Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A marossárpataki Antalfi Zoltán közel két évtizede foglalkozik pálinkafőzéssel. Kiváló gyümölcspálinkáját nagyon sokan megismerték már a környéken, híre Magyarországra is eljutott. A vállalkozó a kétlépcsős kisüsti pálinkafőzést alkalmazza, pálinkáját hivatalosan forgalmazza.

Antalfi Zoltán 1991-ben kezdte a pálinkafőzést, még abban az időben, amikor majdnem minden faluban készítették a kisüsti pálinkát. Abban az időben a MAT felügyelte a főzést, majd később a pénzügyőrség ellenőrizte a főzde tevékenységét. A vállalkozó 2008-ig hagyományosan főzte a gyümölcspálinkát, nyitott tűzzel, kavaró használatával. „Rájöttem, hogy ez a régi főzési mód már elavult, s szükség van az újításra, hogy minőségi ital készüljön és betartsuk a munkavédelmi szabályokat. Tavalyelőtt pálinkafesztiválon jártam Magyarországon, ahol az italok mellett különféle pálinkafőző felszereléseket is felvonultattak. Rövid időn belül megkerestem a céget, s duplafalú üstöket vásároltam, amelyeket jelenleg is használok.” – tudtuk meg a pálinkafőzde tulajdonosától.


Kétlépcsős kisüsti pálinkafőzést használ

A vállalkozó elmondta, hogy napjainkban, amikor pálinkafőzésről beszélünk nem a nagyapáink által eszkábált főzőüstre kell gondolni, hanem egy a modern kor vívmányait ötvöző hagyományos rézüstre. A kétlépcsős kisüsti pálinkafőzést használja, ami egy főzőüstből és egy finomító üstből áll. A pálinkafőzés első mozzanata a cefre főzése, amely főzőüstben történik gőz segítségével. A gőzfejlesztőnek köszönhetően lehetetlen, hogy
odasüljön az anyag. Az esetleges odakozmálás egykor kellemetlen ízt adott a pálinkának. Ma már nem így van, s a cefrét nem kell vízzel feltölteni. A cefréből kivált, lecsapódott gőz az alszesz, amit később finomító üstben teszünk. A finomítás az alszesz gőzzel való főzése, amelynek eredménye a pálinka. Utolsó lépés a pálinka érlelése, ami rozsdamentes acéltartályokban vagy tölgyfahordókban történik. Minél tovább érlelődik a pálinka, annál kellemesebb a zamata.

Magasak az illetékek

A marossárpataki főzdében mindenféle gyümölcsből készítenek pálinkát. „Fontosnak tartjuk, hogy minőségi italt tehessünk le a vásárló asztalára, hogy elégedett legyen, s visszatérjen hozzánk. Ezért igyekszünk érett és ép gyümölcsöket felhasználni az érlelésnél. A pálinkát, érlelés után, itthon palackozzuk, s kétnyelvű címkével látjuk el. A vámhivatal által kibocsátott engedély értelmében félliteres, kétliteres és ömlesztett formában értékesíthetem a termékeimet. – fejtette ki Antalfi Zoltán, aki egyelőre otthon várja az érdeklődőket, de a
marossárpataki gyümölcspálinka rövidesen kapható lesz italboltokban és vendéglőkben is. A gyümölcspálinkát 15, a szilva és körtepálinkát 20-25 lejért kínálja, de ehhez hozzájön a jövedéki adó. A főzdében legalább 40 fokos pálinka készül, s ezért a vállalkozó literenként 6,4-8,2 lejt fizet be az államkasszába. Sajnos, nem veszik figyelembe, hogy a címke, az üveg és az illeték többe kerül, mint amennyit pénzben az üveg tartalma, a pálinka ér.


A minőségi pálinka titka

Antalfi Zoltán szerint a minőségi pálinka titka a jó alapanyag, a megfelelő erjesztés és jó főzéstechnika. „A minőségi pálinka elfogyasztása után – akkor is ha kissé átléptük a mértékletesség határát – az ember nem kelhet másnaposan, tiszta fejjel kezdheti a napot. Persze, azért ne vigyük túlzásba a pálinkafogyasztást… Nagyon fontos továbbá, hogy a pálinkát sose hűtsük, mert elveszíti a gyümölcsösségét és az illatát. Lassan kortyolgatva, ízlelgetve kell fogyasztani, hogy élvezhető legyen.” – javasolja a tapasztalt pálinkafőző.
A marossárpataki pálinkafőzde évente körülbelül 100 napot működik. A környéken nincs hivatalosan bejelentett
hasonló válalkozás, ezért Csergedtől a Görgény-völgyéig Antalfihoz hozzák a cefrét. Hogy a tolongást elkerüljék, előre fel lehet iratkozni a főzéshez.

Tervek a jövőre nézve

A tulajdonos jövőbeni tervei között szerepel egy pálinkafesztivál megrendezése, amelyet jövő szeptemberre
tervez, a Marossárpatakért Egyesülettel közös szervezésben. „Szeretném minél jobban népszerűsíteni a marossárpataki gyümölcspálinkát. Jólesett tapasztalni, hogy külföldön is érdeklődtek már az itt készített párolt gyümölcsnedű iránt. A közelmúltban a magyarországi Rézangyal kft. keresett meg, s tárgyalásokat kezdtünk
gyümölcspálinkáink anyaországi értékesítését illetően. Szívesen működnék együtt hazai forgalmazókkal is, várom, hogy megkeressenek.”

Fotók és szöveg: Berekméri Edmond

Megtekintések: 273

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Berekméri Edmond November 17, 2010, 2:20pm
Teljesen egyetértek a véleményeddel. Antalfi Zoltán nagyon ügyesen csinálja, figyel és ad a minőségre, korrekt mindenkivel. Ezért nagyon sok visszatérő vendégje van. Szerintem rövidesen kialakít egy piacot, mert van kereslet a jó gyümölcspálinkára. Támogatni fogjuk, hogy jövő évi pálinkafesztivál megszervezésében.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek