Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A tél nem a csillogó arcát mutatta. Vad volt és harapós. Konok és alattomos felhők jöttek, aztán fehérbe fullasztották a világot. Az ég piszkos szürkéje egybefakult a háztetők ívével. Összefolyt ég és föld, s a hidegben keményen pendültek a hangok. A kert bokrai szelíd, fehér hullámsírba buktak, a madáretetőn csáléra csapott hó kucsma díszlett és a macskák farka cifra kérdőjelként kandikált ki a hóból.

-Lapátra fel- így a ház ura és pár perc múlva csinos ösvény kanyargott a kapuig. Az utca különös képét mutatta, a szél a kapuk feléig rúgta fel a havat, szeszélyes mintákat írva a házak falára, és az árok láthatatlanul pihent a hó alatt.

Lassan, akkurátusan lapátolt, lélegzete kis pászmákban szállt. Kutya hideg van, szívott nagyokat az orrán, de mire a szomszéd Juliska néni háza előtt is ellapátolt, már nem érezte. Derekát jólesően megnyújtóztatva elnézte a kéményekből szálló füst táncát. Közben a szemközti szomszéd is bősz lapátolásba fogott, aztán sorra nyíltak a kapuk, szállt az adjon isten meg a jókedvű köszöntések.

-Igazán, hogy milyen ügyes hóhányó maga, szomszéd- lépett ki mosolygósan Juliska néni, kis tálcán pálinkás poharakat egyensúlyozva.- Fogyasszák egészséggel, kínálta körbe a lapátolásban megfáradt szomszédságot.

-Egészségünkre! Isten éltesse a feleségem urát, azt a mulyát- vakkantotta Pista bácsi, aki vőfélyként rigmusok sokaságát érezte magában időnként felbuzogni.

-A legtisztább szilva, krákogott jólesően a szembe szomszéd. A többiek könnybe borult szemmel bólogattak.

-De az én barackom sem kutya, fordult ki rögvest a kapun Pista bácsi egy csatos üveggel. Isten-isten!

-Ez jó, ez sárgabarack, hangzott egyértelműen, és még nem kóstolták a sógor birsalma pálinkáját, szólt a sarki házban lakó Gyurka bácsi és elkezdték körtáncukat a kis poharak. A teremtő csodájára nem akadt két egyforma pálinka az utca ezen szakaszán. Volt törköly, meggy és ágyas is, ám az íze mindnek különbözött. De csak azért, hogy meglehessen kóstolni a következő fajtát is.                                                                                                                                                                                                                                                      

Kicsit lapátoltak, kicsit ittak, eközben nem történt semmi fontos, csak lassan elállt a hó, megszínesedtek az arcok és hó mentesek lettek a járdák meg a beállók. Közben méteres hó falak nőttek, aztán megjöttek az asszonyok pár tányér frissen sült pogácsával. Nevetés szállt, ropogtak a léptek.

Lassan elfogyott a lapátolni való, és kedélyes beszélgetés kerekedett. Körbejárt a többedik kör pálinka és szomszédok az ötödik házból veregették egymás hátát jókedvűen.

Már majdnem dél lett, mire feltűnt az utca elején egy hókotró.

-Na, ez is jókor már, emelte sokadik köszöntésre poharát Pista bácsi.

-Igyunk a masiniszta egészségére! Isten éltesse a masinisztát, aki rögvest kitakarítja az utcát- szólt szeretettel és kicsit, egészen aprót csuklott.

Aztán elhúzott előttük a gép és szép vastagon beterítette a tisztára lapátolt járdákat piszkosszürke hóval. Kicsit meghökkentek, kicsit mosolyogtak, de cseppet sem haragudtak.

Ők már rózsaszínben látták a világot.

 

 

Megtekintések: 308

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kacsó Márton Március 20, 2015, 9:56am

"...dudoló barackok..." = fantasztikus írás, s közben én is érezni véltem ezeknek a varázslatos kis pálinkáknak az ízét-illatát... Talán egyszer nekem is szerencsém lesz hozzá?!

Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin Február 2, 2014, 10:25pm

...megtörtént!

Hozzászólt Dr. Csuták János Január 31, 2014, 5:45am

Kedves Katalin!

Ujjongtam a kis történet olvasása közben, mert - ellentétben a borongós hozzászólásokkal - mintha a mi utcánkról, az én szhomszédságomról vette volna a mintát. Még a hótoló is pont akkor jött.

Hozzászólt Baksai József Coci Január 30, 2014, 1:49pm

Szép munka !!!

Hozzászólt Beke Ernő Január 29, 2014, 10:13pm

Igen, nálunk is hasónlóan takarítódott el a hó, de azok az emberek, szomszédok már rég nem fáznak. Ugyan még van egy-két szürke barát, aki nem szégyelli a hólapátot megfogni, de sajnos egyre fogyunk.Új fiatal generáció költözött helyükbe, akik csak ki lépnek a kapujukból, és a bokáig érő, vagy még nagyobb hóba , leszegett fejjel vágnak neki a szűz hónak,csak ők tudják hová vezető céljuk felé...Kösz az írást, hisz régmult kedves téli képeket, emlékeket idézett fel bennem. U.i tisztelet a kivételnek...

Hozzászólt Győrffy János Január 29, 2014, 3:05pm

Élethű írás.Nyárádmentén még akad ilyesmi,mert a jószomszédoknak mindig akad alkalom egy kis beszélgetéses együttlétre ,,egy kis toroköblögetéssel egybekötve",de a lényeg mégis a közös segitség.

Hozzászólt Illés László Január 29, 2014, 2:17pm

 ÉN A KOROMNÁL FOGVA, MÉG ÁTÉLTEM HASONLÓ, SZÍV ÉS (LÉLEK MELEGÍTŐ) PILLANATOKAT !

 HISZEM HOGY ERDÉLYBEN, MÉG MA IS ELŐFORDULNAK A LEÍRTAKHOZ HASONLÓ ESEMÉNYEK.

Hozzászólt Modi Dezsö Január 29, 2014, 1:48pm

Írásod a tiszta emberi kapcsolatokat tükrözi, örülök hogy ismerem (és éltem) ilyen társadalmi rendszerbe is, ellentétbe a nyugati civilizációval ahol nem jelent sokat egy szomszéd.

Köszönjük hogy írtál!

Hozzászólt Ács Zsuzsanna Enikö Január 29, 2014, 1:20pm

Nagyon kedves.A derü,a barátság,a jó modor érzödik ki  belöle.

Tetszik.

Hozzászólt Lengyel József Január 29, 2014, 11:00am

Nagyon tetszik az írás,gratulálok!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek