Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Kelet-Európában rendesen szétzilálták a vasutat. Pedig, sokak szerint, ma már normális körülmények között lehet vonatozni. Azt állítják, hogy a vagon tiszta, ritkán van toalettszag a folyóson, nincs zsúfoltság és nincs cigarettafüst a fülkékben. De utas sincs. Két-három vasúti kocsival száguld a szerelvény, néha alig több mint félszáz utassal. Az utazási körülményeket nem ismerem, de az üres vasparipát gyakran látom. Végét járná a vasúti közlekedés?
Olyan településen születtem és nőttem fel, ahol többvágányos vasúti állomás volt. Középiskolásként, a vasárnapot leszámítva, minden áldott nap vonatra szálltam, hogy beutazzak a marosvásárhelyi tanintézetbe. Ritkán fordult elő, hogy késett a szerelvény, őrültünk, hogy télvíz idején nem kellett órákat várnunk egy-egy lerobbant autóbuszra, mint vidéki osztálytársaink közül sokan.
Akkoriban nyolc-tíz vasúti kocsit csatoltak a szerelvény után a Déda-Marosvásárhely vasúti vonalon, hogy a sokszáz ingázó munkás és tanuló beérhessen a megyeközpontban. Gyakran fordult elő, hogy mi, sáromberkiek, a lépcsőn állva utaztunk, előfordult, hogy egyesek nem fértek fel és lemaradtak a járatról. A vasúti közlekedés nálunk akkor érte virágkorát. Pedig akkor másak voltak a körülmények. De robogott a vonat, úgy, mint a Móricz Zsigmond elbeszélésében. Bámultuk a tovatűnő fákat, házakat, a zöldellő földeket, a szorgalmas mezei munkásokat. Közben megbeszéltük az iskolai csínyeket, gyakran kártyáztunk, néha hangoskodtunk. Előfordult, hogy a kalauz bácsi jegy helyett a kártyát kérte, és elkobozta a játékszert, ami elég nagy szomorúságot okozott, mert a magyar kártya hiánycikknek számított a hazai kereskedelemben. Manapság talán cukorkákat is osztana a tanulóknak (akik, persze inkább egy cigit kérnének), hogy vonatra szálljanak, ne kisbuszra.
Szóval, manapság kevesen utaznak vonattal, nem hivatalos források szerint egyre csökken az utasforgalom. Mindenki azt hiszi, autóval kell menni a vécére is. De úgy tűnik, ebbe a vasúttársaság már beletörődött. A csökkenésnek számos oka van, a megváltozott utazási szokások, de ide sorolhatjuk a menetjegyek árváltozásait, vagy az éppen aktuális gazdasági viszonyokat is. Az illetékesek pedig időnként megállapítják, hogy nem kell annyi járat, egyet-kettőt újra törölhetnek a menetrendből. S így múlik el a vasúti közlekedés dicsősége. Pedig én szeretem a vonatokat! Együtt nőttünk fel…

Megtekintések: 78

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Jolanda Január 24, 2010, 12:01pm
En is a Deda-Marosvasarhelyi vasuti vonalom nottem fel( majd kesobb Marosvasarhely es Kolozsvar kozott vonatoztam). Nemreg Erdelyben jartam es nekem is feltunt, hogy a szulofalumban( Kortvelyfaja) mindenki azokra a kis buszokra var az ut szelen. De nekem is a vonat nosztalgia..
Hozzászólt SZELES JOZSEF Január 18, 2010, 7:04pm
Kedves Berekméri Edmond, köszönöm az elismerést.
Hozzászólt Berekméri Edmond Január 18, 2010, 10:56am
Köszönöm a hozzászólást. Megnéztem a feltett fotókat a modellekről. Gratulálok.
Hozzászólt SZELES JOZSEF Január 17, 2010, 1:00pm
Gratulálok és egyetértek! Magam is szeretem a vasutat, sőt annyira, hogy nagyon kevés szabadidőmet vasút-modellezéssel töltöm, 1:12O-as léptékű mozdony és vasúti kocsi modelleket készítek. Ha nosztalgiázunk, jusson eszünkbe egy népdal részlet:" de a vonat nagyon dráda, gyalog megyek el hozzája...", igen, a vasút soha nem volt olcsó közlekedési eszköz, viszont azoknak, mint Ön, vagy jómagam, akiket " megcsapott a mozdony füstje" fájdalmas látni, hogy ide " züllött" a "vasparipák" világa

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek