Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Kis vásárhelyi vészhelyzet, avagy a SMURD dicsérete

Helyszín: marosvásárhelyi sürgősségi osztály, azon belül is a SMURD részlege. Szörnyű gyomorgörcsök gyötörtek, előtte való este már itt lett volna a helyem, de "jó" szokásom szerint, csak akkor megyek orvoshoz, ha már visznek...Egy átszenvedett éjszaka után mégis itt kötöttem ki, akkor már nem is tiltakoztam, mikor a nővérem kijelentette, hogy azonnal öltözzek, jön értem és visz.

  Nem voltam ilyen helyzetben évek óta. Kiszolgáltatott, ijedt, szenvedő...Ahogy beérünk, az egyik nővér azonnal nekilát, hogy kikérdezzen, egy percet sem kell várnunk. Vérnyomást mér, kedvesen szól, hogy ne ijedjek meg, a fülemben hőt fog mérni. Végig mosolyog, nagyon kedves. Amint a buletinem elkéri, és meglátja, hogy magyar vagyok, azonnal átvált az én anyanyelvemre. Látom a névtábláján, hogy ő román, de perfekt a magyar nyelvtudása. Ettől egy fokkal közelebb kerültem a gyógyuláshoz...A hátamat megsimogatva kérdi mikor hátravezet a kollegáihoz, hogy tudok-e menni, ne hozzon egy kocsit? Hátra tudok menni.

 Nincs külön kórterem. A szó szoros értelmében úgy képzeljétek, mint a "Vészhelyzet" című sorozatban a helyet. Csak itt a berendezés hagy némi kívánnivalót maga után...Függönnyel elválasztott fülkék vannak, igen igen megviselt állapotban. A függönyök már csak rongydarabok, egykori színűk kivehetetlen, talán zöld vagy kék lehetett valamikor. A plafonon hámlik a vakolat, a linóleum szakadt, az asztalok amin az orvosok írnak ősrégiek, a pác már csak emlék rajtuk. Műanyag kerti székek vannak itt -ott, arra ülnek azok a betegek akiknek nem szükséges feküdniük. A tüzőgép, amivel a kórlapokat kísérli meg egy-egy orvos összefogni, nem mükődik...az első, a második, a harmadik sem. A mosdó, ahova a betegeket kísérik az ápolók, (mert kikísérnek, nehogy bajod legyen útközben) katasztrófális állapotban van. Ezredforduló előtti ócska , láncos lehúzós wc- kagyló, az ülöke hiányzik róla. Az EKG-t négyszer kell megcsinálniuk, amíg egy értékelhető eredményt ad a gép.

  A fent leírtak ellenére nem jöttem el rossz érzésekkel, miután elláttak. Tudjátok miért...? Mert ezen körülmények ellenére, fantasztikus csapatmunka folyik ott, fiatal, lelkes orvosokkal és ápolókkal, akik az embert emberszámba veszik, a beteghez úgy közelítenek, hogy tudják: szenved, fél. A nénivel, aki hajnal óta követeli, hogy márpedig őt azonnal operálják meg, türelmesek. Ezredszer magyarázzák el neki, hogy nincs miért megoperálni, egészséges mint a makk. A bácsika, aki a hét napból hatot ott van, akinek szintén semmi baja, ücsöröghet egy széken, időnként nagyot nyög, a szeme sarkából lesve a hatást. A hatás soha nem marad el. Aki épp a közelében jár, hozzászól: Mi a baj bácsi? Megint fáj? Mindjárt megvizsgálja a doktornő. A részeg fiatalemberrel, aki teljes deliriumban van, is kedvesen bánnak. A gyomorvérzéses bácsi egy-egy arcsimítást is kap, amiért rendkivüli hála csillan fel a szemében. A fiatal doktornő, aki engem lát el, végig nyugodt, mosolygós.

 Köszönöm, hogy ilyent is láthattam, megélhettem. Köszönet az emberséges bánásmódért. Tiszteletem minden egyes dolgozó előtt, akik a marosvásárhelyi SMURD sürgősségi osztályán dolgozik.

Megtekintések: 89

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Barát-Szilveszter Csilla-Melinda Március 14, 2012, 1:42pm

Rengeteg dicséretet hallottam én is róluk.

Hozzászólt Lakó Péterfi Tünde Március 14, 2012, 12:59pm

Az igazságot, Barika....Bár valóban...tényleg ritkább, hogy dicsérjünk. Hamarabb szidunk...Pedig ezek az emberek, azt gondolom, erejükön felül teljesítenek...

Hozzászólt Bálint Mária Március 14, 2012, 12:54pm

Tünde, ritkaságot írtál le!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek