Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Szilveszterről nemcsak az év utolsó napja jut eszembe, hanem az egykor nagy sikernek örvendő rádiókabarék is felelevenednek bennem. A fordulat előtt, a nyugati országtól távol eső erdélyi települések lakóinak nem adatott meg az a lehetőség, hogy az anyaországi közszolgálati televízió műsorait nézzék. Nekünk be kellett érni a Kossuth és Petőfi Rádió szórakoztató műsoraival, valamint a cenzúrázott hazai, román nyelvű szilveszteri tévéműsorokkal.
A szilveszteri rádiókabaré nagyon népszerű volt a határon túliak körében is. Az év utolsó napján, az ünnepi vacsora előtt, együtt ült le a család a rádiókészülék elé, hogy az éter hullámain Nagy Bandó András, Farkasházy Tivadar, Verebes István és társaik tréfái, feledtessék a hétköznapok gondjait: az üres üzleteket, a szólás és sajtószabadság hiányát, az Elvtárs által elrendelt falurombolás és az ezzel járó beolvadás veszélyét. A nehezen beszerzett, hűtőben szunnyadó szilveszteri menüről álmodozva hallgattuk a humoros összeállítást, néha keserű mosollyal az ajkunkon, máskor önfeledt nevetéssel értékelve a produkciót.
A 80-as évek közepén aztán divatba jöttek, s teret hódítottak nálunk is a videólejátszók, s megismerhettük a kabaréműsorok segítségével a felejthetetlen Hofi Gézát és Sas Józsefet. Csodálkoztunk a Kádár-rezsim által elnézett politikai vicceken, amelyekért nálunk verés vagy börtön járt, gyönyörködtünk a lenge öltözékben színpadra lépő statiszta lányokon.
Aztán jött a rendszerváltás. A bőség zavara. Háttérbe szorult a rádiózás, a szükségesnél jóval több időt töltünk a számítógép előtt, órákat tévézünk. Ma már azt sem tudjuk, hogy melyik csatornára váltsunk. Így van ez a hétköznapokon, és így volt sokaknál az év utolsó napján is. A rádióműsorok a háttérbe szorultak annak ellenére, hogy a televíziós csatornákkal ellentétben, a rádiónál sikerült a magasban tartani a mércét. Itt még mindig adnak a minőségre, a szép magyar beszédre. És hála Istennek, még mindig vannak rádiókabarék.
Kabarét minden évben hallgatunk. És nemcsak élő adásban, hanem a szilveszteri buli kellős közepén is, felvételről. Mert a kabaré, az nagyszerű dolog…

Megtekintések: 117

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Berekméri Edmond Január 3, 2010, 7:54pm
A színvonal tekintetében teljes mértékben egyetértünk... Akármit én sem hallgatok, nézek. Sosem szerettem az erőltetett humort. Sajnos, a fiatalabb humoristák zömére ez jellemző. Az ifjabb nemzedék humoristái közül a Bagi-Nacsa párost viszont kedvelem...
A Szomszédnéni produkciókat néha én is figyelemmel kísérem, bár élőben még nem láttam őket.
Szilveszter délutánján a Marosvásárhelyi Rádió kabaréműsorát hallgattuk, a Gruppen-Hecc Humortársulat előadásában. Nagy Istvánék, két év kihagyás után 17. alkalommal játsszák a továbbra is töretlen sikerű műfajt, a (rádió)kabarét. Rövidesen élőben is megnézzük a műsort...
Hozzászólt Réthy Margit Január 2, 2010, 6:09pm
Mi is kabarépártiak vagyunk - bár a színvonal meglehetősen hullámzó...annak viszont kifejezetten örülök, hogy egy ideje fiatal erdélyi humoristák is feltűntek a Rádiókabaréban ( pl. a Szomszéd Néni). Friss színt hoztak a magyarországi palettára, és megérdemelten sikeresek.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek