Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Január 25-höz legközelebb eső vasárnap vagy előtte levő héten szoktak a különböző keresztény/keresztyén egyházak közös imaprogramokat és istentiszteletet szervezni - az egységretörekvés egyik legkézzelfoghatóbb jeleként. Ezzel kapcsolatos a követekező cikk, ami a marosvárárhelyi Népújságban jelent meg 2010 január 25-én.


LEGYENEK MINDNYÁJAN EGY” (Jn. 17, 21)

A sokévszázados szétszakadás, széthúzás, ellenségeskedés után száz évvel ezelőtt kezdett rájönni a kereszténység, hogy nem jó egymás ellenében élni. Nem lehet cél jó protestánsnak, neoprotestáns-nak és katolikusnak lenni – ennél többre van szükség: jó kereszténynek (krisztusinak) is kell lenni! Valahogy úgy, amint azt az Apostolok cselekedetei írja: „A sok hívő egy szív, egy lélek volt (Csel. 4, 22.) Hittel eggyé válni Jézus Krisztusban, benne és általa pedig szeretetben eggyé válni egymással a testvéri közösségben.
Az eltelt száz év próbálkozásai, erőlködései ellenére még annyira az elején tartunk, hogy sokunkban megfogalmazódhat a kérdés: egyáltalán lehetséges-e az egység? Hisz az egységre törekvés ellenére az elmúlt száz év alatt több mint száz új vallás és vallásjellegű közösség látott napvilágot. Ezeket a közösségeket mind-mind kiválósági, jobbá levési szándék és bizonyos emberi elképzelés hozta létre.
Csak úgy elképzelem, ha Jézus Krisztus végigjárná Erdély földjét – hogy szűkebb életterünkre gondoljak csupán –, mennyire lenne megelégedve velünk, mindannyiunk-kal. Látná falvainkat, váro-sainkat, a települések központjában évszázados méltósággal (adott esetben üresen kongó), az újabb városrészekben, útkereszteződéseknél gomba módra szaporodó, agresszíven tolakodó templomokat, és ugyanakkor látná a hétköznapi átlagélet közömbösségét, elvilágiasodottságát (ne mondjam: istentelenségét), vajon nem mondaná rólunk is: „Ez a nép ajkával tisztel engem, de a szíve távol áll tőlem.(Mt.15,8).”
De talán mégis, ha most templomainkat látná, amelyek időről időre zsúfolásig megtelnek keresztényekkel, akiknek legalább ebben a pillanatban nem a hovatartozást jelenti az a katolikus vagy protestáns templom, hanem az együvé tartozást, akkor bizonnyal örömmel dobbanna a szíve, megáldaná az együtt imádkozókat és örömmel fohászkodna ismét, mint az utolsó vacsorán: „Legyenek mindnyájan egy. Amint te, Atyám bennem vagy s én benned, úgy legyenek ők is bennünk, hogy így elhiggye a világ, hogy te küldtél engem... Szenteld meg őket az igazságban!” (Jn, 7,21;17).

Baricz Lajos

Forrás: http://www.e-nepujsag.ro/hir.php?m=39552

Megtekintések: 69

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Spáda Ildikó Május 5, 2010, 9:18pm
A marosvásárhelyi Népújság hasábjain megjelent cikk utolsó sorait olvasva szeretném írni, hogy nagyszerû érzés az ökumené jegyében összegyûlni Krisztus követésére. Ezt tesszük immáron nyolcadik éve, amikor összegyûlünk Dortmundtól délre Burback-Holzhausenbe, a Nyugateurópai Magyar Protestáns Gyülekezetek Szövetségének presbiterei virágvasárnap elôtti hétvégén. Mindannyian magyarként más-más egyházat képviselve, hogy együtt hallgassuk Isten igéjét magyarul magyarként. Vagyunk Angliából, Németországból, Ausztriából, Hollandiából, Belgiumból, Franciaországból, Magyarországról, Erdélybôl és Svédországból. Én nyolcadszor képviselem férjemmel együtt a svédországi magyar egyházat, ahol lelkészünk egy igazi száguldó lelkész, aki tizenhárom városban tart Istentiszteletet havonta egy alkalommal. Városunkban, amely Marosvásárhely nagyságú kb. 300 magyar él és havonta 25-30 ember, egyházi ünnepekkor ötven is eljön, hogy együtt legyen, hogy fohászkodjon, hogy Isten szavait meghallgatva könnyebben éljen messze szülôföldjétôl. Mindannyian magyarként, függetlenül, hogy római katolikus, református, unitárius vagy evangélikusok vagyunk.
Mindenkinek, aki otthon csak egyik vagy másik templomba tud-akar elmenni, azt üzenném, hogy mindannyian Isten gyermekei vagyunk, és ha igaz keresztényi hittel élünk, nem fontos, hogy ki-ki milyen keresztségbe született bele. Lényeg az összefogás, az igaz keresztényi magyar emberi érték megôrzése, mert csak így maradhatunk fenn szerte a világban magyarként, emberként.
Spáda Ildikó Svédország

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek