Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Sáromberkén „járt” a Szent Korona mérethű másolata

            Pénteken a sáromberki református templomban, Porkoláb Levente református lelkipásztor meghívására, lg. Mireisz Tibor tartott előadást A Szent Korona keresztény küldetése címmel. Az előadás előtt és után az érdeklődők megtekinthették a Szent Korona egyik mérethű másolatát, amelyet d. Hummel Gizella liturgikus ötvösművésznő alkotott.

 

            Az előadást megelőzően Porkoláb Levente református lelkipásztor köszöntötte a megjelenteket egy alkalomhoz illő igét olvasva a Bibliából. A rövid igemagyarázatban, a lelkész a Szent Koronát a szövetség ládájához hasonlította, amelyet Isten a kiválasztott népre bízott, hogy megőrizzék. „Az Isten nekünk is adott egykor egy páratlan értékű koronát, amely a magyarság összetartozását is jelképezi. Összehasonlítva a frigyládát és a Szent Koronát, azt tapasztaljuk, hogy csak az utóbbit sikerült megvigyázni. A Szent Koronát tiszteli, becsüli, értékeli a magyar, bárhol is éljen” – mondta a lelkipásztor.

 

A főhatalmat jelképezi

A magyar államiság jelképét, a két legismertebb koronázási jelképpel: a jogarral és az országalmával együtt, a Szent Korona lovagrend tagjai hozták be a sáromberki templomban és helyezték el megtekintés végett az Úrasztalán. Lg. Mireisz Tibor, egyetemi tanár előadásában kihangsúlyozta, hogy a magyar korona egy zárt, boltíves, keresztpántos korona, amely egy egyedülálló, különleges, hatalommal felruházott, személyiségi jogokat tükröző ötvösmunka. A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebben használt, épségben megmaradt koronája. A koronát, vagy legalábbis annak felső részét II. Szilveszter pápa küldte Asztrik érsek révén I. István megkoronázására. „Szűzanya koronáját, amely a főhatalmat jelképezi, valószínű örmény ötvösművész alkotta, valahol a Kaukázus lábainál a IV. században. Aki a Szent Koronát megalkotta, az mérhetetlen nagy tudással rendelkezhetett. (…) A korona egyszer maradt őrizet nélkül, a kalapos király, II. József idejében, aki félreállította a magyar koronaőröket, és nem koronáztatta meg magát.”-  tudtuk meg lg. Mireisz Tibortól.

           

27 évet volt amerikai fogságban

A jelenlévők részletes információkat szerezhettek a Szent Korona részeiről, valamint paramétereiről. Lg. Mireisz Tibor elmondta, hogy a korona anyaga 900-930 finomságú arany, 19 zománckép díszíti, a keresztpántokon pedig 72 gyöngyszem és 64 vércsepp alakú kő van. A magyar korona beavatott korona, amit csak királlyá szentelésekor viselhetett a szakrális uralkodó, aki Istentől kapta hatalmát. A d. Hummel Gizella által készített másolatrézből van, de kiválóan elkészített, mérethű alkotás, amely 5 millió forintra van biztosítva. A közel 100 fős hallgatóság megtudhatta, hogy a Szent Korona 1301-ig egyházi őrzés alatt állt, amit később bizalmi őrzés váltott fel. Az utolsó magyar koronázás napján, 1916. december 30-án koronázták meg Budapesten IV. Károlyt és felségét, Zita Bourbon – pármai hercenőt. „A II. világháború idején, a Nyilaskeresztes Párt hatalomátvétele után a Szent Koronát az ausztriai Mattsee-be vitték, és története során nem először elásták. Később, a korona amerikai hadifogságba került és 27 éven át a Fort Knox katonai támaszponton tárolták, ahonnan 1978. január 5-én került haza. 2000. január elsejétől a Parlament kupolacsarnokában került, a jogarral és az országalmával együtt.”- fejezte be háromórás, igencsak érdekes és színvonalas előadását lg. Mireisz Tibor, aki zárószóként még hozzátette, hogy a Szent Korona Tan az alkotmányos magyar államelmélet alapja, ahol minden hatalom Istentől ered, melynek országát kívánja a Földön megvalósítani.

            A kimerítő előadást követően a résztvevők közelről is megnézhették a Szent Korona másolatát, s kérdéseket tehettek fel az előadónak. A helyszínen a témával kapcsolatos hanghordozókat lehetett vásárolni, a megjelentek fényképeket készíthettek a mérethű másolattal.

 

                                                                                                                                 Berekméri Edmond

Megtekintések: 95

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Nagy Magdolna Június 6, 2011, 6:06pm
Edmond, köszönjük a tudósítást erről a jeles esményről, Sándor számmisztikás feltételezése pedig ne csak e miatt legyen érdekes! Ámen!
Hozzászólt Ozsváth Sándor Június 6, 2011, 1:50pm

Lehet, hogy csak a számmisztika miatt érdekes a megjegyzésem, de:

A Szent Korona 33 évet töltött "száműzetésben", s éppen 33 éve van újra itthon - krisztusi kor mindkettő!

Bizonyára az sem véletlen, hogy éppen idén kerül be az Alkotmányba a Rá való hivatkozás...

Hozzászólt Szakács (Szilágyi) Ilona Június 6, 2011, 12:00pm
Ma, 2011. VI. 6-án, a Marosvásárhely-i, Szabadi út-i református templomban, este 19 órától megismétlődik !

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek