Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Évtizedek óta figyelem honfitársaink külhoni viselkedését. Az ötvenes-hatvanas évek első határátlépései után – még csak a szocialista országok némelyikébe – szolidan viselkedő turistáink kellő megilletődöttséggel bóklásztak a határon túli területeken, elsősorban a történelmi Magyarország elcsatolt részein, olykor csak suttogva mondva el gyermekeiknek kincses Kolozsvár vagy az egykori koronázó város magyar  történelmi tudnivalóit.

Később, távolabbra merészkedve, már más kultúrákba is belekóstolhattak, elkalandozva a román vagy a bolgár tengerpartig, a drezdai Zwingerig vagy a Mazuri-tavakig. Olykor még a nagy Szovjetunió közeli területeit is fel lehetett keresni, természetesen szigorúan csak elvtársi-baráti szervezeti keretek között. Idővel aztán közbe lehetett iktatni kisebb üzleti utakat, főleg az NDK-t megcélozva, vagy a színesebb és nyugatiasabb Jugó felé tájékozódva. A nagy áttörést a világútlevél bevezetése hozta. Ha valutakerete - vagy némi kinti rokoni támogatás - lehetővé tette, bárki elutazhatott háromévente már a Lajtán túlra is. A rendszerváltást követően azonban elszabadult az ár. Csőstül kezdett Olaszba, Spanyolba meg Görögbe járni a magyar. De kalandvágyó fiataljaink, rongyrázó újgazdagék meg az ilyen-olyan hazai sztárocskák vitték ám magukkal az itthoni módit is. Hangoskodó rajok szállták meg az Akropoliszt, a Colosseumot, s teljesen természetesnek számított strandpapucsban meg bermudában grasszálni a Vatikánban vagy a monserrati kolostorban. Közelükbe kerülve idősebb, nosztalgiázó hazánkfiai ilyenkor meg sem mertek szólalni édes anyanyelvünkön… Legutóbb meg tehetős középkorúak szervezett csoportjai hagytak maguk után kitörölhetetlen emlékeket, teleüvöltve a bájos mediterrán éjszakát az Amúri partizánokkal meg a Bunkócskával.

Ma leginkább erdélyi vendégszereplésük tölt el keserűséggel. Harsányan magyarkodó alkalmi különítmények, turulos dzsekiben vagy nagy-magyarországos pólóban, árpádsávos kellékekkel felszerelve feltűnősködnek irodalmi-történelmi emlékhelyeken, ünnepségeken, köztereken, nemzetközi sporteseményeken – hangosan oláhozva, olykor kórusban üvöltve: „Az én régi mániám / tankkal végigmenni Románián…” Ezért nem szeretem a – bármily nemes szándékkal is indított – túllobogózott irányvonatokat, és ugyanígy az évente egyszer, térdig érő kokárdával kint díszelgőket sem. Miattuk nem megyek már két évtizede Csíksomlyóra, mert egy ideje e szent helyre s a pünkösdi lélekemelő eseményre is rátelepedet a konzumturizmus. De nem akarok újra találkozni a Salvatori-kápolnánál megigazult párttitkárral vagy volt fő-KISZ-essel, meg azzal a tanító nénivel sem, aki negyedszázada még megvizsgálta kis tanítványai tenyerét, származásuk után kutakodva.
Mert hazajönnek az ilyen magyarjárás résztvevői, el is dicsekednek kinti „hőstetteikkel”, de ott maradnak a székelyek meg a partiumi magyarok, s nekik kell hallgatva tűrni a román kolléga vagy szomszéd – jó esetben csak rosszalló – megjegyzéseit. Jobb szeretem azokat a honfitársaimat, kik szabad idejükben vasárnapi iskolában tanítják a szórványban élő magyar gyermekeket, ingyen és bérmentve, vagy évekre csángóföldre szerződnek, meg azokat, akik Csaba testvér intézményeit segítik, keresztszülőséget vállalnak, és az olyan vállalkozókat, akik fantáziát látnak székelyföldi beruházásokban, akár a hazainál lényegesen kisebb haszon mellett is. Ezekhez hasonló minőségi segítségre van szüksége az erdélyieknek - melldöngető magyarkodás helyett. Kokárdát varrni meg koszorúzni ők is tudnak.


                                                                                                                                              
Fenti írás a Magyar Hírlap 2014. június 27-i számában jelent meg, s rövidesen több portál is átvette. Kaptam ám hideget-meleget mindenfelől... Nagyon ritkán válaszolok olvasói megjegyzésekre, mert – hitem szerint - minden írás magáért beszél (vagy nem, s akkor felesleges volt megírni)! Cikkeimet névvel-arccal szoktam vállalni - a kommentelők túlnyomó többsége meg rendszerint költött nevek mögé bújva fejti ki véleményét. Az Erdélyi Magyarok észrevételeire ezért vagyok fokozottan kíváncsi, mert a mi oldalunkon nem ez a módi. O.S.

Megtekintések: 154

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Bálint Mária Július 14, 2014, 11:05am

Azt kifelejtettem, hogy a te írásod már az útmutató tettek közé tartozik.

Hozzászólt Bálint Mária Július 14, 2014, 11:02am

Sándor, ehhez nehéz hozzászólni. Egyrészt: teljesen igazad van. Ezt alátámasztja az is, amit máshol panaszolnak fel, hogy tele van emlékkoszorúkkal és kopjafákkal "a hely". (Megjegyzem, nem ártana némi gondozás a népszerű emlékhelyeken: a régi koszorúkat eltávolítani, valamiféle rendszert felállítani.)

Másrészt: Mondható-e bárkinek is, hogy idejöttél, netán spóroltál rá évekig, ne tedd le a koszorút, ne állíts nyeszlett kopjafát? Ne öltözz "díszmagyarba"? A külső meghatározza a belsőt is, és fordítva. Valamiféle identitástudat-keresésnek tekintem a turulos dzsekiket is.  Ő még ott tart. Csapatba verődve, bandához tartozni jó, mert nincs az ember egyedül, a közös tett is jóérzéssel tölti el az embert. Sajnos nemigen rajzanak azok a kezdeményezések, amelyek megmutathatnák neki a helyes utat, vagy az ő hangjuk elhal a zsivajban.

Én azt mondom: előbb legyél magyar, aztán kozmopolita. Meg kell férnie a kettőnek egymás mellett, s ha megfigyeljük, minden nagy nemzet így tesz (még ha kifelé mást is hangoztat). Mert minden anya anyasága szent, de az én anyám, mégis más. Ő törődött velem, amikor kicsi és gyámolítandó voltam, most rajtam a sor, hogy törődjem vele, és gyámolítsam.     

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek