Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Íróasztalom hiteles története

Szemétre szánták. Ez nyilvánvaló volt. Ott állt az öreg ház előtt, lyukas edények és a mázát vesztett zsírosbödön szomszédságában. Csak szitált rá az eső és a vízcseppek végigperegtek egykor aranyozott, mára már itt-ott rozsdásodó cikornyáin.
Abban a korban készült, amit boldog békeidőknek neveznek, amikor a legegyszerűbb használati tárgyat is úgy tervezték, hogy nemcsak esztétikus, hanem szemet gyönyörködtető legyen. Mert olyan volt ő is újkorában: szemet gyönyörködtető, fekete-arany színeivel diszkréten pompázó. Mikor új otthonába került, a szoba legjobb helyét néztem ki neki, az ablak előtt állt, ahol mindig beözönlött a fény az elhúzott klöplifüggöny mellett. Szerette, ha a gyerekek hancúroztak körülötte, s bár édesanyjuk tiltotta, ők titokban megforgatták kerekét és csodálták a tű ezüstös zakatolását. Igaz, ilyenkor megtorlásként egy darabig nem léphették át a varrószoba küszöbét, de az a pár pillanat, míg ámuló szemeik előtt a kerék bűvös mandalaként forgott, minden büntetést megért.
Gazdaasszony szerette, vigyázott rá, pedálja legapróbb nyikkanására aranyszínű olajcsöppek hulltak a kis csőrös olajozóból. Ő meg is hálálta a gondoskodást, mindig precíz, pontos munkát végzett, elvégre családfenntartó volt.
Az évek szálltak, és felvillant egy-egy meghitt délután emléke, mikor kinn hullt a hó, benn a kályhában pattogott a tűz, és a varrónő ügyes keze alatt a selyemből ruha lett, a vászonból pólya és kitudja mi minden. Ők ketten szavak nélkül is megértették egymást, s ha a mindennapok buktatói miatt az asszony kicsit ingerültebben hajtotta pedálját, elég volt aprót nyikkannia, máris szelídült a tempó.
Egy napon lassan lassabbak lettek a mozdulatok, és tétova a kéz, amely hajtotta. Nem a munka lett nehezebb, csak a lélek...
Furcsa, sárga csillagok készültek. Jópár darab egymás után. A csillagok feltűntével mintha megszűnt volna az élet, mert nem volt munka, és nem volt többé nevetés. Aztán eljött a búcsú is: a jól ismert kéz utoljára simogatta végig. És a ház lakói örökre elmentek...
A magány és a kényszerű pihenés ideje következett. Az unalomtól kiütött rajta a rozsda, és indái aranyát por és pókháló fakította.
Egy napon új gazdát kapott, de nem sok öröme telt benne. Már nem kellett az öreg varrógép senkinek. Az ítélet gyors volt és kíméletlen: ócskavas, szemétre való. Pedálja és kereke rekedten tiltakozott, mikor a kíméletlen kéz elmozdította. Lábainak aranyozott díszei dicstelenül merültek a sárba. Kinn a ház előtt várta a sorsát a többi kacattal, a csendesen szitáló esőben.
A véletlen hozta úgy, hogy arra vitt az utam. Megbabonázott romjaiban is elegáns íveinek szépsége. Mikor megsimogattam, megszólított, és én nem tudtam ellenállni.
Az öreg varrógépállvány itt áll a szobában az ablak előtt, ahol a félrehúzott függöny mellett beözönlik a fény. Tetejére asztallap került, íróasztallá lépett elő. Szebb, mint valaha, fekete aranyszínei újra élnek.
S ha gyermekeim szilajon meghajtják öreg pedálját, ő engedelmesen hintáztatja kicsiny lábukat.

Megtekintések: 43

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin Október 17, 2010, 12:45pm
Hát persze, ezeknek a tárgyaknak lelkük van és olyan jó velük lenni :))
Hozzászólt Rokonál Ágnes Október 16, 2010, 7:42pm
Kincsek márpedig vannak! Néha a legváratlanabb pillanatban bukkannak elő...

Nemcsak hogy nehéz megválni emlékeket őrző bútordaraboktól, de mintha vonzana a kopott, ódon illatuk. Ezért is lettem megszállottja a régi dolgoknak: könyveknek, csuproknak, üvegeknek, apró-cseprő tárgyaknak.
Néha megmenthető még az is, ami önmagában már nincs használható állapotban: a mi Singerünk évek óta átvedlett asztallábbá, amelynek teteje egy diófa szekrény egyik ajtaja lett - még a kulcslyuk is ott virít az abrosz alatt :)
Néha eszembe jut, hogy vajon a 21. századból mit fog megőrizni az eljövendők lelkesedése....?
Hozzászólt Huszár Lajos Október 15, 2010, 8:56am
Szép, nagyon szép. Az irás is, de a gép is.Hasonlót tettem fel képesalbumomra, néhány napja.
Édesanyám munkaeszköze volt, most is örzöm. Nagyon kedves emlék, most már csak a lakás disze.
Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin Október 14, 2010, 8:31pm
Jé, Zsuzsi, pont ilyen Ő is :))
Hozzászólt Szilágyi Perjési Katalin Október 14, 2010, 7:43pm
Talán így van, látom a lelküket az öreg tárgyaknak, annyi kéz simította, annyi szem látta, annyi mindent hallottak. Nálunk tele van a házunk ilyen mások által ósdinak tartott és kidobásra ítélt holmikkal, ócskapiacra is ezért járok, de a férjem szeret és elnézi nekem :))
Köszönöm, hogy olvastatok meg Katinak a szép virágos fotót! A liliom a kedvencem, mert júniusban nyílik és mindig ezt kaptam nagyanyámtól születésnapomra.
Hozzászólt Csergő Katalin Október 14, 2010, 5:03pm
Katikám!Te nem csak a tárgyakat látod meg,hanem a tárgyak lelkét is.A jó Isten szeretett Téged,amikor ezt a képességet Neked adta.

Szeretettel,Kati

Hozzászólt Nagy Magdolna Október 14, 2010, 10:20am
"Bűvös mandala"-ként varázsolt el engem is írásod, de én nem léptem rá a pedálra, ugye nem kell bűnhődnöm?

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek