Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Gondolataim október 6-hoz. (Az Aradi tizenhármakra emlékezve).

Nem akarok én itt most semmilyen fellengős méltatásba kezdeni sem az 1848-as forradalomról sem pedig az aradi tizenhárom vértanúról, először is mert úgy gondolom hogy vannak nálam sokkal méltóbb és avatottabb emberek akik ezt meg tegyék. Másrészt mert gondolom vagy legalább is remélem, hogy mindannyian tudjuk azt, hogy kik voltak ők és mi történt 1848-49-ben. De azért engedjenek meg nekem néhány személyes gondolatot ezen dátum kapcsán, amint azt a főcímben is jeleztem.

Jelenünkben élve szinte naponta tapasztalhatjuk, miként marják egymást politikusaink ugyan-úgy az anyaországban de ami számunkra még rosszabb itthon Erdélyben is. Ha egy dologban nem értenek egyet azonnal egymás torkának ugranak a helyet, hogy megpróbálnának közös nevezőre jutni a Romániai magyarság érdekében mert nagyon remélem, hogy ezért álltak politikusnak…

Most akarattal nem térek ki az anyaországi politikai életre habár elhihetik arról is meg van a véleményem. De mivel az a meggyőződésem hogy az itteni magyarság életét leg inkább a Romániai magyar politikusok tudnák jobbá tenni először is azzal, hogy félre teszik esetleges egymás iránti sértődöttségüket és egyhangúan ki állnának azon jogaink gyakorlása mellett amire törvényi fedezett van és nem szemet hunyni például a marosvásárhelyi orvos tudományi egyetem rektor túlkapása fölött aki szerint nem kötelező biztosítani a gyakorlati anyanyelvű oktatást. Mind a mellett, hogy ezt már törvény is biztosítja a diákok számára. Amire meg még nincs törvény azt meg egyhangúan követelnünk kellene, mert én se vagyok a túlzott radikalizmus híve de ez a passzivitás már túlzott kedves uraim a parlamentben…  mert hova jutottak volna a 48-as forradalmárok ilyen hozzá állással? Persze jól tudom, hogy az akkori magyar kormányban is voltak nézeteltérések de ezeken végül sikerült át lépniük az emberek érdekében. S itt most szándékosan nem nemzetet írtam mert az aradi tizenhármak közt is több nemzet tagjai is voltak, de végül inkább a halált választották mintsem a megalkuvást. Jó volna végre tanulni az ő példájukból és kiállni önmagunkért. Ennek érdekében kívánom továbbra is a legjobbakat minden Románia magyar számára bárhol éljenek is.

Ifj: Kovács Árpád

Makfalváról.

Megtekintések: 109

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kenesei Aurélia Október 10, 2011, 3:00pm
Árpádom!-örülök,hogy válaszoltál,azaz írtál.Igazán nem akarlak lebeszélni a politizálásról csak egy kicsit óvni szerettelek volna a politika ....úgymond  kegyetlenségeitől.Ha azt írtam,hogy foglalkozz inkább a szépirodalommal,akkor nem tévedtem sokat ha már más is mondta Neked.A  természet barát tevékenységedet éppenséggel csodálom és nagyon büszke vagyok Rád,-ez igen!!- tessék a labdát feldobtad a környezetednek és nekünk is! A karizmatikus emberek legyenek bárhol a világon maguk köré  vonzák a jóra fogékony embereket,fiatalokat.Kívánok Neked minden munkádhoz jó erőt,állhatatosságot,egészséget.Ahogy látom nem kell féltenem Téged.Itt a tél-több időd lesz az íráshoz.Baráti ölelés!
Hozzászólt Tállai Enikő Október 10, 2011, 12:52pm

Kedves Árpád!

Szívesen olvastam a soraid, és örülök, hogy vannak még "gerinces" emberek ebben a mai gazdasági, politikai helyzetben. A politikát nézem, követem valamennyire, de sosem lennék a gyakorlója, mert tudod van egy igaz mondás, hogy: "ahova a politika beteszi a lábát, ott megszűnik a tisztesség."

Viszont a természetet én is nagyon szeretem, városlakó lévén, ha tehetem szívesen vagyok a közvetlen közelében. Úgy érzem, hogy belénk van "kódolva" egy ősi vágy a természet iránt.

Nagyra értékelem amit a helyi fiatalokkal végeztek, mert sajnos ráfér a környezetünkre a tisztogatás. Örülök, hogy megtaláltad velük a közös hangot, és további jó munkát kívánok nektek, na meg szép őszi napokat a kellemes, tiszta környezetben.

Én is bíztatlak a további írásra!

Üdvözlettel:Tállai Enikő

 

Hozzászólt ifj: Kovács Árpád Október 9, 2011, 6:42pm

Kedves Aurélia.  Nem azt mondtam, hogy megterhelő nekem a politizálás, sőt nagyon is szeretek eszmecserét folytatni és ötleteket megvitatni az esetleges adódó partnerekkel.  Csak ehhez mint említettem partnerek kellenének akik elfogadják, hogy különbözhet a véleményünk és ezért még nem leszünk ellenségek.  S erre írtam, hogy a hátba támadó még a magán életekbe is vakarászó politika nem az én stílusom.

Másrészt már többen is mondták nekem, hogy írással kellene foglalkoznom, csak ezzel az a gondom, hogy én úgy tudok a legjobban írni ha valami ki provokálja belőlem a gondolatokat.  Persze nekem is vannak sziporkázásaim és még több hibám, és ezért szeretek eszmecserét folytatni mint például most itt veled.  (Remélem nem gond ha tegezlek ha már egyszer pertut ittunk?!)  Még egy gondolat a fentiekhez.  Számomra az-az ember aki az gondolja magáról, hogy tévedhetetlen, az a leg butább ember a földön, ezért kellene igazi politikát folytatni annak eredeti fogalma szerint amit itt fentebb Mária oly szépen le írt.  Én erre csak az tudom neki reagálni, hogy ebben egyet értünk, de legyen szíves megírni azoknak a politikusoknak is akik ragasztóba ültek ott fent a parlamentben vagy a helyi tanácsoknál.

Ha már az ismerkedésnél tartunk akkor el mondom még, hogy a másik szívügyem  és ennek értelmében ez év márciusában sikerült létre hoznom egy helyi szintű csoportot ezzel a profillal  „Tettre kész Makfalvi fiatalok a Természetért (TEMATE) néven amely többnyire tinédzserekből és kis-iskolásokból áll, és ehhez lenne még pár gondolatom.

A mostani ifjúság el van mondva mindenféle semmirekellő bagázsnak (legalább is itt nálunk ez a helyzet).  De felteszem a kérdést, hogy lehet rájuk sütni ezt a bélyeget amikor egy magam fajta félszeg ember szavára képesek heti rendszerességgel a falut járni és a mások által elszórt szemetet össze szedni akár a leg ízléstelenebb helyekről is.  Még akkor is ha akadna jobb dolguk is. Persze nem állítom, hogy mindig állandó létszámmal vannak jelen és azt se, hogy nincsenek hibáik.  De hát kinek nincsenek?   És a helyett, hogy folyton kritizáljuk őket, nem inkább mozgósítani kellene őket egy-egy hasznos célra.  De nem parancsolgatva nekik mert a mai egy dacos ifjúság és kevésbé hajlik a parancs szóra mind inkább akkor lehet el érni náluk ha egyenlő tárgyaló partnernek tekintjük őket. Ezt is magamból ki indulva állítom, mert én is ilyen voltam s vagyok még mindig.

Hát ezek volnának a gondolataim ez alkalomra.  Egyébként ha valakit érdekel a TEMATE csoport tevékenysége. Megtalálhatóak  vagyunk a Facebook-on  Temate Makfalva  profil  alatt vagy ezen a linken  http://www.facebook.com/profile.php?id=100002590218504

Hozzászólt Bálint Mária Október 8, 2011, 11:19pm

A politika jobbára érdekegyeztetés. Van egy államba szerveződött nagy közösség, amely több kisebb közösségből, tehát érdekcsoportokból áll.Mindenkinek, MINDENKINEK a nagyobb közösség érdekeit (megmaradás, életfeltételek: testi szükségletek kiegyenlítése, úgy mint táplálkozás,hajlék,egészség, lelki-szellemi feltételek, úgy mint pl. iskola, szabadság,  függetlenség,...) szem előtt tartva kell érvényesítenie a saját érdekeit. Lehetőleg nem a többiekével ütköztetve, hanem azokkal egyeztetve, mindenkinek  elfogadható kompromisszumok megkötésével. A CÉL ugyanaz. A különböző pártok lényege, hogy ezt a célt különböző úton-módon keresik. Ezt nevezték régebb úgy, hogy a haza javát SZOLGÁLJÁK (miniszter=szolga).

S ez az,amit manapság már nem is értenek a képviselőink. (Ahogy a Nemzeti Bank elnöke se tudja felfogni, hogy miért visszás és hazafiatlan magatartás az, ha a saját pénzét offshore cégekben forgatja.)

Hozzászólt Kenesei Aurélia Október 8, 2011, 8:36pm
Kedves Árpád!  - képzelj most két gyönyörű kristály poharat, töltök bele finom kellemes félédes bort és gyere!!-igyunk per-tu-t.Szia szia és puszi Neked!  Isten éltessen és éltesse a szüleidet és testvéred családját is.Csodállak.Nem tudom mennyire vagy mozgásodban korlátozott és nem is érdekes.Agyadba ,gondolataidban nem azt észrevettem.Mindig mindenkinek akad problémája,különösen akkor ha a véleménye eltér a hétköznapitól de ez nem baj:ez a harc.Aki bátor és jól forgatja a "kardot" jelen esetben a tollat annak harcolni kell.Van egy saját írásom amiben ezt írom:....tolladban van tinta elég,mert örök író tollad van. Ha kerülnek,gyaláznak,ne félj ez régi divat,mert ma igazat írni,szent ügy,tiszta és igaz." Árpádom! ha nem  megy a politika vagy megterhelő láss a szépirodalom után-én azt is szívesen elolvasom! Isten adjon erőt hozzá!! A székely gondolkodás tényleg mindent megoldó akar lenni de a habitusunknál fogva néha félre sikeredik.Hogy a köz javát nézed a magadé mellett az szép dolog de mi van akkor ha egy szép verssel egy szép elbeszéléssel többet adsz nekünk?-gondolkodtál ezen??.A téma ott hever előtted - ott vagy Te s itt az új barátod-én- ez már egy téma!Na ennyi jutott most Neked és magamnak.Írj és írj!!
Hozzászólt ifj: Kovács Árpád Október 8, 2011, 7:16pm

Először is tudni kel rólam, hogy születésemtől, az-az 38 éve mozgássérült vagyok és így helyzetemből kifolyólag sosem tanultam iskolában, és szüleimmel meg bátyám  családjával makfalván élek.  Hát röviden ennyit tudok elmondani magamról.

Mondjuk az írással már jó pár éve foglalkozom.  A helyi lapban a „Makfalvi Tekintőben” kezdtem le írni gondolataimat és véleményemet némely dolgokról amiből aztán akadt némi nézeteltérésem a helyi vezetéssel,  ám én nem szoktam meghátrálni a nehézségek elől és a véleményem is mindig felvállalom.  Igaz, hogy a többi ellenzékivel együtt el voltunk már nevezve a helyi vezetés részéről „Egy bagázs retardáltnak”, de hát istenem nem lehet mindenki tökéletes.  Szintén ők mondták nekem, hogy ne foglalkozzak politikával mert nem értek hozzá, és ha ezt politikának nevezzük ami itt nálunk folyik akkor tényleg nem nekem  való dolog ez.  Mert se hazudni sem pedig másokat hátba támadni nem az én stílusom.  (Habár egyesek más véleményen lennének erről is).  Mások meg, mint ön is kedves Aurélia azt mondják, hogy nagyon tisztán látom a dolgokat és jól csinálom amit csinálok.  Pedig én csak a székely mindent megoldó gondolkodást használom.   Na meg nem csak a magam javát nézem, és innen jöttek azok a gondolatok amiket fentebb le írtam!...

Hozzászólt Kenesei Aurélia Október 7, 2011, 12:53pm
Kedves Árpád! - jól látod a dolgokat,jól is forgatod a tollat.Nem tudom mivel foglalkozol de írj és politizálj.A képviselőket a választók teszik oda ahol vannak- a polcra-. Később elfelejtik,hogy miért bízott bennük a választó s már csak önös dolgaik a fontos.Ha ilyen jól látod a körülötted zajló dolgokat tedd a dolgod és politizálj.Nyerd meg a környezeted bizalmát és remélem Te másképp csinálnád az egészet.Kívánok Neked erőt a továbbiakban!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek