Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Negyedszer tartottak Tánc- és Huszárfesztivált Marossárpatakon

Gazdag programok, bőséges záporok a marossárpataki falunapon

 

Szombaton negyedik alkalommal szerveztek Tánc- és Huszárfesztivált Marossárpatakon. Az egész napos, tartalmas és színvonalas rendezvényen volt labdarúgó-mérkőzés, könyvbemutató, kiállítás megnyitó, szoboravató, huszárfelvonulás, néptánc műsor, operett és musical, majd Tamás Gábor koncert. A faluünnepségen jelen volt az anyaországi Földes testvértelepülés küldöttsége is, Jeneiné Egri Izabella polgármesterasszony vezetésével.

 

            Reggel nyolckor a szászcsávási fúvószenekar tagjai költötték azokat a kényelmesebb marossárpatakiakat, akiknek nem kellett elrendezni jószágaikat. A rezesbanda Kozma János bácsi szekerére ülve jelezte a nem mindennapi eseményt. A délelőtti programok a júliusi kánikula jegyében zajlottak. A sajtókonferenciát követően – ahol az önkormányzat képviselői az újságírók kérdéseire válaszoltak – az iskola aszfaltpályáján folytatódott a sajtó képviselőinek és a helyi tanácsosok csapatának párharca. A találkozó a sárpatakiak nagyarányú győzelmével végződött, de ehhez az is hozzájárult, hogy az újságíró-válogatott, a szabadságolások miatt csak tartalékosan lépett pályára. A mérkőzésen Cseh Gábor fújt a sípot, s szünetben a gernyeszegi Multiprod kézilabda lánycsapatának tagjai látványos waka wakázása biztosította a jó hangulatot, Kozsik József kiváló műsorvezetése mellett. Közben a helyi iskola pedagógusai kézműves foglalkozásokra tanították a gyerekeket, aki aszfaltrajz- és karaoké versenyeken is részt vehettek.

 

Újabb fejedelemszobrot avattak



Az ünnepi istentiszteleten Stupár Károly helybéli lelkipásztor szolgált, majd könyvbemutatóra került sor a templom udvarán. Fodor S. Sándor nyugalmazott főiskolai tanár mutatta be Berekméri Edmond és Gálfi Tibor Marossárpatakról készült falumonográfiáját. “Szükség van az ilyen könyvek megjelentetésére, melyek feltárják a település múltját, jelenét, az itt élő lakosság évszázados küzdelmét a fennmaradásért. A kötet több eves kutatómunka eredménye ez a díszes kiadású, tartalmas munka, melyet minden marossárpataki vagy innen elszármazott családnak birtokolnia kell és megőrizni a Szent Bibliával együtt, melynek az utolsó lapjára régi szokás szerint a családdal kapcsolatos eseményeket írják be.” – hangsúlyozta Fodor S. Sándor.

           

A szoborparkban Miholcsa József újabb alkotásával egészült ki az erdélyi fejedelmek mellszobrait felvonultató szoborcsoport. II. Rákóczi György a 17. választott fejedelem, akinek kőmása megtalálható a marossárpataki szoborparkban. A történelmi személyiségről Farkas Ernő történelemtanár tartott ismertetőt, a helyi önkormányzaty megkoszorúzta a szobrot, majd Miholcsa József beszélt a jelenlévőknek a jelenlévő huszárcsapatokról, megköszönve a lovas hagyományőrzőknek, hogy ezúttal is szép számban eljöttek Marossárpatakra.

 

Múlt és jelen a fotóművészetben

Nagy Attila 15 darab fényképezőgépet, különböző tartozékokat valamint néhány tucatnyi „Kántor fotót” hozott el a kultúrotthonban tartott falunapi kiállításra. A fényképezőgépeket 1890 és 1959 között gyártottak. A legrégibb bemutatott gép egy 1890-ben gyártott RA Goldmann Wien állványos, univerzális, műtermi fényképezőgép. A géptest mahagóni fából készült, képmérete 24x24 cm. A fényképezőgépeket Nagy Attila saját kezűleg restaurálta, újította fel. Vajda György újságíró, fotóriporter Hagyományosan és Feszület című vándorkiállításának fotóit hozta el Marossárpatakra. A Marosvásárhelyi Fotóklub tagja elmondta, hogy 2003 óta több egyéni kiállítása volt, s szívesen hozta el a faluünnepségre fotóinak egy részét, eleget téve a szervezők felkérésének.

 

Tamás Gábor is fellépett

Délután a huszárcsapatok és a hagyományőrző tánccsoportok felvonulásával folytatódott a rendezvény, majd Kozma Barna polgármester és Lokodi Edit-Emőke a megyei tanács elnöke hivatalosan is megnyitották a IV. Marossárpataki Tánc- és Huszárfesztivált. A szabadtéri színpadon öt település hat tánccsoportja mutatta be néptánc tudását, a szovátai huszárok toborzó táncot adtak elő.

A délutáni programokat időnként megzavarta az eső, de a bőséges záporok után a tömeg rendszerint visszatért a fesztivál helyszínére. A Kerecsenysólyom hagyományőrző csoport tagjai, honfoglalás kori öltözetben jelentek meg a falunapon, s korabeli harci módozatokat mutattak be. Idén is működött a huszárok tábori kovácsműhelye, ahol a fújtatós patkókészítés fázisait tekinthették meg az érdeklődők. Közben elkészült a négy hatalmas üstben főzött ízletes bab- és krumpli gulyás, amit bárki megkóstolhatott.

Kóbor Andrea könnyűzene énekes fellépését követően Ördög Miklós Levente és Szabadi Nóra operett- és musical részletekkel szórakoztatta a nagyszámú közönséget. A színészpáros műsorát követően énekelt még Csoky, Vindy és Boti Junior, majd a sztárvendég Tamás Gábor koncertje következett. A Svédországban élő előadóművész New Yorkból repült Marossárpatakra, hogy elénekelje slágereit. Tamás Gábor előadását több mint ezer ember nézte, hallgatta. A népszerű előadóművész fellépését követően tűzijátékban gyönyörködhettek a marossárpatakiak és vendégeik, majd hajnalig tartó, fergeteges buli vette kezdetét, amelyen Mózes Sándor zenélt.

 

                                                                                  Kép és szöveg: Berekméri Edmond

Megtekintések: 198

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Berekméri Edmond Július 26, 2011, 11:06pm
Köszönöm a dicsérő szavakat, az elismerést. Csapatmunka volt...
Hozzászólt TOROK GABRIELLA Július 21, 2011, 4:58pm
Gratulalok a szervezoknek.SZEP VOLT FIUK.Maradandot alkottatok. Koszonet mindenkinek aki barmilyen  segitseget nyujtott . Sarpatak jovoje a ti jovotok is.Jo uton haladtok.Csak igy tovabb. Orvendek, hogy ott lehettem.    Szeretettel Gabineni.
Hozzászólt Tállai Enikő Július 20, 2011, 8:41am
Köszönöm Edmond a részletes, színes beszámolód a sárpataki nagyszerű alkalomról. Ha lehet egy kérésem: máskor légyszí írd meg nekem, hogy mire készültek. Mert úgy időzítettem volna a nyári hazamenetelünk, hogy ott lehessünk ezen a szép napon.
Hozzászólt Ősz P.Zoltán Július 19, 2011, 4:07pm

Ennek ez a rendje,így kell csinálni,gratulálunk a nagyszerű rendezvénysorozathoz,neked a monográfiához!

  Csak így tovább Edmond barátom!Üdv.Zoltán

Hozzászólt Ferenczné Gabriella Július 19, 2011, 2:23pm
Köszönöm a falunap bemutatását és külön gratulálok Edmond a falumonográfia megjelenéséhez. További sok örömteljes munkát kívánok szeretettel: Ferenczné Gabi

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek