Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Szombat van, reggel, vásárolok. Állunk a mini-diszkont ajtajában. Sorban állunk, mert a helyiség igen pici, nem férünk be. Sokan vagyunk. A fiatalember, aki délelőtti egészségügyi sétáját végzi kedvenc vérebével, megáll mellettünk. A bájos kutyus (lehet úgy 80 kiló) flegmatikusan, békésen méreget bennünket. Gazdája szemlátomást állatvédő: nem tűri, hogy kutyuskáját szájkosárral kínozzák, így inkább a kezében lóbázza azt.

A bolt előtt leveszi a morgolódó tündérbogárról a cérnavékony pórázt, és nagyvonalúan elnézve mellettünk, bemegy az üzletbe. Az eb az ajtó mellett álló gyermekkocsihoz sompolyog, és élénk érdeklődéssel vizsgálgatja a benne fekvő kisbabát. Talán túl közelről. A bébi ijedten felsír.

- Fiatalember, kérem, ne engedje a gyermekhez a kutyát! - kéri rémülten az üzletben várakozó nagymama, és kiszalad.

 A kutya, mintha értené, egy lépést hátrál. Értelmesebb, mint a gazdi, aki vicsorogva vakkant rá a nagymamára: - Ne féljen, anyó, nem eszik kölyköt a kutyám!

A nagymama elsápad, az eb szégyenkezve lesüti a szemét, a boltban várakozók közül mindenki bölcsen hallgat. Végül a döbbent csendben így szól valaki:

- Fiatalember, elfelejtette feltenni a szájkosarat!

- Mondtam, hogy nem harap, maga ökör!

- Nem a kutyának, saját magának! - jegyzi meg halkan ugyanaz a hang.

 

Megtekintések: 72

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Május 16, 2011, 8:52am

Azért itt se volt mindig így... A nem is olyan régmúltban szakmai felügyeleti rendszer ellenőrizte az iskolai munka színvonalát - oktatást és nevelést egyarán beleértve. Hogy örült a pedagógus társadalom, amikor megszabadult ettől a kényelmetlen nyűgtől! Pedig a szabadság java még hátra volt... A mai tanítókat, tanárokat már ennek a jegyében képezik... Nyílt erőszakkal kevésbé lehet szétbomlasztani egy közösséget, mint talmi szabadságjogok megadásával (esetleg kötelezővé tételével).

Hozzászólt Bálint Mária Május 15, 2011, 10:43pm
Megjegyzem, nekünk odaát tilos volt az osztályfőnöki órát más célra fordítani, mint nevelésre. Itt meg minden osztályfőnök a saját tantárgyát "nyomatja" olyankor, a többiek egész órán az igazolásokkal foglalkoznak, esetleg meghallgatják a gyerekek panaszát a tanárokra.
Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Május 15, 2011, 4:33pm

Kedves Mária!

Két szomorú, nagyon elrontott dologra világítasz rá. Összefüggenek. Az én korosztályomat még otthon/iskolában úgy nevelték, hogy segítsük az időseket, betegeket, rászorulókat. Mikor annakidején anyukámnak átadták a helyet a villamoson, úgy ült le, hogy engem az ölébe vett. Akkor még tudták, hogy nem a gyerek kapja a helyet, hanem a kisgyerekes felnőtt! Ha a szülő a gyereket ülteti le egyedül, megerősíti benne, hogy neki ez jár - mint annyi minden más is. Nemzedékek óta önzésre neveljük a fiatalokat, nem pedig a mások iránti udvariasságra, együttérzésre. Ajándékokkal, elvtelen engedékenységgel próbáljuk "pótolni" az együtt töltött órákat, a családi és iskolai nevelést.

Nagyon nehéz egyedül szembeszállni a gyökeresen megváltozott közvéleménnyel (nem is tartom célszerűnek) ha még az iskolában is kiveszik a pedagógus kezéből a nevelés lehetőségét - ráadásul maga az igazgató is ilyen elképesztően gondolkozik.

(Megjegyzem, én is naponta találkoztam a munkám során ezzel a ferde szemlélettel. Például az egyik szülő megszervezte, hogy délelőttönként - tanítási időben - óránkénti váltással vittük az osztályokat a McDonalds-be, mivel azok éppen egy beetetési kampányt indítottak. Mi meg kiszolgáltuk őket... Mindenki örült, hogy addig sem kell tanítani... Én csendben elszabotáltam a "kirándulást", helyette olvasás és matematika órát tartottam - volt is mit hallgatnom, szülőktől, gyerekektől, kollégáktól... Ennek több mint tíz éve...)

Hozzászólt Bálint Mária Május 13, 2011, 10:15am

Nehéz dolog ez. Én is csak olyankor szólok már, ha nagyon bosszant az igazságtalanság, nemtörődömség, szemtelenség. Akkortól kezdve, hogy a buszon egy rogyadozó bácsinak helyet akartam szerezni, s a végén még énrám kiabált, hogy hallgassak már és őt ne idegesítsem ilyesmivel, mert neki nem kell ezektől semmi. A fiatalemberek meg nyugodtan visszaültek, mert  az "öreg" úgyse akar leülni. Pedig a temető mellett megy el a buszom, s mindennap végignéztem, hogyan adják át az ötvenévesek a hetvenéveseknek, a hatvanévesek a nyolcvanéveseknek azt a pár helyet, ami nekik jutott a buszon, mert az ifjabbak közül senki nem hajlandó megmozdulni. Még olyat is láttam, hogy a szomszédom, - mellesleg egyetemi adjunktus, a felesége meg más jelentős intézmény főnökasszonya - , elfogadja a hatéves lánya számára a helyet egy olyan idős nőtől, akinek a lába oszlopnyira volt dagadva a fásli alatt. Ő aztán a kapára támaszkodott, amellyel a néhai férje sírját gondozta még tíz perccel azelőtt. Aztán a busz a poliklinika felé fordul, ahova ugyancsak rogyadozó lábon állva jutnak el a betegek, mert nincs erejük szembeszállni az ifjúsággal. (Én meg minden reggel émelyegve érkeztem a munkahelyemre a látottaktól.)

Amikor az iskolában megemlítettem ezeket a dolgokat, a szülők befújtak az igazgatónál, hogy nem a tananyaggal foglalkozom órán. "Nem az a dolgom, hogy neveljek, hanem, hogy oktassak. A serdülő pedig üljön le, mert nehéz a táskája." Ezen a helyen nem fejtem ki, hogy mi mindent gondolok még a témáról. 

Hozzászólt Tállai Enikő Május 13, 2011, 9:35am
Az a baj, hogy "mindenki bölcsen hallgat"... De azért mégis volt valaki, aki megörte a csendet frappáns válaszával. Legalább annyit tehetnénk ilyenkor, hogy ha van egy bátor megszólaló, akkor támogathatnánk őt megszólalásunkkal, és így eljuthatnánk oda, hogy a "sok lúd disznőt győz".
Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Május 8, 2011, 1:34pm

Ami azt illeti, én se mertem volna rászólni a kutyásra. A frappáns válaszért is könnyen be lehet gyűjteni néhány pofont vagy legalábbis durva megjegyzést. Ilyenkor az a gyakorlat, hogy mindenki behúzza a nyakát és arra gondol, de jó hogy nem velem történik... Úgy teszek, mintha itt se volnék... Pedig sokszor egyértelmű sikert hozhatna a közösség támogatása. "Sok lúd disznót győz" - így szól a közmondás is.

Hozzászólt Bálint Mária Május 8, 2011, 3:06am
Valódi csoda, hogy mert valaki szólni.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek