Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Szombaton hetedik alkalommal rendeztek emlékünnepséget az első győztes marossárpataki csata emlékére. Az ünnepség szoborvatással kezdődött, rövid emlékünnepséggel folytatódott, majd hajnalig tartó huszárbállal zárult. A rendezvényen nyolc erdélyi hagyományőrző huszárcsapat vett részt.

A tizennegyedik fejedelemszobrot avatták
Hétvégén hetedik alkalommal emlékeztek meg a szabadságharc első csatájáról, amely Marossárpatak határában zajlott 1848. október 31-én. Az ünnepi lovasfelvonulás követően, Miholcsa József szobrászművész újabb fejedelemszobra került felavatásra. Barcsay Ákos, erdélyi fejedelemről Berekméri Árpád-Róbert történész tartott érdekes és színvonalas előadást. A történész elmondta, hogy Barcsay előkelő erdélyi családból
származott, aki előbb Bethlen Gábort, majd a két Rákóczit szolgálta. Az országgyűlés török nyomásra választotta meg fejedelemnek, ezért két év után le is mondott Kemény János javára, aki meggyilkoltatta. Miután a műsorvezető megköszönte Miholcsa József újabb adományát, Stupár Károly református lelkipásztor megáldotta a szobrot és a megjelenteket.


Az első győztes csatára emlékeztek
Az ünnepség a kultúrotthon előtt, a Sebesült huszár szobornál folytatódott. Az első győztes csata emlékére, 2003-ban, Miholcsa József huszárszobrot adományozott Marossárpataknak, amelyet a kultúrotthon elé
helyeztek el, mert így az egész teret díszíti. A szobor a levert szabadságharcot jelképezi, s ugyanakkor emlékeztet az 1848-as szabadságharc első győztes marossárpataki ütközetére. Megemlékeztek a 2oo éve született Bethlen Gergely huszár ezredesről, történelmi ismertetőt mondott Bíró Zsolt. A kultúrotthonban tartott, vendégek részére szervezett állófogadás után, a megjelent huszárcsapatok tagjai az érdeklődőkkel együtt megtekintették a II. Csíkszéki huszártoborzóról készült filmes beszámolót.


Huszárnóták, verbunk, humor
A bál ünnepélyes megnyitóján a bál védnöke, a Castellum Alapítvány vezetőségének tagja, Primor Dálnoki Gaál Miklós tartott ünnepi beszédet, aki a huszárság múltjáról és jelenéről beszélt. Kihangsúlyozta a huszár hagyományőrzés fontosságát, mert ennek segitségével tárgyi és szellemi értékeink megmaradhatnak. Ezt követően szinpadra lépett a marossszentgyörgyi Kolping társulat kórusa, akik huszárnótákat adtak elő nagy sikerrel. A marossárpataki Székely János hagyományőrző tánccsoport tagjai eljárták a sárpataki verbunkot, majd a csárdást. Lőrincz Imre nyárádköszvényesi vőfély, mókamester is hosszantartó tapsot kapott humoros rigmusokkal, tréfákkal szórakoztatva a közönséget.


Finom vacsora, kiváló zenészek
A vendégek megkóstolhatták Antalfi Zoltán helyi vállalkozó minőségi gyümölcspálinkáját. Vacsorára finom erdélyi csorbát és ízletes pörköltet szolgáltak fel a marossárpataki táncos lányok. A marosvásárhelyi Anna Panzió szakácsa, Szakács Zsombor ezúttal is kitett magáért, főztje mindenkinek nagyon ízlett. Fekete Annuska, Nagy Ilona és Marton Erzsébet marossárpataki asszonyok fánkkal lepték meg a vendégeket. Éjfélkor, az elmúlt évekhez hasonlóan, bálkirálynő választást tartottak. A megjelent huszárcsapatok vezetői döntésének alapján, a szép virágcsokrot a helyi Mátyás Kinga-Noémi kapta, aki a Marosvásárhelyi Református Kollégium tizenkettedikes tanulója és a hagyományőrző tánccsoport tagja. A bál kiváló hangulatban zajlott, Bálint Gáspár jobbágytelki prímás és népi zenekara, valamint Rend Tamás billentyűs, énekes ezúttal is kitettek magukért. A mulatság reggel hatkor ért véget, miután a huszárok és a többi férfivendég rekedtre énekelték magukat.


Kép és szöveg: Berekméri Edmond

Megtekintések: 209

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek