Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Hétvégén harmadik alkalommal szervezték meg a homoródi huszárakadémiát, amely az egyetlen erdélyi katonai hagyományőrző elméleti képzés. A kétnapos rendezvényen hagyományőrző huszárok, huszárjelöltek vettek részt Maros, Kovászna és Hargita megyéből.


Örvendetes tény, hogy az utóbbi időben egyre jobban erősödik a magyar hagyományokhoz, a magyar műveltséghez való ragaszkodás. A rendszerváltást követően létrejött hagyományőrző huszárcsapatok nagy mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy ne csupán történelemkönyvekből ismerjük a magyar történelemben mindig fontos szerepet játszó lovaskatonát.
A huszárakadémia helyszíne idén is Szőcs Elek h.ő. huszárhadnagy rögtönzött laktanyája volt, a homoródi Sopárkút Panzió, ahol szombaton délben találkoztak a bejelentkezett hagyományőrzők. A szokásos csoportkép elkészülését követően Bód Aladár meghívott előadó a 907-ben lezajlott pozsonyi csatáról tartott előadást, amelynek sikere biztosította őseink számára a Dunántúl és ezzel a teljes Kárpát-medence birtoklását. Hatos Mihály plébános a tábori lelkészek 1848-as szabadságharcban betöltött szerepéről beszélt, Kádár Barna a lovaglás alapjainak titkait osztotta meg a jelenlévőkkel. Márton Levente h.ő. huszárhadnagy keleti rokonainkról és a kurujtájról (törzsi gyűlések), dr. Filep Csaba a Mátyás huszárok múltjáról tartott előadást. Vacsora után a Tisztikar programegyeztető gyűlést tartott a 2010-es esztendőre, majd derűlátó beszélgetéssel, hajnalig tartó nótázással zárult az eseményekben gazdag első nap.


A huszárakadémia második napja misével kezdődött, amelyen Hatos Mihály tábori lelkész szolgált. A délelőtti órákban dr. Filep Csaba és Vajnár József a tereplovaglásról, illetve a lóidomításról tartottak kimerítő előadást. Az előadássorozatot Bíró Zsolt érdekes fejtegetése zárta, aki a hagyományőrzés és a média közötti kapcsolatokról beszélt. Ebéd előtt lovaglás-oktatás és tanácsadás szerepelt a programban, majd az étkezést követően véget ért a harmadik alkalommal megrendezett huszárakadémia, amelyen Maros megyét marosvásárhelyi, marossárpataki, szovátai és torboszlói hagyományőrzők képviselték.
A szervezők egyhangú véleménye, volt, hogy a színvonalas előadások, élménybeszámolók jelentős mértékben hozzájárultak a résztvevők történelmi ismereteinek gazdagításához, akik ugyanakkor hasznos elméleti és gyakorlati tanácsokat kaptak a lóápolásról és idomításról.


Miholcsa József h.ő. őrnagy, főszervező:
„Úgy érzem, az idei volt a legjobb, legeredményesebb elméleti kiképzés. Igyekszünk tenni is azért, hogy hagyományőrző huszárjaink fel tudjanak nőni elődeink nagyságához, és a díszes egyenruhát méltó emberi magatartással tudjuk kitölteni.”

Megtekintések: 226

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek