Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.


Nemcsak az ország határait rajzolták át a trianoni békediktátum kiagyalói, szinte életképtelenre csonkolva hazánkat, de odadobták a gyeplőt is az új országtulajdonosoknak. Ezen felbátorodva rögvest kifosztották az ott ragadt magyarságot, mindent elvéve tőlük, mit csak lehetett: földet, gyárat, iskolát, erdőt, bányát, házat s hazát, az ezeréveset. A sokaknak áldott, mások által meg átkozott Horthy-rendszer még tette, amit tehetett, a ’45 utáni azonban szemet hunyt minden magyarellenes cselekedet felett, bűnösen vétkezve évtizedeken keresztül, jóvátehetetlenül.

Mára odáig fajult a helyzet, hogy ha nem vigyázunk, szép lassan elcsórják történelmünket, kisajátítják múltunk és kultúránk kinti maradékait is. A szlovákok például kettétörték ősi címerünket, s a jobbik felét elemelve, megtették újsütetű államuk jelévé. Királyaink koronázása idegenforgalmi attrakcióvá lett Bratislavában, himnuszuk meg egy felvidéki magyar népdalra szól - könnyen rátalálni Bartók 1908-as gyűjtésében (Azt mondják, nem adnak engem galambomnak).  Az talán mégis abszurd okfejtés lenne (csak meg ne megfogadják odaát!), hogy a szlovák nemzeti himnusz, alászállva a nép körébe, vált volna magyar népdallá… Még pár évtized, s minden felvidéki születésű történelmi személyiségünk, írónk, költőnk, tudósunk és művészünk szlovákká lesz – a „királyaik” arcképcsarnokához hasonlatosan.

Délkeleti szomszédunk mindezt már évtizedek óta nagyüzemi módon műveli. Most is csak kábán ingatjuk fejünket a merészebbnél merészebb ötleteléseken. Pár éve például azt olvashattuk a Libertatea napilapban (2010.07.27.), hogy az oly nagy becsben tartott rovásírást a székelyek a dák írásból koppintották. Az újság V. Maierean és D. Dulciu titkosírás-szakértők legújabb művére, A román titkosírás történetére hivatkozva közölte e felfedezést (munkájukban egy fejezetet szól a székely rovásírásról). S a legújabb gyöngyszem: „Bélyegsorozatban örökítették meg a román kulturális örökségnek titulált korondi kerámia jellegzetességeit. A 3,30 leies, 3,60 leies, 5,00 leies és a 8,10 lejes bélyegeket decembertől lehet megvásárolni a Romfilatelia üzleteiben” – adja hírül a mediatica.ro. S teszik mindezt a magyar és székely fazekasság említése nélkül!

Meddig tehetik még? – kérdezem az MTA, a kultusztárca és a külügy illetékeseitől.

(Megjelent a Magyar Hírlap 2014. január 18-i számában)

Megtekintések: 138

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kilin József Attila Január 23, 2014, 9:27am

Ez a szórólap is gyönyörű. A szégyent hírből sem ismerik.

Vastag a bőr ...

Hozzászólt Boros Magdolna Január 21, 2014, 11:06am

Lopják a múltunkat? Hát persze!  " Múlt nélkül nincs jövő ..." Ha egy népnek nincs történelme, kreál magának! Vonatkozik ez főleg északi szomszédunkra. A lista pedig még korántsem teljes!

Hozzászólt Barát-Szilveszter Csilla-Melinda Január 19, 2014, 1:30pm

Szomorú tények ezek. Nagyon elkeseredem, amikor látom, hogy Erdély egyes területein, mily könnyen beolvadnak, szinte semmiféle ellenállás nélkül a magyarok a más népcsoportba. pl. nyelvhasználati, egyházi szokások, stb.  Megrémültem mikor szembesültem konkrétan ezekkel.

Hozzászólt Nagy Magdolna Január 19, 2014, 12:39pm

:(

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek