Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Bubi Cigány


         Bubi Cigány a környék legjobb horgásza volt! Nevét arról kapta, hogy a bort bubival, azaz szódával szerette, a kocsmában is törzsvendég volt, de sohasem részegedett le. Megitta a maga egy-két fröccsét, elszívta a pipáját és ment tovább a dolgára. Napszámból tartotta el magát és a kifogott halak eladásából. Ezt a szabálytalanságot mindenki elnézte neki, mert így volt mindig friss hal és a napi kvótát sohasem lépte túl. Alacsony, tömzsi ember volt, aki állandóan kalapban járt és mellényben. Barna arcát ráncosra gyűrte a nap, a szél és az évtizedek, amiket a szabadban töltött. Mindenki ismerte és szerette, haragosa is csak egy volt a Gáspár Tóni. Viszályuk régre nyúlik vissza, még valami szerelemféltési ügy volt, de azóta bármin összevesztek, sohasem békültek. A bajt csak tetézte, hogy az állandó helyük sem volt messze egymástól.

Bubi Cigány úgy ismerte a környékbeli vizeket, a halak tartózkodási helyét, mint a saját tenyerét. Kiment a partra ránézett a vízre és néha haza is ment azonnal. Akkor senki sem fogott semmit. Gyermekkora óta itt élt, és már vagy 40 éve járta a nádasokat és aprította a halakat. Soha nem történt olyan, hogy ne fogott volna valamit. Pedig a felszerelése az évtizedek alatt nem sokat változott. Mindig a régi, rövid üvegbotokkal horgászott, igaz, nem is volt pénze újra. Ezekkel a botokkal fogott süllőt, pontyot, amurt, de még keszeget is.
Én tizenéves koromban ismertem meg személyesen. Egyik hajnalban éppen a helyére ültem le keszegezni. Akkoriban kezdtem el horgászni, tudásom nem sok volt még. Áztatott kenyérrel etettem, amit darált, puffasztott kukoricával gyúrtam össze és fenékre tett horoggal úszóztam. Persze semmit sem fogtam. Már egy órája horgásztam, amikor megszólalt mögöttem valaki a hajnali csendben. Azt hittem menten beleugrok a vízbe ijedtemben.
„Nem lesz az úgy jó ecsém! Emed a kampót vízközibe, a puffasztott tengeri fefelé dógozik, ott a hal.” Miután lelassult a szívverésem megköszöntem a tanácsot és ki is próbáltam. Néhány óra alatt telefogtam a haltartót keszeggel volt vagy 10 kiló. Közben Ő nem is horgászott, csak figyelt és segédkezett. Nem sokat beszéltünk, csak ami fontos volt. Így is nagyon jól összebarátkoztunk és felvett maga mellé „inasnak”. Végtelenül boldog voltam, hogy a horgásztudós inasa lehettem. A horgászat végén el akartam vinni az összes halat, de Ő megkérdezte, hogy mindet megeszem-e? Nagyon elszégyelltem magamat és több mint a fele halat visszaengedtem. Másnap-harmadnap is a helyére engedett és csak engem tanított nem is horgászott. Megtanította a halfogás minden csínját-bínját. Irigységnek még a csíráját sem ismertem fel benne. Maga volt a nyugodt erő, a természet nagy tisztelője, még egy nádszálat sem tört le feleslegesen. Tanítómesterem egy volt a természettel, úgy élt a vizek világában, mintha Ő is folyó, zsombék, vagy éppen egy csuka lett volna. Engem is erre tanított, az élet szeretetére, mások tiszteletére és persze a horgászat tudományára. Éveket horgásztunk együtt, olyan helyeket, szakaszokat mutatott meg, amiket addig nem is ismertem. Mindenféle hal megfogására megtanított, rekordlistás halakat fogtunk együtt, csukákat, pontyokat, amurokat, mindent. A keze alatt olyan horgász vált belőlem, aki, bárhol bármilyen halat képes megfogni. Tudásom ekkor sem érte el az övét. Házi versenyeinket is mindig Ő nyerte. Csak akkor én, ha hagyta magát. Azon kívül, hogy sikeres horgász vált belőlem, másra is megtanított. Emberségre. A maga „tanulatlan” módján terelgetett szelíden néha keményen a helyes úton. Ha leléptem róla és megütöttem a bokámat, nem vígasztalt, szerinte, ha az ember sohasem botlik meg és nem vállalja a felelősséget, sohasem tanulja meg mi a helyes és mi a helytelen. Nagyon szerettem és tiszteltem az öreget, sokat segítettem neki a háza körüli munkákban is. Boldog voltam és élettel teli, a legszebb éveimet éltem. Gondunk sosem volt, csak néha az időjárással, de nem számított se fagy, se eső, ha horgászni indultunk. Egyedül Gáspár Tóni kötözködött néha, az utóbbi időben egyre komolyabbá váltak a vitáik, már néha a tetlegességig fajultak a dolgok.
2004 telén a spórolt pénzemből vettem neki egy modern botot a rávaló orsóval. 24.-én este sétáltam el hozzá, kemény hideg volt, a jeges hó csikorgott a talpam alatt. Már várt rám az öreg, mindig ilyenkor mentem el hozzá az ünnepek alatt. Az asztalon már várt a frissen sült hurka, kolbász és a jófajta vörösbor, amit maga készített. Vacsora után az ajándékozás következett. Mikor kibontotta a csomagját nem szólt semmit, csak ült némán. Láttam a szeme sarkában gyűlő könycseppeket. Gyorsan megöleltem és megveregettem a vállait. „Boldog karácsonyt öreg!” Rám nézett szeretettel és azt mondta: „Ez, a legszebb ajándék, amit valaha kaptam!” Nekem az Ő barátsága volt a legszebb ajándék…
Másnap délelőttre megbeszéltük a bot felavatását, egy jó kis csukázás keretében.
Reggel felébredtem és rögtön rossz érzés fogott el. Rohantam ki a csatornához, ahol már kint álltak a rendőrök, a mentők és a halottas kocsi…. Gáspár Tóni is kiment reggel horgászni és fogott egy kétkilós csukát. Ezután elcsatangolt a parton. Miután visszament a helyére látta, hogy a haltartója meg van tépázva és a csuka sehol. Mérhetetlen düh öntötte el. Elrohant az öreg barátomhoz és szó nélkül hátba szúrta. A Bubi Cigány azonnal meghalt. Később Tóni helyétől nem messze megtalálták a csukát megcsócsálva, körülötte vidranyomok.
Rettenetes fájdalmat éreztem, tehetetlenségemben leroskadtam a hóba és csak zokogtam megállás nélkül.
A temetésén nagyon sokan voltak, rengeteg horgász, falubeli, és aki csak ismerte. Búcsúztatója rövid volt, de a pap szépen beszélt, vigasztalást nyújtott mindenkinek. Mielőtt betemették a sírt, az öreg üvegbotokat a koporsója mellé tettem, hogy a mennyben is tudjon horgászni öreg barátom.
Gáspár Tóni elítélték gyilkosságért. Én hónapokig nem vettem horgászbotot a kezembe, nem voltam rá képes. Szabadulni akartam az emlékektől, de nem tudtam, mert minden fűszál a réten, minden hely a vízen rá emlékeztetett. Tavasszal mentem ki először a helyünkre, amit közben friss nád nőtt be. A nád mögött a parton egy 10 év körüli legényke ügyetlenkedett, keszegezett letett horoggal, liftező etetővel. Figyeltem egy kicsit, majd odaszóltam neki: „Nem lesz az úgy jó ecsém..”

Megtekintések: 137

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt lukacs (basa) reka Március 2, 2011, 8:13am
nagyon szep tortenet!
Hozzászólt Verzár Csongor-Garabet Február 25, 2011, 4:31pm

Kitűnő írás ! Megéri tovább is folytatni, mert érdekes olvasmányok lesznek, ha így folytatod. Jó könyvek lesznek.

Van írói vénád, Gábor ! Csak bátran, tovább !

Hozzászólt Cserjés Gábor Február 16, 2011, 6:47am
:) Sámli gond! :) Illetve köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat és a kritikákat! :)
Hozzászólt Kozák László Február 16, 2011, 12:05am
Bocs az üvegszalas okoskodasert, figyelmesebben kellett volna olvasnom...
Hozzászólt Kozák László Február 13, 2011, 10:40pm
Masodszor olvasom e kis elbeszelest es ismet el vagyok ragadtatva a mögötte rejlö iroi tehetsegtöl. Nem akarok tul a reszletekbe menni, csak talan annyit: lehet, hogy el kene gondolkozni a politikai korrektseg fontossagarol, es ezzel kapcsolatban arrol, hogy milyen (arnyalati) különbseg van az igazan sikeres es az igazan jo iro között?De ez csak egy eszrevetel a lehetseges sok jözül: mint minden jo irast, ezt is sok szemszögböl lehetne elemezni! Meg egy szörszalhasogato eszrevetel: 2004-ben kaphatott volna az Öreg ha nem is boron- vagy kevlarszalas horgaszbotot, de legalabb egy IM6-os grafitbol keszültet. Ezidötajt ugyanis az üvegszalas horgaszbot mar majdnem teljesen eltünt a törtenelem süllyesztöjeben...
Hozzászólt gyuge erzsebet Február 13, 2011, 6:11am
Van tehetseged az irashoz! Ez az elbeszelesed,meselesed csak ugy termeszetesen folyik szivedbol-szadbol nagyon jo iras tetszett! Latom a bejegyzesekbol is eleg sokan elolvastak-ertekeltek.Engem erdekelne az is,hogy igaz tortenet-e?
Hozzászólt Cseh Tamás Február 10, 2011, 9:02am

Kedves cikk író és hozzászólók!

-A múltkor hallottam vagy olvastm vhol az ausztrál miniszterelnök véleményét a bevándorlókról,a (kissebbséről).

Ez kb. így szólt:

A bevándorlókat szívesen látjuk,de tartsák be a törvényeinket,alkalmazkodjanak az ausztrálokhoz.NEM mi alkalmazkodunk hozzájuk,a kissebbséghez .Ha nem tetszik így nekik,akkor le is út,fel is út.

Szerintem tökéletesen igaza volt és van az ausztrál miniszterelnöknek.

Hozzászólt Kozák László Február 9, 2011, 10:44pm
Szep törtenet, ha kitalalt, akkor letezik eredetiben is: egy ismerösöm ugyanigy tanulta a horgaszatot egy zsenialis horgasztehetseggel megaldott öreg ciganytol, aki mellesleg  egyenes, megbizhato es becsületes ember volt. Ismerösömnek gyakran panaszkodott rossz utra tert semmirekellö gyerekei miatt...Lehet, hogy az öreg meg mindig el, ha nem, akkor az nem valoszinü, hogy egy Gaspar Toni lelkiismereten szaradna...
Hozzászólt Tóth Imre György Február 9, 2011, 6:55pm

 

Még eddig csak olvasgattam a különböző írásokat ,de most támadt egy gondolatom ,és szeretném közzé tenni.

A szomszédunkban él egy cigány család.Az Asszony nyugdíjas ,özvegy .Felnevelt 4 gyermeket.Ha be mész a házába rend és tisztaság fogad,könyvek a polcon, és bár 8 általánosa van de olvas.A két fia kőműves ,de a vállalkozó csak feketén dolgoztatja őket.Rendesen tisztán nevelik a gyermekeiket.A baj akkor van amikor felsőbb rendelet miatt a segély folyósítás okán közhasznú munkára kötelezik.Ekkor ugyanis nem tud dolgozni a vállalkozónál a jobb keresetárt.Felteszem a kérdést ! Ki a hibás ,hogy nem dolgozhat hivatalosan,mint bármely adófizető polgár,és gyűjtögetné közben a munkában letöltött éveket a majdani nyugdíjához?Tudom nem ez a jellemző de szerintem ,ha így is tudnának boldogulni ,talán ragadós lehetne a példa.Persze ekkor jön a szólam ,hogy a vállalkozót sújtja a sok adó meg járulék,ezért kénytelen feketén dolgoztatni.Hol keressük akkor a megoldást?Ott tán ,hogy nemzetünk rossz csillagzat alatt élt és hol török ,hol német vagy orosz,most meg az amcsik döntik el ,hogy mit hogyan csináljunk?Mikor lesz végre,hogy mi döntsünk saját éltünk alakulás felől?Trianonban szét szették azt az országot amelyik egy földrajzi és gazdasági egység volt,amiben még a cigány is megtalálta a maga szerepét a társadalomban.Hol ágyút öntött,hol patkót kovácsolt,hol zenélt,hol edényt forrasztott,de még harcolt is ha kellet a hazáért.Tehát volt mikor még tudták az is ,hogy mit jelent az a szó,hogy MUNKA,de segítettek nekik elfeledni.

Hozzászólt Cseh Tamás Február 9, 2011, 1:32pm

jó lenne,ha előszőr a szótárukba bekerülne a "munka" szó ,de még jobb ha ezt a tevékenységet még űznék is.

Kivétel az a kb. 1-2 %.

Az is lehet,nekünk kellene tanulni tölük 8habár hosszú távon az nem mindenkinek megy).

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek