Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Zöldfa utca/V. Alecsandri.Nagyvárad szeretett városunk Facebook

Nagyvárad egyik legszebb erdélyi városunk.Talán elfogult vagyok mint váradi patrióta ,de napjainkra fennmaradt épületek,terek bizonyítják.A szecessziós Nagyvárad ma is szép,pedig a modernizálás nevében többször átakarták építeni ,kevés sikerrel.Ceauşescu leakarta bontatni a volt Szent László teret,mert egy új szocialista főteret akart.Nem sikerült a terve,mert 1989 december végén kivégezték.Ha tovább élt volna,biztosan másképpen nézne ki szeretett városunk.Csak több idő kellett volna a diktátornak,hogy véghez vigye akaratát.Igaz a szelleme a xx. század elején még kísért.A jelenlegi város vezetésének sikerült egy új teret építeni. Az 1960-as években az elvtársak a Szent László templomot "arrább" akarták vinni,tolni,mert bántotta a szemüket a templom,mely a Városháza előtt volt.A váradiak élő lánccal védték meg a templomot.Ez már történelem.

Mindegyik várost,települést modernizálnak,mert az idő halad előre.Úgy van ez Nagyváradon is.Jelenleg a váradi magyaroknak nem sok beleszólási joguk van.Mi lesz?Nem lehet tudni,mert a magyarság kisebbségben van Váradon.Ilie Bolojan polgármester úrnak nagy tervei vannak,mert a jövő évben lesz a Nagy Egyesülés 100-ik évfordulója,és ezt "illőképpen" akarja megünnepelni.A Kert utca jobb részét akarja lebontatni,mert új modern épületeket akar látni ott.Nagy terve ,a Polgármesteri Hivatal átköltöztetése a volt Hadapródiskola épületébe , meghiúsult,mert a Körösvidéki Múzeum költözik oda.Zajlik az élet Nagyváradon,mert gyorsan szeretnék helyreállítani a megcsúszott Kálvária dombot.Június elsején lesz átadva,ha sikerül.

Számomra oázis egy album,mely a régi Váradot mutatja be a Facebookon. Lehet elfogult vagyok,mert az 1960-as években "beleszeretettem" Váradba.Az albumban 1002 fotót,illetve képeslapot láthat a régi Nagyváradról.A bevezető "Jó nézni a régi fotókat és képeslapokat Váradról ...Kalandozzunk Várad különböző korszakaiba "

Az albumot megnézheti a Fotók,képeslapok a régi Váradról.Jó szórakozást '

Megtekintések: 244

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Április 11, 2017, 6:12pm

Köszönet a figyelemfelkeltésért!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek