Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

„Nincs hideg odakint, vacsora előtt még sétálhatunk a parton.”
Utólag sajnálom, hogy nem jegyeztem fel szó szerint, miként hangzik ez a mondat finnül.
Harmadik napja voltunk Montenegroban, egy filmfesztiválon. Phil Kanadából, Arto Finnországból, Julija Ukrajnából, Susan Dél – Afrikából, valamint jómagam, ez volt a mi véletlenszerűen összeverődött kis társaságunk.
Az idézett mondat először Phil szájából hangzott el angolul, majd megkért engem és Arto-t, hogy mondjuk el mi is ugyanezt, ki-ki saját anyanyelvén. A hatás leírhatatlan volt. Phil ámulva hallgatta a két – számára teljesen ismeretlen – nyelv szavainak finom gördülését, a két mondat hasonló lejtését, aztán egyenként összehasonlította a szavakat... no igen, most már elhiszi, hogy Arto meg én kicsit sem értjük egymás nyelvét, így nem csupán a többiek iránti udvariasságból beszélünk egymással is angolul.
Phil aznap este még néhányszor megkért, hogy beszéljek magyarul, én pedig Arany és Ady legszebb dallamú verseiből idéztem neki. Közben lopva lestem, milyen élvezettel hallgatja…(Phil-nek remek zenei hallása van) és azt is megfogadta, hogy majd alaposabban utánanéz a finnugor családfának. Majd kijelentette, hogy szerelmes lett a sokszínű Európába.
lyenkor mindig rácsodálkozom erre a szépséges ajándékra. Az anyanyelvre.
„Kicsit irigyellek benneteket”, mondta egyszer félig komolyan egy lengyelországi kolléga. „Kevesen vagytok, a világon senki nem beszéli a nyelveteket, még csak hasonlót sem, mégis itt vagytok még mindig, a népes nyelvcsaládok szorító ölelésében, mint valami marslakók!” Aztán ennek ürügyén beszéltünk kicsit a magyar kultúráról, meglepett, hogy ismeri péládul Ady Endre nevét, őt viszont az lepte meg, hogy Ady szülőhelye nincs a mai Magyarország térképén. Arra a kérdésére nem tudtam pontos választ adni, vajon mennyien beszélnek magyarul a világon. 16 – 17 millióan? Vagy kevesebben?
Például fogalmam nincs, hány magyar él a tengeren túli országokban, Dél – Afrikától Kanadáig, vagy éppen Ázsiában. Azt sem tudom, hányan és hogyan tudják tovább éltetni az anyanyelvet a teljesen idegen nyelvű környezetben.
De sokan megteszik, ezt biztosan tudom.
Az elmúlt nyáron a kanadai Waterloo-ban (Ontario) betévedtünk egy sörfőzde boltjába. Brick Brewery, ha jól emlékszem, ez volt a neve. A pultnál a fiatalember épp egy másik vevőt szolgált ki, miközben mi a söröket nézegettük, és halkan beszélgettünk. A 20 év körüli ifjú igazi kereskedő módjára ajánlgatta a portékát, majd váratlanul azt mondta: „Fogadjunk, kitalálom, honnan jöttetek. Legyen a tét két üveg sör, itt ez az úr lesz a tanú!” Állt az alku ( mindez természetesen angolul zajlott), a férfiak egymás tenyerébe csaptak, majd a pultosfiú széles mosollyal és ékes magyarsággal megszólalt : „Magyarok vagytok!”
Még vagy húsz percet időztünk a boltban ( a másik vevő, egy helybeli férfi szemlátomást élvezte a helyzetet, megállapította a fogadás eredményét, aztán diszkréten elköszönt). A fiatalemberről kiderült, hogy 8 évesen, szüleivel költözött ki Kanadába, Erdélyből. De egy tősgyökeres pesti srácnak is becsületére válna, olyan szépen beszélt magyarul. Azon a nyelven, amelyet szülei úgy másfél évtizeddel ezelőtt gondosan elcsomagoltak, magukkal hoztak, őrzik, ápolják, továbbadják. Azon a nyelven, amelyet azóta jobbára csak odahaza, vagy néha, a torontói magyar közösség rendezvényein gyakorolhatott.
A történetnek itt vége is szakad. Végül négy üveg sörrel távoztunk, amelyet este, a vacsorához ittunk meg, miközben újra felidéztük a találkozást a fiatalemberrel. Aki talán sok más fiatalnál jobban tudja, mekkora kincs az anyanyelv, amely elringat, mesél, zenél, képeket fest elénk, kitölti álmainkat.
Amely kultúránk alapja.
Amelytől megfosztani valakit csak akkor lehet, ha ő is úgy akarja.
Őszintén: sör még nekem olyan jól nem esett, mint akkor.

Megtekintések: 204

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt zachari ilona Augusztus 7, 2011, 6:50pm
NAGYON SZEP ES SZIVHEZ SZOLO IRAS, KOSZONOM.
Hozzászólt Dierich/Orban Zsuzsa Augusztus 7, 2011, 2:03pm
Az "ide" es "oda"  gondolathoz: Tenyleg nehez itt Nemetorszagban született lanyomnak ezeket a finom zöngeseket, arnyalatokat  atadni. Meg: miert Kolozsvarra, es miert Vasarhelyre? Neha ugy mondana: Vasarhelyra. Aztan a csucs, ami lanyomnak tetszett: itthon es otthon.Bizony nem volt egyszerü megmagyarazni. Ilyen nemetben nincs. Nem tudom , mas nyelvben va-e? De hat nekünk ez mar irodalom: "Levelek itthonrol haza".
Hozzászólt Dierich/Orban Zsuzsa Augusztus 7, 2011, 1:47pm
Szerintem is nagyon negativ fejlödesben van a magyar nyelv. De nehogy azt higgyetek, ez csak a magyar nyelv sorsa, mert a magyart "rugdossak" valahol, vagy lenezik. Ez mind igaz lehet, de sajnos ez a globalizacio minden nepet es nyelvet erint, ugyanez törtenik a nemet nyelvvel, szerintem biztos a kinaival is. Ez azonban igy sem ugy sem vigasztalo. Ugyanebböl az okokbol adodoan  velemenyem szerint sok orszagban erösödnek a jobbos megnyilvanulasok is, ahelyett hogy a nyelvüket szepen apolnak....     lehet tevedek, en igy latom...
Hozzászólt Radics Pálné,Medgyessy Éva Február 12, 2011, 5:12pm

Örülök,hogy az ERDÉLYI MAGYAROK A VILÁGBAN írások olvasásának élménye megadatott.

 

Hozzászólt Papp Kincses Emese Február 10, 2011, 10:24am
Ma kaptam egy üzenetet a rendszergazdától, miszerint mától "lájkolhatok". Az Isten megfizeti, legalább itt, ezen a fórumon NE HASZNÁLJANAK ilyen kifejezéseket !
Hozzászólt Demeter Attila Sándor Február 8, 2011, 4:53pm
Erdélyi magyarok, maradjunk továbbra is meg annak, aminek születtünk!
Hozzászólt Szakács Mátyási Endre Február 8, 2011, 1:18pm
 A ránk szabott Finnugor fogalomnak annyi  az alapja, hogy mindenikünk  europai és mindkettönkben  van keletiség. Egyiknek Észak  Kelet,  másiknak  délebbi Kelet. Akkor nem  voltak falak  és lasabban rohangáltak. Es valami  ragadt. Nem DNS. Velünk  megetették. Mi másokat  ne  etessünk  marhaságokkal.   Külömben megfontolandó történet sok mostanság beolvadó fiatalnak.  
Hozzászólt Vajna Tünde Február 7, 2011, 12:17pm
Az, hogy nagyon tetszik, így kevés. Nagyszerű a stílusod. Választékos a nelvezet, amit használsz.... Köszönöm. Tünde
Hozzászólt Ambrus Eva es Istvan Február 6, 2011, 6:33pm
nagyon szep es tiszteletre melto igazi erdelyi felfogas
Hozzászólt Réthy Margit Február 6, 2011, 6:17pm

Kedves Ábrahám Márta,

azon gondolkodom, vajon ez a "hajlamosak vagytok (?)" , ez nekem szólna? Kicsit szomorú volnék. Nekem Erdély, Felvidék, stb. is leginkább magyar nyelvterületnek számít. A kanadai Ontario viszont nem. Ilyen egyszerű. Az írás lényege pedig nem a csodálkozás volt...(De tovább nem is ragoznám. Elvégre bármibe bele lehet kötni, ha az ember nagyon akarja. )

 

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2021   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek