Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Motto: A szégyen napja

 

Sokáig kitartottam. Kitartottam Erdély mellett Erdélyben. Másokat is arra biztattam, hogy "itt élned és meghalnod kell". Ezt tanultam anyukám egyik kézzel másolt verséből (tudjátok ti, melyik), amit egy erősen kopott krokodilbőr táskából halászott elő a családi fényképek közül, azt meg a belső szoba ruhásszekrényéből. Odakuporodtunk az ágyvégébe és felolvasta nekem, aztán szabad volt nekem is elovasni, és annyira átéltük, a magyarság szomorú sorsát, hogy sírtunk. Mert a lesötétített szobában, halk szóval mindenről mesélt nekem, még a Trianoni döntésről is, pedig börtön járt érte, annak aki azt emlegetni merte. Mindezt arra a kérdésemre, hogy miért kell nekem megtanulni azt a bestye nehéz román nyelvet. Ebben a szülőknek van szerepe, nem az iskolának, ahol akár másnap kirugják és börtönbe is csukhatják a tanárt, ha tiltott dolgokról mer szólni. Mindenki kenyéren él, ezt meg kell érteni, de a szülőnek úgy kell nevelnie a gyerekét, hogy bármiről beszélhessen vele, anélkül, hogy félnie kelljen attól, hogy másnap a gyereke feljelenti érte.

Ez lenne a nyitja?? Ez a válsz arra, hogy miért tudunk mi erdélyiek az ilyesmikről és miért nem halt ki belőlünk a magyar haza szeretete? Mi emlegettük, mert nekünk fájt! Nekünk fájt, hogy elveszítettük az anyánkat. Egyre inkább azt veszem észre azonban, hogy az anyának nemigen fáj a gyermekei elvesztése. Most, hogy megtette a parlament azt, amit már 20 évvel ezelőtt meg kellett volna tennie, most is több az ellenhang, mint az örömé.

Nem lehet azzal védekezni, hogy még itt voltak az oroszok. Na és? A Szovjetuniónak éppen felbomlóban nem az lett volna a legnagyobb gondja, hogy itt ribilliózzon. Ez a szál messze vezet,ezt elejtem.

Azzal sem, hogy valamiféle gépi programmal csalták el az eredményt. Ott voltam, láttam. Ötödike előtt a fiammal éjszaka az IGEN szavazatra buzdító plakátokat ragasztottunk, amelyeket Erdélyből kaptunk, (ámbár nem találtam túl jónak a szöveget rajtuk), mert nappal letépték, de reggelre is mindig letépték. Ott voltam a szavazó körzetemben ellenőrző bizottsági tagként, egy fél percnél hosszabb időre ki nem léptem onnan egész nap, s szavazatszámláláskor az orrom elé kellett tartania mindenkinek, a paksamétát, s mint a karvaly, figyeltem, nehogy csereberélhessenek, s azt kellett tapasztalnom, hogy a NEMek fölénnyel győznek. Nem kellett ahhoz semmi gépi program, hiszen a gépbe csak ezután vitték be a számokat.

Magyarnak születtem és magyar is maradok, ez volt az elhatározásom akkor is, amikor sok hátrány ért érette.

Magyarországra pedig azért jöttem, mert azt akartam, hogy még az unokáim is magyarul beszéljenek.

Mostmár nem vagyok biztos benne, hogy jól döntöttem. Hivatalos bevándorlóként, aki soha egy garas segélyt nem vett fel az államtól, pedig jogosult volt rá a keresete alapján (kisült volna a szemem, ha nem tudom eltartani a két gyerekemet, s az állam nyakába akaszkodom koloncnak), sokkal inkább "hallgass" volt itt a nevem, mint odahaza.

 

 

 

 

 

Megtekintések: 1061

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Csúcs Mária December 13, 2011, 7:58pm

Kedves József!

Megbocsátani, elengedni tudni kell. Aki ezekre képtelen, saját magát, és a közvetlen környezetét teszi beteggé. Azonkívül az energiái elvesznek a mának, amiből épül a jövő.

Hozzászólt Csiky József Dody December 13, 2011, 7:48pm

Erről a napról, még mai napig sem szeretnék véleményt cserélni senkivel.....

Hozzászólt Bálint Mária December 13, 2011, 1:54pm

Tudom. Köszönöm a hozzászólást.

Hozzászólt Csúcs Mária December 13, 2011, 1:19pm

Kedves Mária!

Nem tudom mikor költöztél át. Ne haragudj ránk, ezért a szégyenteljes napért. Tudod mi itt a langyosban nagyon jól éltünk. Ezért a honfitársaim kimosott agya, lelke nem érezte, nem tudta, és a mai napig sem tudja mit tett, mit tesz. A történelmet nálunk is meghamisították, meghamisítják. És tudod, amikor egy igazából jó létbe él egy nép, még a közvetlen szülei, nagyszülei sérelmét, uram bocsá meghurcolását, megölését is elfelejti, csak a saját hasával, kényelmével törődik.

Ha figyeled a napi eseményeket, láthatod, hogy még az elmúlt 8. évet is a mostani kormány nyakába akarják varrni. Ennyire csak a hasával törődik ez a kis nép itt. Tisztelet a kivételnek. Egyébként a IGEN - ek lettek többségben, csak az arányt nem érte el.

Hozzászólt Meresz Miklos December 9, 2011, 12:09am

Kedves Balint Maria, igaza van, hogy mi itt vitatkozhatunk azon, hogy ki, mikor, mit es miert tett - a "nagyok" jatekaiba ugysem latunk bele, es csak ismeteljuk, amit barmelyikunk a sokfeleket talalo mediaforumokbol maganak, mint velt szavahihetot, kicsipegetett. Ahogy irja, a kulisszak moge ugysem latunk. Abban is igaza van, es tkp. ez volt az en tobbreszben elmondott mondokam lenyege is, hogy amig szethuzunk, egymasra acsarkodunk, mert hagyjuk, hogy akinek ez erdeke, beugrasson minket ebbe, addig ez a nep nem tud egysegesen fellepni, onmagaval kompromisszumra jutni, es azt lehet velunk tenni, amit csak akarnak.

Az en tapasztalatom itt idegenben, hogy a magyar emberek legnagyobb tobbsege okos, jo iranyitas mellett nagyon sokra kepes. Munkajaval epit, es kepes onmagat, csaladjat is epiteni. (Igaz hogy a kis magyar kozossegek mintha az otthont tukroznek.) Ugyanakkor otthon ritka, ha szaz evben tamad egy valamire valo vezetonk, aki vezetese reven ez a nep olyan korszakot hoz letre, melyre aztan szazadokon at buszken tekintunk vissza (Matyas uralkodasa, Erdely aranykora, a Kiegyezest koveto bekeevek, es talan itt-ott masok). Egyszer vegre mar nem viteznek, hanem okosnak kellene probalnunk valni...

Hozzászólt Szente Cs. Janos December 8, 2011, 9:52pm

Hmm. Valós

Hozzászólt Bálint Mária December 8, 2011, 4:44pm

Igy van. Röviden: az EU-nak piac kellett, hogy el tudja adni a bóvlit (mint pl. idejétmúlt biciklik, c kategóriás elektromos gépek, stb.), ami felgyűlt náluk, s ahelyett, hogy a megsemmisítést kellett vona fizetniük, mi még pénzt is adtunk érte. No de, jó sok hazai kereskedő is meggazdagodott rajta, adóztak utána. Kellett az olcsó munkaerő is. Fő alapelvek: a tőke, az áruk és szolgáltatások, a munkaerő szabad áramlása. Ezért jött létre, gazdasági szövetség, a többit hiába kérjük számon rajta. Véleménye lehet, ajánlásokat adhat, rajtunk múlik, hogy mennyire szolgaian követjük.  A pénzügyekbe beleszólhat, mert az közös, s egyelőre nem ő szorul ránk. Minden egyebet próbál szabályozni, de a abba nekünk bele kell egyezni.

 Az EU botor módon maga alatt is elvágta a faágat, mert külföldre engedte a termelési egységeket, otthon meg nem győzi fizetni a munkanélküli segélyeket, hanyatlik a híres - teszem azt - német fegyelem, nő a bűnözők és depressziósok száma, a hazai értelmiség a világ minden tájára megy dolgozni. Mi nyugatra, ők távolkeletre, elmaradott országokba, ahol nyoma sincs a hazai kényelemnek.

Hozzászólt Bálint Mária December 8, 2011, 3:59pm

NO, ha már így belejöttem, hadd folytassam. EU-s ovális asztalnál vetettem fel a kérdést, de a választ a folyosón kaptam. (Tudjátok: ha számonkérik a válaszomat, letagadom.)  Az EU alapelve, hogy semmiféle autonómia törekvést nem támogat, mert roppant káosz keletkezne, meg az erdélyi magyarok nem is akarják eléggé, (ő úgy látta, hogy pl. Erdély autonómiáját csak a külföldi magyarok akarják), hiszen nem harcolnak érte, kívülről nem lehet rájuk kényszeríteni, de ha az illetékesek azt kivívják, azonnal elismerik.  Lásd Koszovó. A kérdésem még azelőttről való. Azóta is hirdetem mindenkinek. Ezen az oldalon még nem, mert az a bevezető, hogy politikamentes legyen. Ezért bárkivel beszélgetek tovább a saját oldalamon. 

Ezek után pedig ne az legyen a kérdés, ami szokott, hogy magyar vér folyását akarom-e látni. Egy másik fórumban (amihez ugyan nemigen szólt hozzá senki)  leírtam az eszközöket is: vélemény nyilvánítások, kiáltványok, beadványok, fórumok, tüntetések. S megint előlről.

Hozzászólt Bálint Mária December 8, 2011, 3:01pm

Kedves Mérész Miklós!

Én meg azt nehezményezem, hogy amíg Gyúrcsány tele torokkal vezette az ellenkampányt, a F***** alig másfél héttel a szavazás előtt elégelte ezt meg, és szólt néhány halk szót. Nem vitázom önnel arról, hogy ki kezdeményezte a szavazást, hanem tényt közlök, mert pontosan tudom. Azt pedig ön nem mondhatja, hogy Orbán (mert hiszen őt nevezte meg)  akart ebből politikai tőkét kovácsolni, amikor G******** állította maga mellé az ország majd háromnegyedét az ijesztgetésével, hogy majd állni kell az erdélyiek nyugdíját, orvosi ellátását, elveszik a munkahelyeket, stb. Egyébként, mi halandók, amúgy se látunk teljesen a kulisszák mögé, legfeljebb összeesküvéselméleteket gyárthatunk, ki-ki szája íze szerint, vagy hiányos ismeretei szerint.

Továbbá, mi itt mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy mit veszített az ország a trianoni döntéssel, meg mi is, hiszen a mi fejünk fölött is átvitték a határvonalat (ezt  el is mondtam több hivatalos helyen) meg azzal is, hogy a mai politikusaink elég lagymatagon (ezt meg direkt Brüsszelből tudom) állnak oda követelni az EU elé.  Nevetnek azon, hogy Magyarországgal bármit meg lehet tenni, nem is védekezünk. Szó szerint ezt kérdezték: Miért engedjük? Senki nem bolond (ők) önként odaadni azt amije van (legyen az a javak közül konkrét, avagy elvont) , ha nem követeljük.

Hozzászólt Meresz Miklos December 8, 2011, 4:58am

Kedves Balint Maria, On azt irja, a gyereket neven kell nevezni, de kesobb megfedd, hogy epp azt teszem. Nem vagyok partatlan az ugyben, hisz egesz csaladom az elcsatolt teruleteken szuletett. Nagyapam Nagyvaradon, nagyanyam, edesanyam Szabadkan. Felesegem kassai, kinek nagyszulei Ungvarott lattak meg a napvilagot. Ebbol talan erzi, hogy Trianon a szamunkra husbavagott, es mindorokre elo emlek maradt. Megis ugy erzem, hogy "tisztelt" neven nem nevezheto gyermekunk szamara az ugy egy politikai jatek , mely csak keseruseget ebreszt mindenkiben, aki erintve van. On nagyon helyesen kerdojelezi meg a szavazas idoziteset. Ki hitt igazan abban, hogy egy rohamosan nyomorodo orszag allampolgarai boldogan szavaznak majd arra, hogy hataronkivuli nemzettarsaik egyenlo eselyt kapjanak naprol napra csokkeno munkalehetosegeikbol, tarsadalombiztositasukbol, stb. Hogy a hataron kivul elo magyarok beleszolhassanak abba, ki fogja oket a hataron belul meg melyebbre vinni? Felelemben elo emberektol nagyvonalusagot elvarni botorsag volt. Ez nem a nagyhatalmak altal 1920-ban nepunk torzsetol eltepett magyarok elutasitasa volt - ezt jo volna Onoknek megerteni. Ez - sok egyeb tenyezo mellett - a meg nem nevezheto gyermek politikai sakkhuzasanak elutasitasa volt. On vitazhat velem, hogy ki kezdemenyezte a szavazast, hisz nem ismerem pontosan a tenyeket, csupan azt tudom, ki akart es akar ebbol politikai toket kovacsolni - sok-sok hiszekeny ember miatt sajnos sikerrel. Meg egyszer ismetlem, amit korabban mar irtam, hogy javunkra az szolna, ha inkabb keresnenk azt, ami osszekot, s nem azt szitanank, ami elvalaszt - ellentetet, majd gyulolkodest szulve olyanok kozott, akiknek egy a sorsuk.

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek