Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

 

 

Egy gazda a falu alsó végéről a felszegre vágyott. Legelni birkáimnak közel a rét, s a folyó vize is tisztább ott –  ez járt fejében, és titkos óhaját tett követte. Kiszemelt magának egy házat, mely épp üresen állt, megvásárolta és beköltözött.

Egy éjjel rosszat álmodott: a szomszéd kertjében pirosabb almák csüngtek az ágon, s a fűnek zöldebben fénylett bársonya, mint nála. Verejték lepte homlokát, hogy felébredt. Nyugtát nem lelte. A kerítésen át a szomszéd kertjét leste, s látta, igaz, mit álmodott. Sárgult a méregtől, mely belülről marta. Gyógyírt keresett hát a nyavalyára, és tavaszra meg is találta. Aznap este reménnyel telve feküdt ágyába, s várta a másnap hajnalát. Alig pitymallott, kacorral kezében fanyar ízű almafájáról satnya hajtást metszett, átugrotta a palánkot, s a legszebb almafát azzal beoltotta. Na így! – gondolta tenyerét összedörzsölve, és várta az áhított hatást.

            Szomszédja látta kedvenc fáját meddővé válni, és semmit se értett. Egyenként a satnya ágakat tőből levágta, s következő tavaszig magára hagyta a fát. (A kerítés másik felén győzelmet ünnepelt egy balga lélek.) Amikor ismét a megújulás szele fújdogált,  számba vette gyümölcsfáit, metszett, oltott, talajt lazított, s a törzs minden satnya helyébe két új ágat hajtott, melyen termő virágot bontott minden rügy úgy, ahogy azt  gazdájuk hitte.

          A kerítésen túl, egy dühös fejsze az első fa törzsébe vágott.

Megtekintések: 95

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt M.Simon Katalin Március 12, 2014, 11:56am
Így van, Mihály, de az is igaz, hogy amikor látom, hogy az enyém alúl marad, akkor megpróbálom megkeresni annak az okát, és tanulok mások jó példájából, tehetetlenségtől űzve, nem teszem tönkre erővel azt, ami  ésszel helyrehozható. :)
Hozzászólt M.Simon Katalin Március 12, 2014, 11:46am

Köszönöm, kedves Mária!

Hozzászólt Szilágyi Mihály Március 12, 2014, 10:38am

Attól még nem jobb az enyém, ha a másé rosszabb.

Tanulságos írás.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek