Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Kölcsönvéve Grétsy tanár úr nyelvművelő műsorának címét, az alábbiakban beszédbéli állapotunkról szeretnék szólni – a magyar nyelv napja közeledtével.

Évente két ünnepi alkalmunk is van édes nyelvünkkel foglalkozni: áprilisban a magyar nyelv hetében és november 13-án, a magyar nyelv napján. Ez utóbbi újabb keletű ünnepünk!  2011. szeptember 26-án nyilvánította az Országgyűlés november 13-át a magyar nyelv napjává, mert 1844-ben e napon fogadták el a pozsonyi diétán (fél évszázadnyi politikai csatározás és huzavona után!) a magyar nyelv hivatalossá tételét hazánkban.  Mindkét alkalommal anyanyelvi versenyeket rendeznek országszerte, tudományos tanácskozásokat tartanak, a szűkebb szakmának meg szimpóziumokat szerveznek. De mindig, mindenütt csak nyelvészkednek a nyelvészek, s alig esik szó kultúránk sok ezer éves fundamentumáról, melyet minden magyar ember születése jogán örököl: magáról a beszédről. Igaz, rendkívül fontos az, amit mondunk, de legalább olyan fontos, ahogyan mondjuk azt, amit mondunk! Utóbbival ma talán több gond van, mint valaha is volt, mert az elmúlt évtizedekben szinte teljesen leszoktattak bennünket a helyes magyar beszédről.

Ma, amikor mindenki kommunikál, kommunikációról beszél, hiányol vagy dicsér, nincs hazánkban intézményes beszédoktatás.  Nem részesülnek beszédképzésben tanár szakos hallgatók, leendő jogászok, köztisztviselők, és még sorolhatnám mindazon szakmákat, ahol nélkülözhetetlen a jó verbális kommunikáció. Tanítóképző főiskolákon tanulnak ugyan beszédművelést, de ott is jobbára elméleti a stúdium, gyakorlatra már alig, egyéni foglalkozásra-foglalkoztatásra pedig egyáltalán nem jut idő. A Színművészeti Egyetem színész-szaka, egy-két kommunikációs képzés és pár drámatagozatos középiskola kivételével sehol sincs beszédtanítás Magyarországon. A hittudományi egyetemeken tanulnak ugyan retorikát, de beszédművészetet már nem! Az általános és középiskolai tanrendből - hol egykor értelem-és beszédgyakorlatot, illetve retorikát is oktattak! – mintegy hét évtizede kezdett kikopni, s mára már nyoma sincs közoktatásunkban.

Beszédbeli állapotunk ma siralmasabb, mint valaha is volt!

Közszereplőink nagy része (pedig nekik kellene példát mutatni, mint teszik azt világszerte!), nincs tisztában a helyes ejtés alapvető követelményeivel, s nem ismeri a magyar beszéd legfontosabb szabályait sem. Hadarnak vagy motyognak, zárt szájjal beszélnek öööö-znek, rosszul hangsúlyoznak, rosszul intonálnak, széttagolják a beszédszólamokat, ritmushibásan, azaz pattogva vagy leppegve beszélnek stb.. De mindenekelőtt tisztában kell lenni mindenkinek orgánumával, mert annak hármas zenei összetevője (hangerő, hangmagasság, hangszín) egyéni adottság, s ha nem jól használja saját eszközeit, akkor – a hallgatóság számára is zavaró módon – mindvégig „idegen” hangon fog beszélni. Közbeszélőink jelentős hányadára bizony ráférne egy kis igazítás! Az orgánum beállításán túl el kellene sajátítani még a vegyes mély légzés technikáját, a szöveg-és mondatfonetikai eszközök használatát, s legalább elemi szinten ismerni kellene a helyes magyar beszéd zsinórmértékét is.

Már szinte az utolsó utáni órában vagyunk! A beszédtanításnak vissza kell kerülnie az iskolai oktatásba! Most zajlik a Nemzeti Alaptanterv szakmai vitája. Ezt a lehetőséget nem szabadna elszalasztani! Amíg még vannak hadra fogható beszédtanárok…

(Megjelent a Magyar Hírlap 2018. november 14-i számában)

Megtekintések: 96

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba November 28, 2018, 6:01pm

Egyetértek!

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek