Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Boldogult legénykoromban a templom tornyából búcsúztattuk az óévet. Egyik szilveszterkor a kántorunk idő előtt lebetegedvén nekem jutott a tisztesség, hogy a hangot megadjam és a kórus énekét irányítsam. Ekkor olyasmi mocorgott bennem, hogy talán a papi hivatást kellene választanom. A sors másként rendelkezett, de az a két ének ma is itt cseng a fülemben: Óh, mily rövid ez az élet, / Ragad minket az idő: / Íme, ismét már oda lett /  Éltünkből egy esztendő! / Tekintsünk még utoljára  / Annak lefolyt pályájára, / S áldjuk jó Istenünket,  / Hogy megtartott bennünket.

Ezt követte az újévet közöntő ének: Ez esztendőt megáldjad, / Ez esztendőt megáldjad, / Kegyelmedből, Úristen!,  / Bőséggel ékesítsed, / Bőséggel ékesítsed,  / Te szent Jehova Isten! / Téged áldnak, / Kik lakoznak  e földnek színén. / És a puszta helyek is / Bőséggel, Halmok áhítozódnak / Víg kedvvel. / Boldog, kit magadnakj választál, / Sionnak királya!

A mindenkori kántor privilégiuma volt, hogy a torony aljában illő tisztelettel hallgatózó népet köszöntse, eképpen: Adjon az Isten minden jót, bort, búzát, békességet, áldást és szeretetet az új esztendőben!

Utána háromszoros Éljen! következett. Aztán lebaktattaunk a szűk és a hótól igencsak csúszós lépcsőkön, és visszaballagtunk a felekezeti iskolába, melyet az államosítás után kultúrházként használhattunk. Koccintgattunk, előkerült némi elemózsia is, aztán karéjba fogóztunk, középre állt a prímás, és legalább másfél órán át énekeltük nemzedékről nemzedékre öröklődő dalainkat.

Aki nem dőlt ki, táncolhatott kedvére. Volt úgy is, hogy  a reggeli kúrálás végére értem csak haza.  Nagyapám méregerős szilvapálinkával fogadott:

– Éppen most itattam meg a marhákat, rajtunk a sor, fiam!

                                                                             ***

 A változás óta háborús hangzavarban, füstben-ködben petárdázva búcsúztatják az újévet, a közeli diszkóbár tetejéről röppentyűk tízei színezik az eget. Kétszer is pukkantanak, himnuszolnak, pezsgőznek: egyszer Erdély, s utána Magyarország éjféli idejében. Mostanság már nem kapjuk  magunkra a nagykabátot, nem állunk ki “tácsogni” az erkélyre, unjuk már a művi zűrt. Inkább ülünk csendben a lakásban. Megcsókoljuk egymást, fogadjuk a telefonokat vagy felhívjuk (ugyancsak köröttünk, itt, Vásárhelyen élő) gyermekeinket, unokáinkat, köszöntjük az ismerősöket.

Hajnali három-négy körül elunom a tévét is, az ágyban olvasok, ezúttal háttérrrádiózás nélkül. Egy Dsida-vers kerül a kezembe. Jó volna azt írnom, hogy ezzel alszom el. Nem így van. Eloltom a villanyt, és nagyon sokáig nézem az életemet a sötétben.

 

 

Dsida Jenő

 

Hideg téli est

                            

Életünk hulló karácsonyfáján

halkan repesnek a lángok.

Fölöttünk és bennünk hömpölyög

a hidegáramú csönd.

 

Mosson ki, vigyen magával

fodros hátán mindent, ami volt:

esdő várakozások meddőségét,

kulcsoltkezű, hasztalan imákat.

 

Hópárnás nagy fenyők alatt

üljünk le a törpék közé,

burkolózzunk a hallgatásba

s húnyjuk le félig a szemünket.

 

S míg csillagok kezdenek pislákolni,

töprengjünk az eljövő felől:

hogyan kellene megszólalni?

S mindent elülről kezdeni?

 

 

Megtekintések: 177

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Székely-Benczédi Éva Január 2, 2013, 10:11pm

Nagyon a szívemhez szólt! Köszönjük!

Hozzászólt Stenczer Enikő Január 2, 2013, 12:13pm

Nagyon jó volt felidézni a régi szép Szilveszter éjszakákat..

Hozzátenném még, hogy Vadasdon a templom elé kiállva együtt kiáltottuk fel az égre:

URAM, ADJ BORT, BÚZÁT, BŐSÉGET, A HAZÁBAN CSENDESSÉGET! URAM HALLGASD MEG, URAM HALLGASD MEG!

Hozzászólt Bölöni Domokos Január 2, 2013, 11:52am

Köszönöm, s még jobbat, szebbet, gazdagabbat!

Hozzászólt Kilin József Attila Január 1, 2013, 5:54pm

Boldog új esztendőt, Bölöni úr!

Hozzászólt Kenesei Aurélia Január 1, 2013, 3:05pm

....mindig azt gondolom, hogy bizonyos dolgok csak velem történnek meg s időnként ha benneteket tollforgatókat olvaslak , mintha az én életem írnátok a Tietekben..." Eloltom a villanyt és nagyon sokáig nézem az életemet a sötétben"...és a Dsida vers csak egy pillanatra segít mint ahogy nekem a kezemben tartott Beszélő ecset ...

A két éneket én is ismerem, kicsit másként de most hálával gondolok Rád, hogy megosztottad az Óesztendős gondolataidat , hiszem hogy a kérdés végéről a kérdőjelnek hiányoznia kell: " S mindent elülről kezdeni ?"...így : Mindent elülről kezdeni . BOLDOG ÚJESZTENDŐT !!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek