Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.



 

Ady Endre születésének 100. évfordulóján Ceausescu Romániájában a Magyar jakobinus dalát némi átigazítás után engedték csak elszavalni, imigyen: „Hiszen magyar, román, szláv bánat / Mindigre egy bánat marad.” Hallom-olvasom, hogy újabban meg ifjú szomszédunk neheztel reánk, mert tótozzuk őket. Szegény Mikszáth, mit szólna most a szlovák atyafiak e névbeli buzgólkodásához…

Hazai nyelvi frusztrációnk is már bő két évtizedes: Hogyan is nevezzük néven – kedvenc szarvasi főtörzsőrmesterem szavajárását idézve – „a nem idén nyáron lebarnult” polgártársainkat? A cigány-roma megnevezésbéli mérkőzés jelenleg döntetlenre áll, a mezőnyjátékban némi cigány fölénnyel. A hivatalosság romázik, az országlakosság meg, köztük az érintettekkel, cigányozik. Utóbbiak bizony cigányönkormányzatba tömörülnek, rájuk szavaznak, esetleg a cigányvajdára hallgatnak, cigánykultúráról és cigányfolklórról beszélnek. Álságos tapintat ez a romázás, s különösen politikusaink ajkán csörömpöl hamisan a szó. De furcsa is lenne az átkeresztelő, mert akkor bizony következetesnek kell lenni! A generális névcsere után például, élén a világhírű romaprímással, a Száztagú Romazenekar játszaná majd a Romabáró dalait, miközben romahal helyett, mert az könnyen romaútra megy, romapecsenyét rendelnénk az étteremben. De hogy tovább romálkodjak: A fenti adys példa nyomán, picit átigazítva Vörösmarty örökbecsűjét (A vén roma), így szólna majd a mű refrénje: Húzd rá roma, megittad az árát!

Még mielőtt romakereket hányatnának vélem, kérem, hallgassuk meg a Transylmania együttes népszerű dalát, s fogadjuk meg a benne foglaltakat: „Legyen úgy, mint régen volt…”!

 

Megtekintések: 362

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Huszár Lajos Augusztus 15, 2011, 9:52pm
Kedves barátom ! '' jelentésed '' aranyat ér !.....legalábbis nekem ....köszönet érte !
Hozzászólt Ozsváth Sándor Augusztus 15, 2011, 5:50pm
Még a szovjet időkben derették ki ottani történészek. A többi a magyar akadémiai történettudomány restségén múlik...  Én legutóbb Pap Gábor művelődéstörténész és magyarságkutató debreceni előadásain hallottam róla részletesebben...
Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Augusztus 15, 2011, 3:39pm
Nem győzök csodálkozni! Vajon kik végezték ezt a kutatást, hogy még elhallgatni sem lehet?
Hozzászólt Dierich/Orban Zsuzsa Augusztus 15, 2011, 3:11pm
Ideje volt, hogy rajöjjenek. Meg külföldi, nyugati turistak is csodalkoznak a Marosvasarhely közepen tronolo Romulus-emlekmü elött, h. ez most mit keres itt?
Hozzászólt Ozsváth Sándor Augusztus 14, 2011, 5:13pm

Jelentem, a dákoromán kontinuitáselmélet végzetesen megrendülni látszik - nem véletlenül hallgatnak róla egy ideje oly látványosan román barátaink! A legújabb kutatások kimutatták, hogy a dákok az Aral tó és a Kaszpi tenger között éltek, majd onnan vándoroltak Európába. S ami a leginkább figyelemre méltó: szkíta típusú nép volt! Inkább nekünk rokonaink - olyan másodunokatesó szinten :-)

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Augusztus 12, 2011, 6:05pm
Kedves Sándor, köszönöm a rövid etimológiai elemzést! Vannak ilyen véletlen hasonlóságok...
Hozzászólt Ozsváth Sándor Augusztus 12, 2011, 5:31pm

A két elnevezésnek nincs köze egymáshoz! A roma legújabb kori szülemény (cigányt értenek alatta), a román sokkal régebbi (római eredetűre utaló). Ilyen még a román stílus megjelölés is, bár a tévedések elkerülése végett gyakran inkább a romanikát használják  a korstílus megjelölésére. A roman-nak van még egy újkori jelentése is, ti. regényt jelent - sok XIX. századi magyar regény címe alatt még így szerepelt. Ebből eredeztethető egy másik stílus elnevezése is: romantika. 

Az oláhokat először Anonymus illette román néven Gesta Hungarorumában - erre előszeretettel hivatkoznak is!

Hozzászólt Koppányi Zsuzsanna Augusztus 12, 2011, 11:46am
Érdekes volna tudni, vajon a románok mit szólnak a "roma" elnevezéshez? Az a sejtésem, hogy nem örülnek a névhasonlóságnak...
Hozzászólt Bukszár Gyuláné Augusztus 11, 2011, 10:23pm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Én is szeretem a transylmania együttest és a dalaikat is.  Egyetértek a népszerü dalban foglalt tézissel,legyen ugy mint régen volt!                  

 

 

 

Hozzászólt Rokonál Ágnes Augusztus 11, 2011, 10:10pm

Hogy mik vannak? Minél régebbre megyünk az időben, annál izgalmasabb!

Én nagyon szeretem a román népzenét. Magyar-román lakta vidékeken ún. oláhos ritmikájú dallamok is fellelhetőek egy-egy magyar táncrendbe szépen beilleszkedve... s így gazdagítva :)

 

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek