógépet :-)))))))) s most csodálkozom, hogy nem lehet a gyerekeket levájni a gépről ???!!! :-))))))

Gratulálok, az élet sóját ( a humort) biztosan becsempészték a ballagási batyujába :-)

u.i. elnézést, nincs hosszú i-m :-(

Hozzászólt grama janos Június 11, 2013, 6:22pm

Minden írásod remekmű Domi. Azt hiszem együtt jártuk a számítógépes iskolát, csak én a palatáblával kezdtem.Örüljünk, hogy ezt is megtanultuk. Gratulálok.

Hozzászólt Barta László Június 11, 2013, 6:02pm

Bizony-bíz, ez az amit szerény korosztályunk végig kellett járnia ceruzától,tintás tollon (meg golyóson is ), át az indigós irodai-,táska- írógépekig.Ha már az írás rejtelmes,gyönyörű mezejére merészkedtünk...Aztán jött vala az új technika úgy ahogy remekül fentebb megírta nekünk Bölöni Domokos.Gratulálok!Üdvözlettel.  

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek