Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.


- miért szeretem az őszt?


Pontosabban, miért az őszt szeretem…mert az őszt szeretem, nem a tavaszt, nem a nyarat, az őszt. Ott kezdődik, hogy én ősszel születtem, tehát az én biológiai órámban az ősz a születés ideje, nem az elmúlásé. A biológiai órám szerint az ősz nem szeptemberben kezdődik, és nem novemberben végződik. Augusztus közepe táján mindig elkezd érlelődni bennem egy jó érzés, ami október körül a csúcson van, és a születésnapomig (okt. vége) tart. Észrevettem, hogy a szülinapomon a legszebbek a falevelek, addigra beérik minden szín, és szinte már másnaptól elkezdődik a nyálas, ködös novemberi idő, amit már én sem élvezek, és magamban nem is sorolom az őszhöz. Amióta falun lakunk, augusztusban az a bizonyos érzés szagok szintjén is jelentkezik. Amikor első alkalommal megérzem az ősz szagot a levegőben, azon a héten elkezd sárgulni a cseresznyefa levele, elkezdenek gyűlni a fecskék, és elkezd mindennek más színe lenni. Régeben ilyenkor kezdtem el fogyókúrázni, és sok fordulópont az életemben ilyenkor történt. Lehet, hogy nem véletlen?
Gyerekkoromra visszagondolva,csodás emlékem a tisztára sepert iskolaudvar,a gyerekzsivaj, távolból hallani a fát vágó cirkula hangját.Ez mind az őszt idézi és jó érzéssel tölt el.
Ősszel érzem a legjobban magam, mert felvehetem az “ápol és eltakar” ruhákat, szoknyákat, felsőket. Minden nap más színű harisnyát veszek fel, és újra tudok kibontott hajjal járni, végre nem melegít. Nincs túl meleg, nincs túl hideg.
Nem szeretem a harsány dolgokat, tavasszal kimondottan zavarja a szememet a rikító zöld fűben a sárga pitypang. Mindenki jön-megy, szaladgál, még nézni is fárasztó, felvenni azt a ritmust pedig képtelen vagyok. Úgy májusra jutok el oda, hogy én is élvezem a zsongást.

Az ősz színei megnyugtatnak, jó nézni, hogy szépen beérett minden, jó látni a természetet, ahogy megfontoltan készülődik a pihenésre. Az emberek is lassabbak talán, tavasszal mindenki rohan, tele van tervekkel, ősszel már sokan legyintenek, hogy “ezt már nem csinálom meg”,
Alapvetően nehezen indulok el, és inkább az érési fázist szeretem mindenben.

Megtekintések: 162

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Kenesei Aurélia Október 5, 2011, 7:43pm
Az ŐSZ?? - Isten minden színt belekavart az őszbe - azt is ami tavasszal  is virít,azt is ami nyáron incselkedik velünk s a telet is mert lám a felhők olyan fehérek tudnak lenni mint a kétnapos hó.Nem lehet nem szeretni az őszt.Megnyugtat,lecsendesít,olyan gazdagnak hisszük magunk mert minden van.S a legszebb,hogy úgy múlik el,hogy észre sem vesszük.Ilyennek és ezt gondolom az Őszről -én is őt szeretem mint Te kedves Mária.
Hozzászólt Dömösi ( szovátai-Szász) Anna Október 1, 2011, 1:43am
KOszonom az irasod,mint Oktoberben szuletett emberke,nagyon megertelek,de azert en minden evszakot szeretek.Isten aldjon szuletes napodon.!!!
Hozzászólt Berekméri Edmond Szeptember 30, 2011, 9:23pm

Kedves Mária! Azt hiszem, a legtöbb embernek van kedvenc évszaka, amely kiemelkedő fontossággal bír számára. Én minden évszakban tudok gyönyörködni, látok valami szépet. Tavasszal a zöldellő fű, a virágzó gyümölcsfák, a méhek zsongása ejt ámulatba, nyáron a pipacsokat csodálom az aranysárga búzatáblákban és élvezem a perzselő napsütést meg a gondtalan nyaralást, ősszel a gyümölcsillat, az erdők színes lombozata, a falevelek suttogása kápráztat el, aztán a fehér hótakaró patyolat tisztasága, a tél csendessége, a csillogó jégcsapok emlékeztetnek arra, hogy mily csodás a természet.

Szívesen olvastam és külön gratulálok a mellékelt fotókért! 

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek