Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Bálint napján, azaz február 14-én ünneplik az amerikaiak (de nemcsak) a szerelmesek világnapját.Éppen a farsang idején. A Valentin napot, alig néhány éve ismeri és ünnepli a magyar fiatalság. A farsangi népszokások viszont több évszázados múltra tekintenek vissza. De ennek ellenére, manapság az amcsiktól átvett ünnep a népszerűbb fiataljaink körében. Mifelénk, már a farsangi maszkurázás rég nem divat, farsangi bálokat is csak a kisiskolások részére szerveznek. Így van ez nemcsak városon, hanem kevés kivétellel a környező falvakban is. És erről csak mi tehetünk. Ha nekünk az amerikai ünnepekre van szükség, azokról emlékezünk meg, akkor a farsangi és más értékes népszokásaink lassan feledésbe merülnek. Mert hasonló sorsra jutott a karácsonyi kántálás, az újévet köszöntő (ostor)csattogtatás is. Húsvétban egyre kevesebben tesznek bokrétát, fenyőágat, sok fiatal nem jár locsolni sem, mert kényelmesebb a tévét nézni ilyenkor. Elszomorító tények.
Nem tudom, mit érdekel minket a Valentin-nap vagy a Haloween-ünneplés. Az nem vitás, hogy a fiatalságnak szüksége van szórakozásra, bulizásra. De miért fontos az amerikaiak utánzása? Ők sem járnak locsolni, kántálni, kosaras bálokat sem szerveznek, sőt gyakran előfordul, hogy még a szomszédjukkal sem tartják a kapcsolatot, nem ismerik egymást. Erdélyi magyarként azt vallom, hogy vannak nekünk is hagyományaink, saját szép ünnepeink, és inkább azokra kell figyelni.
A Krónika c. napilapban olvastam, néhány évvel ezelőtt, hogy többek között egy virágárust is megkérdeztek arról, hogy szükség van az amerikai ünnepek átvételére? Tudják mit válaszolt? Idézem: „Szép ünnep a Valentin-nap, noha csak néhány éve divatos nálunk… Szép dolog, hogy a szerelmesek napján is megemlékeznek a férfiak a nőkről, nemcsak Nők, vagy Anyák Napján.” Nem lepett meg a válasz. Meghiszem azt, hogy ez jó a virágárusoknak, mert ilyenkor nagyon fogy a virág. De vajon mit válaszolt volna erre egy néprajzkutató?

Berekméri Edmond

Megtekintések: 131

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Hajdo Szabolcs Február 10, 2013, 8:48am

Végre valaki meg is irja.1998-tól lett divat a hires, eurorothadt Romániában.Ha az amcsik 1 szarnak, mi át kell venni ,mert ez a divat,trend, brand és cool.Mit ért ebből egy70éves?

Likeljon, facebookozzon csak ne dolgozzon!

Szép éveket értünkmeg!Nesze neked kultúra,hagyomány!Én rég nem tartom mert Bálint katona és a kaszárnyába nem visznek kúrvákat hogy meg lehessen tartani.Jó farsangolást és búsójárást!

Éljen Erdély és a székelyföld!Hamarosan mik is függetlenek leszünk a felebarátaink örömére!

Hozzászólt Pènzes Hajnal Február 17, 2010, 7:58pm
Igy van Emond, az amcsiknak tulajdokepp milyen tradiciojuk van? Az amit a bevandorlok annak idejen kivittek magukkal. Azt jol osszekutyultek, es mintogy nagyon szeretunk amerikanizalodni, hat atvesszunk mindent. De engem meg az is zavar, ha romanizalodunk es magyarul nem tudunk beszelni. Meg a tavaly olastam a forumon egy beszelgetest, holmi pungarol es egyebb roman kifejezesekrol, mint magyar ember mondhatom nem voltam ra buszke! Mint ahogy nem bevasarolni megyunk legujjabban hanem shoppingolni, mert igy menobbek vagyunk. En szemely szerint szegyellem. Gondolom te sem orulsz neki. Orulok, hogy meg annak idejen a magyar tanaraik azert nyuztak minket, hogy szep magyar nyelven szolaljunk meg, ne kerevjuk a szezont a fazonnal! Mar probaltuk ravenni a magyar tanarokat, tanitokat, hogy hozzak a gyerkeket a tanchazba, ne a giccses tancokat, enekeket tanitsak a gyerekeknek azt hiszed eljott egyikuk is?A problema az, hogy senki nem szan erre idot, hogy megszervezze. Mindeki azt varja el , hogy te menj szemelyesen minden egyes osztalyba es kulon-kulon foglalkozz veluk es foleg azt csinaldd es ugy csinaldd ahogy ok akarjak!. De azt kerdem, milyen tancelmeny marad a gyerekben ha a tancot nem izleli meg a tanchazban? En nem szegyellem, meg eneket sem mentem nekik tanitani! Van gyerektanc jojjenek oda. Furcsa dolgok ezek Edmond, lehetne rola naphosszakat beszelni. Volna mirol! Nekem meg epp eleg tapasztalatom volt ebben, sajnos!
Hozzászólt Berekméri Edmond Február 17, 2010, 7:24pm
Kedves Hajnal!
Köszönöm a hozzászólást. Dicséret és elismerés, hogy még ünneplitek a farsangot. Mi, erdélyi pedagógusok is sokat fáradozunk azért, hogy népszokásainkat és hagyományainkat megőrizzük. Eddig tehát minden stimmel, egyetértünk. Véleményeink viszont különböznek abban, hogy szerintem igenis a "giccses", más nemzetektől átvett modern ünnepek "elősegítik", hogy elfelejtsük a MI ünnepeinket. Ha mindkét ünnepről megemlékeztek, akkor semmi gond, de a szomorú az, hogy legtöbb helyen nem így van. A fiatalok zöme már azt sem tudja mi az a farsang. Szégyellik azt, amire egykor nagyszüleik büszkék voltak. Sőt a Valentin napnak sem ismerik a történetét (tisztelet a kivételnek), csak azért buliznak ezen a napon, mert az utóbbi években menő lett az amcsiktól átvett ünnep. Szóval, én mindenkinek tisztelem a véleményét, elfogadom a másságot, de teljesen közömbös maradok a Bálint napot illetően. Persze, ez nem jelenti azt, hogy én nem szoktam virággal, ajándékkal kedveskedni páromnak. Ellenkezőleg. De ezt semmiképpen nem az említett, "felkapott ünnepen". S azért, még megsütötte a nálunk szokásos húshagyókeddi kürtős kalácsot... Amit, nem hiszem, hogy Amerikában is megsütöttek volna. Mert őket nem érdeklik a mi ünnepeink. Hallottál arról, hogy kántálni, locsolni járnának az amcsik (nem a kitelepedett magyarokra gondolok bár őket sem nagyon hiszem)? A Haloweenről pedig, nincs is mit beszélni. Nem érdemel figyelmet.
Barátsággal,
Edmond
Hozzászólt Pènzes Hajnal Február 16, 2010, 10:48pm
Ki volt Valentin? Miért ünnepeljük február 14-én?
Nem ismerjük pontosan a személyét.
Az egyik legenda szerint Valentin fiatal keresztényként élt a keresztény vallás üldöztetése idején. Hitéért elfogták és börtönbe zárták, majd halálra verték 269. február 14-én.
Amíg börtönben volt a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak:
"Ne felejtsétek el Valentint!" és "Szeretlek benneteket!"

Más legenda szerint Valentin i. sz. 269-ben vagy 270-ben római pap volt, aki titokban párokat adott össze, ellenszegülve ezzel Claudius császár törvényének, amely átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket. Valentint ezért bebörtönözték.
A börtönben barátságot kötött a börtönőr lányával. A legenda szerint imájával gyógyította meg a beteg lányt, és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá:
"A Te Valentinod".
A Szent Valentin Nap megünneplését Celacius pápa rendelte el 496-ban.
A középkorban ő volt Anglia és Franciaország területén az egyik legnépszerűbb szent.
Valentint ma vértanúként tiszteli a katolikus egyház, hisz azért vesztette életét, mert nem tagadta meg az elibe járulóktól a házasság szentségét.
Halála napján, február 14-én – amelyet egyben mennyei születésnapjának tartanak – az ő emlékére cserélnek szívet hívők és hitetlenek. Igaz, csak papírszívet, de örök jelkép az is. S nemcsak a szerelmeseknek jár ki, hanem a jó barátoknak is. Mindenkinek, aki felé szeretettel fordulunk.
Hozzászólt Pènzes Hajnal Február 16, 2010, 10:45pm
Egyettertek veled Edmond, bizonyos mertekig. Az, hogy a mai fiatalok nem ismerik hagyomanyainkat kinek a hibaja, a Valentin napnak? Nem hinnem. Azt viszont garantalom neked, mint tanar, mint tanchazas, tancoktato, mindig unnepeltunk farsangot! A gyerekekkel egyutt amiota az eszemet tudom. Ez igy volt es igy is marad! Soha nem halt ki es nem is fog, sot egyre tobben kapnak kedvet ra.
Valentin pedig azert lett Szentte mert a szerelmeseket vedte. Miert ne unnepeljunk szerelmesek napjat, nem a noket unnepeljuk, hanem a szerelmes paroket. Ami a Haloweent illeti, pedig azt mondanam, hogy nem amerikai unnep. Az ir kivandorlok vezettek be az Usa.ban, majd onnan ujra visszakerult Europaba. Kuldok neked nehany Balint naprol szolo tortenetet.Valentin nap.docx
Hozzászólt Berekméri Edmond Február 14, 2010, 8:19pm
Szia. Örülök, hogy egyformán gondolkodunk. Minden jót!
Hozzászólt Kulcsár-Székely Attila Február 14, 2010, 3:41pm
Szia Edmond!

Minden szavadat aranyba kéne önteni és ha ez egy kicsit vigasztal, akkor mi tegnap egy teljesen hagyományos ( jelmez stb.) farsangi buliban voltunk itt Székelyudvarhelyen, ahol sokan voltunk ( hál' Istennek), sok fiatal volt ( hál' Istennek) és ennek ellenére senkinek sem jutott eszébe a Valentin nap...

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek