Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A második világháború előtt, de az azt követő években is gyakori szokás volt Marossárpatakon a téli fonóesték megszervezése. Szinte minden családban, miután az asszonyok elvégezték a mindennapos házimunkát (főzés, mosás, takarítás), máris vették a guzsalyt és fonták a gyapjú illetve kenderfonalat.
A fonás eléggé egyhangú unalmas, monoton foglalatosság volt. Ezt a monoton jelleget ellensúlyozta a téli fonóesték megszervezése. A fonóestéket általában utcánként szervezték meg. Volt lányos fonó, fiatal asszonyok fonója és idősebb asszonyok fonója. Vacsora után a lányok, asszonyok vették a guzsalyukat és indultak a fonóba. Peregtek az orsók, de peregtek a nyelvek is. Itt szereztek tudomást a falu legfrissebb híréről. Olykor-olykor az erkölcsileg megbotlott fehércseléd is a társalgás témája lett. Úgy nyolc és kilenc óra között a legények is megjelentek a fonókban, akik igyekeztek a szeretőjük mellé leülni. Nótáztak, humoros történeteket mondtak, találós kérdések és viccek hangzottak el.
A legények szeme szinte megszakítás nélkül a lányok kezét figyelte. Ha valamelyik lány kezéből kiesett az orsó, azt a közelében levő legény elkapta és csak fizetség ellenében adta vissza. A fizetség nem más, mint egy nyilvános „cuppanós csók” volt.
Gábor János bácsi így mesél a fonóról: „Szép dolog vót a fanó. Versenyeztek a leányak, hagy melyik fan többet. Az én asszanyam mindig háram arsót fant teli. Aztán meg is halt vóna, ha nem ő szapujja a fanalat. Sak rangyszűnyeget is szűtt. A sak rangyszűnyeg mast ki van téve a kakasülőre a szénatartóba. Nem ke má senkinek. A szabákba mind perzsák vannak.”A farsang időszaka Háromkirályok- vízkereszt- (január 6.) hamvazószerdáig tart. Az ünnepi kalendáriumban ez olyan időszak, amelynek nincsenek szakrális vonásai. A farsanggal a téli időszak befejeződik.
A farsangi ünnepkörről történeti adataink többet árulnak el, mint más népszokásokról, itt ugyanis egyházi és világi hatóságok egy véleményen voltak: a farsang rendbontással, lármázással, zavargással járt, tehát a „rossz, tiltandó szokások közé tartozott.
A magyar nyelvben német eredetű farsang kifejezés egyaránt vonatkozik a teljes időszakra és a periódust lezáró háromnapos ünnepre is. Az ugyancsak használt, latin gyökerű karnevál inkább a városi, álarcos, báli mulatságokra vonatkozik a hétköznapi szóhasználatban.
A farsangi ünnepkör legfeltűnőbb mozzanata a jelmezes álarcos alakoskodás. A XV. század óta szólnak az adatok férfi-női ruhacseréről, álarcviselésről, az állatalakoskodások különböző formáiról. A királyi udvartól a kis falvakig mindenütt farsangoltak hazánkban. Már Mátyás király idejében a királynő itáliai rokonsága művészi álarcokat küldött ajándékba a magyar rokonoknak. A XVI-XVII. században falu, város és a királyi udvar egyaránt álarcot öltött farsangkor, és úgy szórakozott. Nagy farsangolás folyt a tragikus sorsú II. Lajos udvarában is, egészen a mohácsi ütközetig. 1525-ben húshagyó kedden álarcos menet jelent meg az udvarban, melyben elefánt is szerepelt. Maga II. Lajos is jelmezesen, ördögálarcban jelent meg az ünnepségeken. A XVI. századtól említik Cibere és Konc, vagyis a Böjti Ételek és a Húsételek tréfás küzdelmét is. E tréfás küzdelmet sok európai nép megszemélyesítve adta elő. Erdélyben még ma is említik a szalmabábokkal eljátszott tréfás viadalt. (1)
Farsangi álarcos alakoskodást napjainkig is találunk a magyar falvakban. Míg egyes európai népeknél a farsangi maszkok nagy tömegben, csoportosan vonulnak fel, Erdélyben jobban kedvelik a kisebb álarcos csoportok játékát. A magyar falu álarcos alakoskodásai között feltűnnek az állatalakoskodások. Különösen kedvelt a medve-, ló- kecske- és gólyaalakoskodás. Az alakoskodók általában kis párbeszédes jeleneteket is előadnak., pl. a lovat, kecskét gazdája vásárra viszi, az alkudozás közben az állat összeesik, holtan terül el, majd a zeneszóra ismét feltámad. Az állatalakoskodáson kívül más figurák is megjelennek a falusi farsangon. Álarcuk azonban többnyire harisnyából, rongyból, papírból, csipkéből készült. A hagyományos figurák közé tartozik a betyár, a cigányasszony, menyasszony, vőlegény vagy öregember és öregasszony pólyás babával. Ilyenkor kerülhet színre a tréfás halottas játék vagy lakodalom is.
Szokásos volt a lányok, asszonyok külön farsangolása is. Az asszonyok külön farsangolásáról már a XV. században Temesvári Pelbárt is megemlékezett. Prédikációjában leírta, hogy egy Kapos melletti faluban az asszonyok férfiruhát öltve, vagy más jelmezben táncoltak, mulatoztak egészen addig, amíg az ördög személyesen meg nem jelent a táncolók között, egy asszonyt elragadott magával, s a Kapos mocsaraiba hajította. (2)
Marossárpatakon is szokás volt, hogy maskarába öltöztek a nők és férfiak farsang idején. Úgy tíz óra körül érkeztek meg a fonóba a maskarába öltözött legények. Ezek, miután eljátszották a maskarázással párosuló szerepüket, továbbálltak és megígérték, hogy „még máskor is tiszteletüket teszik”.
Az idősebb nemzedék elmesélése szerint egyik gyakori farsangi alakoskodás a kecsketáncoltatás volt. Valamelyik rátermettebb legényt beöltöztették kecskének, csengőt kötöttek a nyakába. A kecske nyelvét száraz gyertyánfából készítették, hogy jobban csattogjon. Két legény kíséretében a kecskét pórázon vezetve keresték fel a fonókat, ahol elkezdődött a kecsketáncoltatás. Kecsketáncoltatás közben a következő humoros kurjongatások hangzottak el:
Ha te eztet ki nem járod
Száradjon el kezed, lábad,
Heppentyű, vaskesztyű
Nyakadon a csengettyű.

Amelyik leány nem mondta a mondókát , a kecske odament és húzta a csepűjét.
Más gyakori maszkurák voltak a kovácsok, betyárok, üstösök.
A kovácsok arcát csipke takarta, hozták az ülüt és ütötték. A lányok visítoztak, mert a kovácsok lefogták és szeget vertek a csizmájuk sarkába. Ketten megfogták a lányt, hárman ütötték a szeget.
Az üstösök kormosak voltak és simogatták kormos kézzel a lányok arcát.
„A betyárokat szerettük a legjobban- mondja Nagy Zsuzsika néni (Fátyol)-, mert ők szépek voltak. Ruházatuk előre megvarrt halálra való gatya szalagokkal feldíszítve, fekete lájbiból, varrottas kendőből állt. Arcukat csipke fedte. Muzsikással jártak és felkérték a lányokat táncolni is.”Húshagyókedden ért véget a farsang, amely január 6-án (vízkeresztkor) kezdődött. Aznap az asszonyok kürtöst sütöttek (ami napjainkban is szokás) és este bált szerveztek.
A farsangi hagyományokat, szokásokat a helyi iskola pedagógusai próbálják átmenteni az utókor számára. Minden évben megszervezik az iskolások farsangi mulatságát, amely iránt széleskörű az érdeklődés.


Fonójelenet - Negyedikes tanítványaim hagyományőrző és helyi népszokásokat felelevenítő műsora (Marossárpatak 2007)

A farsangoló csoportok jó hangulatot teremtettek, mosolyt csaltak az emberi arcokra, ugyanakkor nevelő hatásuk is volt. Önfegyelemre, találékonyságra szoktatták a fiatalokat. Lefoglalták szabadidejüket a hosszú téli estéken, elvonta őket a kocsmázástól, az egészségre káros szenvedélyek gyakorlásától.
Szántó István nyugalmazott tanító mesélte, hogy íratlan szabály volt, hogy fonóba csak konfirmálás után mehettek a fiúk és a lányok. „Mikor ide kerültem Sárpatakra, szokás volt, hogy a nagy legények megujjasozták, vagyis ujjasukkal (posztókabátjukkal) megverték játékosan azokat a fiúkat, akik este kimentek az utcára. Ugyanis csak konfirmálás (14 év ) után lett a fiúból legény, a kislányból nagylány. Ha a fonóba bement egy fiú, aki még nem konfirmált, a legények megbüntették. Lefogták és kényszerítették, hogy sok vizet megigyon. Ezek a módszerek jók voltak, még ha játékosak is, mert hozzájárultak a neveléshez. Mesélte valaki, hogy egyszer két fiú leselkedett a fonó ablakában. Meglátták a csendőrök és azonnal hazakergették őket. Nagyon szigorúak voltak. Tiltották és büntették a farsangi maskarázást is.”
A farsang nélkülöz minden szakrális vonatkozást, és ezért az év legnagyobb ünnepei –a karácsony és húsvét- ellenképeként is felfogható. A nem szakrális jelleg fokozása, túlhajtása jelenik meg azokban a gesztusokban cselekvésekben, amelyek a hétköznapok célszerűségeivel szemben a céltalanságot, a szabályozottsággal szemben az anarchiát, a társadalmi kötöttségekkel szemben a szabadságot fejezik ki. A kontrollált viselkedéssel szemben a farsangban megengedettek a durva, erőszakos, az illem határait átlépő gesztusok, kommunikációs formák és szövegek. A játék szabadsága minden társadalmi és kulturális változás ellenére megmaradt, és ez biztosítja helyenként a magyar paraszti farsang jövőjét is legalábbis még egy belátható időszakra.

(1) Voigt Vilmos: A magyar folklór.Osiris Kiadó, Budapest, 1998, (419, 429. oldal)
(2) Dömötör Tekla: Magyar népszokások, Corvina Kiadó, 1972. (26. oldal)

Megtekintések: 938

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dr. Csuták János Január 17, 2011, 12:42am

Isten éltessen Kedves Barátom szép írásodért (meg a korábbiakért is)!

Milyen kár, hogy globalizálódás miatt a sok szép szokás is odajut, mint a Gábor Jánois bácsi rangyszűnyege.

Nem lehetne ez ellen valamit még tenni?

Üdvözlettel: János

Hozzászólt Fekete Anna Zsofia Január 12, 2011, 5:52pm
Igazad van Enikö,jo volt olvasni a fenti irastnekem is. Gyerekkorom jutott erröl eszembe.Nagyon szepek voltak azok a teli estek, villany es tv-nelkül.Volt idejük az embereknek egymassal beszelgetni,meghallgatni egymast.Vissza gondolva melegseg tölti be a szivemet.Ami a kenderfeldolgozasat illeti nagyabol ugyan az ahogyan en is tudom.A kendermosas elmenye maradt meg a legjobban.Hogy miert-? ez volt a nyar utolsa napja mikor meg fürdeni lehetett a Nyaradban ( egy kis folyo ). csodalatos videk a Nyaradmente, ajanlom mindenkinek aki meg nem jart arrafele,neken a legszebb hej a vilagon.
Hozzászólt Tállai Enikő Január 12, 2011, 3:18pm

Jól esett olvasni a fenti írást, annál is inkább mert én is arról a vidékról származon, nevezetesen Pókakeresztúrról.

1986-ban jöttem férjhez Magyarországra, de nagyon kedves marad az a kicsiny szülőfalum, ami nagyon szép dombok között fekszik. A téli fonókra még én is emlékszem gyermekkoromból, igaz mi csak a szomszédba mentünk át a guzsalyunkkal édesanyámmal. Én kislány voltam és láttam a fonás folyamatát, és nekem is kellett készítsen édesapám egy kicsi guzsalyt, ami még lehet, hogy megvan a padláson szüleimnél.:)  Az édesanyám "nagy szövőnő" is volt, mert nagyon szép ötnyüstes abroszokat is szőtt és még nagyon sok mindent; ugye minél több a nyüst a szövőszéken, annál nehezebb a szövés, és annál bonyolultabb a szőttes mintázata. Én ezt sajnos nem tanultam meg... De a nagyanyáimtól és szüleimtől tudom, hogy valamikor falun a megtermelt kenderből öltözködtek. Az én időmben már nem, de emlékszem, hogy egyszer termeltünk kendert, amit learattunk, kévékbe kötöttük és levittük Sárpatakra a Maros folyóba, amibe cölöpökkel rögzítettük. Így kellett áztatni jó pár hétig. Miután hazakerült, kiterítették száradni, majd tilolni és "fésülni" kellett. Ha még mindig maradt benne pozdorja, akkor azt fonás közben kelett kiszedni. Aztán a fonó orsóra rátekert fonalat "csürelni" kellett és az már szaladhatott oda-vissza a szövőszéken. Az elkészült szőttesből inget, kabátot, nadrágot lehetett varrni a vastagsága szerint. 

A kender feldolgozási folyamat lehet, hogy nem pontos, de nagyjából úgy emlékszem ez volt. Már sajnos régen láttam mindezt és idővel feljthetünk is:)

 

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek