Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A múlt hét elején visszatértek Erdélybe a gólyák. Mint ismeretes, Maros megyében, a legnagyobb számban, Sáromberkén találhatók gólyák, ahol 2001 óta a Milvus madarászcsoport állandó megfigyelés alatt tartja a fészkeket.

Az erdélyi gólyák tavaszi visszatérése, az utóbbi évek megfigyelési adatainak alapján, március utolsó hetére tehető. A fészket előbb a hím foglalja el, majd néhány nap múlva megérkezik társa, a tojó is. Rövid pihenés után, a gólyapár hozzálát a fészekjavításhoz, majd a családalapításhoz. A tojó jóvoltából, a fészek közepébe 2-6 tojás kerül, amelyen a gólyapár felváltva kotol. A fiókák nyár elején, júniusban kelnek ki, hogy az őszi költözésig idejük legyen megtanulni felkészülni a hosszú útra. Augusztus végén, szeptember elején kezdődik a gólyák vonulása, a melegebb országok (Afrika) felé.



Eltűntek a „gólyatáblák”
Bartha László, a Milvus sáromberki megbízottjától megtudtuk, hogy 2001-ben a Milvus madarászcsoport, a helyi lakossággal karöltve, hosszú távú gólyavédelmi programot dolgozott ki a sáromberki gólyák megóvása érdekében. Néhány évvel később, 2005-ben gólyatáblákat állítottak a település bejárataihoz, majd információs központot és gólyamúzeumot létesítettek, a Teleki kastély egyik részében. „Gólyatáblák hirdették a településünkön áthaladóknak, hogy Sáromberke gólyafalu. Sajnos, a táblákat ismeretlen tettesek ellopták, s a Teleki-kastély áruba bocsátásával a gólyamúzeum is veszélybe került. De nem csüggedünk. Tavaly 12 gólya pár tartózkodott Sáromberkén, de elképzelhető, hogy idén mind a 14 fészeknek lesz lakója. Jelenleg három gólya érkezett vissza hozzánk, izgalommal várjuk a többi vándort is.”- mondta Bartha László, akitől azt is megtudtuk, hogy 2004-ben sikerült végigkövetni, napelemes adókészülék segítségével, egy Kele nevű gólyafióka vándorlását. Kele elért a Viktória-tóig, ahová a nagy Afrika kutatónak, a szintén sáromberki Teleki Samunak is sikerült eljutni. Később a madárnak nyoma veszett, de nem biztos, hogy elpusztult, lehetséges, hogy csak a készülék hibásodott meg.

Gólyaösvényt jelöltek ki
A Teleki-kastélytól indul az a Gólyaösvény, amely végighalad a faluban található gólyafészkek alatt, majd a legelőn át visszakanyarodik a barokk stílusú építményhez. A kijelölt ösvényen haladva több ismeretterjesztő, felvilágosító tábla kerül az érdeklődők útjába, amelyek segítségével információkat lehet szerezni a gólyák táplálkozásáról, a fiókák költéséről. A fészkek alatt táblák kerültek a villanypóznákra, amelyeken adatok jelennek meg az érkezés időpontjáról, a fiókák számáról. A fészkelési időben, a Teleki kastélyban található gólyamúzeumban képernyőn lehet figyelemmel kísérni egy gólyacsalád hétköznapjait.

Négy alkalommal szerveztek Gólyafesztivált
A sáromberkiek büszkék a gólyáikra, a Pro Sarumberg egyesület rendszeresen segíti a Milvus madarászcsoport munkáját. Bakó Levente, az egyesület elnöke elmondta, hogy volt egy közös projektjük, amelyben partnerek voltak, hosszú távon együttműködve. 2005 óta szervezik a Sáromberki Gólyafesztivált. „Tavaly elmaradt a Gólyafesztivál, de reméljük idén sikerül folytatni a hagyományossá vált rendezvényt. A 90-es években csökkeni kezdett a gólyaállomány, de nagy örömünkre, az utóbbi években új gólya párok érkeztek falunkba. Ez valószínű azzal magyarázható, hogy településünk környékén még mindig nagy kiterjedésben találhatók legelők, s a vizenyős területek. A madárfajt egyelőre nem fenyegeti a kipusztulás veszélye, de azért segíteni, védeni kell a gólyákat.”- tudtuk meg Bakó Leventétől.

Berekméri Edmond (Vásárhelyi Hírlap)

Megtekintések: 150

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek