Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Világéletében tanított atyánkfia, jobbára matekot, fizikából meg inkább „tudományoskodott”, s megfordult szinte minden iskolatípusban. Immár magányosan, betegség, rokkantnyugdíjazás után is változatlan szenvedéllyel tanít, órarendszerűen fogadva a „pótlásra szorulókat”.

 

Otthonát egy kisebb gimnázium jól felszerelt fizikaszertárának vélnénk, ha az összképet nem zavarná az ágy, némi tisztálkodó felszerelés, no meg egy hatalmas polcrendszer, telis-teli könyvvel, hanglemezzel, kazettával. Szenvedélyesen érdekli a történelem, már csak a személyes érintettség okán is, hiszen felvidéki szülővárosát ide-oda sodorta a huszadik századi forgószél, zeneszeretetét meg kántortanító felmenőitől örökölte.

Igazi homo ludens! Gyermekeivel annak idején a számok nyelvén kommunikált, ilyeténképpen: Menj el 502-re, itt a tételsor, ha esetleg nincs, nézd meg 593-nál, ott biztosan kapsz, hazafelé jövet meg 175-nél váltsd ki ezt! A számok lépésekben értendők. Dekódolva: vásárolj be a vegyesboltban, ha valamit nem kapsz, menj át a kispiacra, majd váltsd ki gyógyszereimet a patikában! Ugyanígy – többször lelépve s az adatokat átlagolva - számította ki a trafik, a zöldséges, meg a cipész lakásától mért távolságát is.

A számokban, szokta mondani, még soha sem csalódtam! A pí az keleten is, nyugaton is 3.14, az ánégyzetmegbénégyzet mindenütt cénégyzet, a fizikában meg a kémiában olyan nincs, hogy „lehet”, meg „bizonyára”, mint némely társadalomtudományban (leginkább a finnugor nyelvrokonítás meg az őstörténeti kutatások dilettantizmusa dühítette), summa summarum: Sók, savak, bázisok ott - szók, szavak, frázisok meg itt!

 

Mikor gyermekei-unokái messzire repültek, atyánkfia új számolósdi után nézett. Pár éve elkezdte mérni a postaládájába kéretlenül bedobált meghívókat, prospektusokat, katalógusok meg reklámújságok tömegét, miket senki sem olvas, hisz szinte azonnal a lépcsőházi gyűjtőládában landolnak – a szemfüles terjesztők újabban már eleve oda is dobják. Az utolsó négy év mérlege (kerekítve): 3, 5, 8 és 13 kilogramm. Legnagyobb sajnálatára, idén nem folytatódhat e szép, fibonaccis számsor, mivel máris 6-nál tart, s hol van még a Szilveszter!

                                                                                                   

 

Megtekintések: 483

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Mária Hendrik Március 6, 2012, 6:10pm

"Sók, savak, bázisok ott - szók, szavak, frázisok meg itt!" - Sajnos ez kíséri napjainkat már több évtizede.

Hozzászólt Dr. Csuták János Március 6, 2012, 4:52pm

hány c van az "ecc pecc kimehecc"-ben, ha végig mondjuk?

Hozzászólt Nagy Magdolna Március 6, 2012, 9:55am

Eszembe juttattátok az akáclevél kiszámolót: szeret, szívből, igazán, egy kicsit, cseppet sem....:)))))))))) -mondogattuk valamikor.

Hozzászólt voros eva Március 6, 2012, 9:12am

   Diakkoromban en is mindig szamoltam a lepteimet,ha paratlan  volt az iskolaig,akkor felelek,ha paros ,akkor nem!!!  De reg volt!!!

Hozzászólt Beke Ernő Március 6, 2012, 9:00am

Érdekes, én is használom a kiszámolósdit még ma is hatvanan túl. Lépcsőházakba "kötelezöen" számolom a lépcső fokokat, a doktori várótermbe meg a mozaik kockákat, vagy a csempéket. Jó figyelem elterelő a sok lépcső megmászásába és időtöltésnek se rosz amig az ember várakozni kényszerül. Idővel még variálzam is: párossával majd hármassával számoltam, és ha a végeredmény talál akkor még örvendeni is tudtam a -munkámnak! Hát ez is a mindennapjainkhoz tartozok! A reklámpapirok azért azok se haszontalanok, mert tüzgyujtani, zöldséget rá pucilni, meg a házkörül is fel lehet használni, még ha el se is olvasom őket...

Hozzászólt Ozsváth Sándor Március 6, 2012, 9:00am

Atyámfia az Úrban! Ez bizony a "kalkulexia" (copyright Halász Gizka) egyik sajátos esete.... :-)

Hozzászólt Dr. Csuták János Március 6, 2012, 8:33am

Én minden apró gyümölcsből (barack, szilva, cseresznye), vagy napraforgó szemből, meg ilyesmiből mindíg páros számút eszem. ...és számolom őket. Ez mi?

Hozzászólt Halász Gizka Február 29, 2012, 5:51pm

21 lenne a következő, de ha február (?) végén  már 6 kilónál tart, akkor 36 kg  lesz az év végére... lehet, hogy átmegy négyzetre-emelésbe és akkor jövőre 7-nek a négyzete következik :D 

Én is a számolós vagyok, főként, ha várakozni kell. Olyankor tudom, hogy hány járólap van lerakva az adott helyen,  a lapok méretéből következtetve, hogy az hány négyzetméter, mennyien jöttek-mentek míg vártam... nem is gondoltam, hogy ilyen sok "kalkulexiás" társam akad. Így neveztem el ezt a számolási mániát, ami ellentétes a diszkalkuliával :D

Hozzászólt Bálint Mária Február 29, 2012, 12:06pm

Ó, köszönöm! Vannak ilyen emberek - megállapítottuk, mi szóbanforgók közösen -, akik minden megszámolnak: hány lámpája van az autóknak, hány könyv van a polcon, hány radiátorelem, hány pohár az asztalon, ... No, azt nem szoktam megszámolni, hmint nagymamám, hogy hány göngyöleg töltottkáposztát tettem a fakékba, de a sütit már meg, hogy hány darab lett belőle. El is felejtem ezeket azonnal, ezért kell mindig újraszámolni.

Hozzászólt Ozsváth Sándor Február 29, 2012, 9:00am

Kedves Mária! A legközelebbi bővített és újraszerkesztett "kiszámolóba" Téged is beleveszlek! :-)

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek