Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Kedei Zoltán

 

Műhelytitok

 

Olvastam valahol: „Ha egy festmény titkát szavakban kimondjuk, a festmény nem festmény többé, és a titok nem titok többé.” Ez, magában műhelytitok is lehetne. Hamvas Béla szerint: „ …az élet akkor magasrendű, ha művészi.” Mennyiben kapcsolódik egybe a művészi a műhelytitokkal?  A poézis mindenható ereje által. A kapcsolatteremtés az értelem nyelvén történik, míg az elrejtett titok az érzelem hullámhosszán bontakozik ki, a művészetnek alfája és omegája.

Szétzilált korunkban keressük a szépet. Ennek érdekében vissza-visszakapcsolunk a múltba, téremlékében - a szép és a csodálatos mellett - megjelenik a bemocskolt tegnap is.

Magammal hordozom, magammal viszem a szép emlékeket. Vásznaimon nosztalgikus gondolatokkal és érzelmekkel elevenítem fel azokat a gyermekkori meséket és dalokat, melyekkel édesanyám ringatott álomba. Ezek a gondolatok és érzések kötik egybe az álomvilágot a valósággal, ezt veszi szárnyára a művészet csodavilága. Műtermi hangulatban - a múzsa segítségével - megszületik az a műalkotás, mely nem fog hasonlítani a természethez, sem a zártkörű valóság hétköznapjaihoz. Talán ez az a gondolat, melyben meghúzódik a műhelytitok. A kívülálló játékos folyamatnak tekintheti, mely csak részben igaz. Ne higgyünk maradéktalanul ennek a játékkedvnek, mögötte meghúzódik az emberféltő aggodalom is. Ez az aggodalom vezeti ecsetem, bár lírai szárnyak röpködésével próbálom színesre álmodni a sivár földet, és színekben igyekszem visszaadni az angyalok magasröptű táncát.

Legnagyobb műhelytitoknak a bonyolult kérdések naivságig való leegyszerűsítését nevezném, ahol az alkotás ösztönös, mesterkéletlen formában jön létre. A képek lüktetését, dinamikáját, erjesztőjét a 'naivitás' nyújtja. Magukon hordozzák az egyszerű próbálkozást, a tények felismerését, az élet igenlését. A szépet helyezem előtérbe, mert tudatában vagyok annak, hogy a szép iránti érzés megfosztásával üressé válik életünk.

Egy másik titok a képzeletbeli fátyol, az a szitaszerű fluidum, mely egyben védi is az alatta lévő anyagi értéket. Nem szükséges felbillentenem ezt a fátylat, ha elég kifinomult a látásunk, áthatolhatunk rajta, a finom szűrő segítségével átléphetjük a művészet szentélyének küszöbét.

A művészet nem sétatér, nem is a mindennapok sürgő-forgó vásártere, a művészet: templom. Lapjait színes nagy betűkkel maga az idő írja, s a természet forgatja.

A műalkotás olyan ünnepi pillanat, amikor lélekben feloldódunk, felemelkedünk, fölfelé szállunk, transzcendens állapotba kerülünk, talpunk alatt még érezzük a földet, de  lelkünk elindul, magasra száll, a művészet pályaudvara felé, és ahol megtalálhatjuk a minden dolgok örök titkának lényegét, a szépségben kiteljesedett harmóniát.

 

 

 

Megtekintések: 90

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Orbán Hajnalka Augusztus 10, 2012, 6:12pm

Kedves Kedei Úr!

Tetszik a Műhelytitok c. írása. Nagyon szép gondolatok bontottak szárnyat.

Szolgálok egy meglepetéssel, én kb. 32 éve ismerem Önt. Sajnálom, hogy nem volt szerencsém megtekinteni festményeit, de ezen az oldalon ízelítőt kaptam. Gratulálok ! Szívélyes üdvözlettel:Orbán Hajni

Hozzászólt Borbély (Jakab) Emese Augusztus 10, 2012, 3:35pm

Tetszik :-)

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek