Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Mariánum-Kolozsvár.IV.-Még mindig a gyökereknél.

                        

             Nem tudom mások hogyan vannak vele,egyáltalán végig gondolták-e,eszükbe jut-e egy nagyon fontos,sarkalatos  kérdés,amikor emlékeinkben,a régmúlt és közelmúlt eseményeiben, múltunkban kutakodunk,hogy a TUDATOSSÁG létezésünk egyik alapja.

            A tudatosság szabadságot is jelent,amibe belefér a visszafelé való tekintés és az előrevivő majdani utunk végigjárása,felvállalása.A tudatosság ugyanakkor a gondolat szabadsága is,amikor elődeinkre,a gyökereinkre gondolunk.

      Az e körüli "tánc" tulajdonképpen önmagunk megismerésében segít.Én legalábbis így gondolom. Ebben a folyamatban,amely nagyon hosszú és tekervényes,idő múlásával,tanulással,tapasztalással,megpróbáltatásainkkal kialakul saját értékrendünk, eszményképünk,a létezésünk fokozatai.

     Hogyan,hol és mikor kezdődött mindez?

     Nekem Erdélyben,Székelyföldön,Homoródszentpálon, a Homoród folyócska egyik kis falujában .A nagyszülők falujában.

      A Székelyudvarhelytől alig 25 km.-re lévő Homoródszentpál nagyon is gazdag régmúlttal dicsekedhet.A régészeti ásatások során felszínre került gazdag leletek árulkodnak arról,hogy a falu római katonai táborhelyre,castrumra épült. A castrumban több Traianus és Marcus Aurelius császárságának idejéből származó római érmet találtak. Valamikor itt húzódott az Udvarhelyről vezető  római hadiút. Szintén ebből a korból származik a falu határában fellelhető sóbánya romja is.

      A település nevét első ízben a XIV..században,1332-ben keltezett pápai tizedjegyzékben említik Sancto Paula néven.Első törvényét 1670-ben jegyezték le.A falu unitárius templomát 1844-ben építették egy XV.-XVI. századi gótikus templom helyére. A református templomot 1739-ben a Bethlen-grófok építtették. A homoródszentpáli iskolát 1746-ban alapították. Homoródszentpál  hajdanán a Kornisok ősi fészke volt.Kúriájuk,kastélyuk később a báró Wesselényi család birtoka,majd a gróf Bethlenekké lett.

     Száraznak tűnő évszámokat,híres neveket és hiteles tényeket sorolhatunk.

     De kik is lakták,lakják ezt a települést,a vidéket évszázadok óta? Röviden és tömören fogalmazva:székelyek!

  Máris felvetődik a következő kérdés, kik is a székelyek? Hol is van Székelyföld?  

     Elnézést azoktól,akik tudják és erről most szót ejtünk,de kénytelenek vagyunk erre is kitérni, legalább pár mondat erejéig is.

     Könyvtárnyi irodalma van ennek a kérdésnek,témának. De ha valaki nem tudná: Székelyföld, Erdélynek a magyar etnikumhoz tartozó székelyek lakta délkeleti része. Eredetükről és a Kárpát-medencében történő megjelenésük időpontjáról évszázadok óta vitatkoznak a tudósok.Vannak olyan elméletek,amelyek a hunokban,az avarokban,a kabarokban vélik felfedezni a székelyek őseit.Egyes vélemények szerint  még a honfoglaló magyarokat megelőzően a VII.században telepedtek le,mások azt állítják,hogy Árpáddal együtt érkeztek. Természetesen ennek eldöntése,hogy mi az igazság ezen a téren nem az én tisztem.

     De tény és való,hogy a székelyek nyelve és népi kultúrája egyértelműen magyar,de életformájukban és társadalmi helyzetükben azonban különböztek a honfoglaló magyarság más csoportjaitól.Az Árpád-kor elején az un. katonai segédnépek közé tartoztak,s feladatuk az ország nyugati,északi és déli részén,majd a XII.századtól a Kárpátok vonaláig kiterjesztett országhatárokon a gyepűvonalak védelme volt.

     Az ősi származás és a zárt közösségi életmód miatt sokan (maguk a székelyek is) a székelyeket tekintik az "igazi magyaroknak". Nos,ezen aztán lehet vitatkozni...

     További tények,hogy a középkorban Székelyföld területe nem tartozott a magyarországi vármegyerendszerhez.Saját közigazgatási egységeitszékekre  osztották (Marosszék,Udvarhelyszék,Csíkszék,Háromszék).A határvédelem és a katonáskodás miatt,bizonyos időkben,adómentességet élveztek.A hagyományos feudális csoportok (nemesek,jobbágyok) helyett a székely társadalom két rétegből állt: lófőkből,akik lovon teljesítettek katonai szolgálatot és a közemberekből.

     E kis történelmi kitekintés nem teljes,csak felvillantottunk néhány mozzanatot,érdekességet.De azzal zárhatjuk,hogy a székely ember igazi büszke magyar embernek tartja magát! Néha csökönyös,makacs, "fafejű",szereti az igazságot,vendégszerető és nem áll tőle távol a székelyes furfang,csavaros-humoros észjárás sem!

    

      A korábban emlegetett tudatosság bizonyára benne volt a homoródszentpáli székelységben,az ősök falujában,az apai és anyai nagyszüleim falujában is.

      Csak így maradhatott fenn évszázadokon át a székelység:összetartással,szorgalommal,kitartással és erős hittel vallásukban. Keményen állták az  történelmi idők viharát,megpróbáltatásait,még a mai napig is.Az ottmaradottak ragaszkodtak/ragaszkodnak az ősi szülőföldjükhöz. Ami valljuk be,nagyon is tiszteletre méltó!

     Megsüvegelendő!!!

Megtekintések: 104

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek