Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

A sport nem érdekel, csak annyit tudok mindig a sporteseményekről, amennyi feltétlen fontos, hogy én is tájékozottnak tűnjek a környezetemben. Kivétel a műkorcsolya, arra mindig odafigyelek, s ezért
figyeltem most a téli olimpia előkészületeit meg figyelem a játékokat is. Sőt
odáig merészkedtem, hogy felírtam magamnak annak a hat székely-magyar
sportolónak a nevét, akik a 28-as keretben Romániát képviselik. Sífutás: György
Mónika, alpesi sí: Miklós Edit, biatlon: Tófalvi Éva és Ferencz Réka, műkorcsolya:
Kelemen Zoltán; rövidpályás gyorskorcsolya: Kristó Katalin. Természetesen
drukkolok nekik, de elkezdtem számolni is, bár ezt sem szeretem. Eredményként az
jött ki, hogy a romániai keret 21, 4 százaléka magyar. És azt fogják mondani a közvetítésekben,
hogy „következik XY román versenyző”, pedig magyar. Ha tovább nézem a számokat,
keblem dagad, mert számarányunkhoz viszonyítva háromszor több a magyar a
csapatban, az őket felkészítőkről nem is beszélve, mint az a 6,7 százalék, aki
a 21,4 milliós országban él. A sport mégiscsak egy nép, egy nemzet
életképességét, erejét, küzdőszellemét tükrözi, különösen az olimpián. Itt
valóban a részvétel számít. Az a gyanúm, hogy ez a háromszorosnál is nagyobb
teljesítmény igaz az élet más területein is Romániában. Szinte azt mondtam,
hogy mi húzzuk az igát, és a többség, s főleg az elnök aratja a babérokat,
amiért már nem dagad a keblem, sőt, haragszom magunkra, mert 20 év alatt még a
kétnyelvűséget sem voltunk képesek kiharcolni magunknak, nemhogy az autonómiát.


Higgyük el már végre, hogy van elég erőnk, s kell legyen kitartásunk! A román nacionalizmus ezzel pontosan tisztában van, ezért tesz keresztbe, ahol tud, mert csak így tudja lefölözni munkánk gyümölcsét. Ideje, hogy mi, magyarok is érzékenyek legyünk, és kikérjük magunknak, ami jár.


Egyébként az olimpiának is van egy nagy hibája: országok és nem nemzetek, népek küzdenek az érmekért. Ám mivel a franciák találták ki, mást nem várhatunk, hisz az ő agyukban nemzet és ország összefolyik, pedig Trianon az ő művük, s azóta megtanulhatták volna, hogy egy nemzet nem ér véget egy
országhatáron. Talán majd egyszer!


Visszatérve a vancouveri téli olimpiához, az már szinte csak hab a tortán, hogy a káprázatos nyitóünnepség lézershow-műsorát vezérlő számítógépes programot két magyar fiatalember – a sepsiszentgyörgyi 29 éves Nagy István és a 30 éves Rákosfalvy Zsolt – fejlesztette ki. Ők a példa, hogy nemcsak erőnk, de eszünk is van.


Megtekintések: 48

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Berekméri Edmond Február 28, 2010, 12:26pm
Köszönjük, hogy itt is megosztotta velünk gondolatait. Teljes mértékben egyetértek a véleményével, valóban a néző tudomására kellene hozni, azt az apró, de számunkra nagy jelentőséggel bíró pontosítást, hogy román színekben induló, magyar nemzetiségű versenyzőről van szó. Ennek elmulasztása szándékos "kicsinyesség" a román közvélemény részéről. Bizonyára emlékszik, hogy milyen port kavart a román sajtóberkekben, amikor Bölöni kijelentette, hogy ő nem román, hanem magyar nemzetiségű. Gigi Becali majdnem agygörcsöt kapott, valószínű, hogy Vadimék is nehezen emésztették meg a galuskát. Emlékszem, hogy a rendszerváltás előtt, a román újságok Ladislau Boloninek írták labdarúgó kiválóságunk nevét. 1990 után Lotizni kezdték, aztán nagy későre ráébredtek, hogy tiszteletlenség helytelenül írni a Bölöni nevet, s felkerültek a pontok az ö-re.
Én azonban egy ellenpéldáról is tudok. Minden idők legjobb román sportkommentátora, Cristian Topescu mindig megemlítette a nemzetközi női tornászversenyeken, hogy Szabó Katalin magyar nemzetiségű, s ha emlékezetem nem csal, azt is hozzátette, hogy székely lány. Persze, azt nem tőle tudtam meg, hogy éppen Mikes Zágonjában született...
Közben az a számomra kellemetlen emlék is eszembe jutott, amikor évekkel ezelőtt, egyik újságíró kollégától megtudtam, hogy a világbajnok Vastag Ferenc ökölvívó nem beszéli anyanyelvét. Persze, ezt arra is lehet fogni, hogy korán elkerült hazulról, az edzőtáborokban nem volt lehetősége gyakorolni a magyar nyelvet, de mindezeket csak enyhítő körülményeknek lehet tekinteni. Kíváncsi lennék, ha valaki megkérdezné, hogy milyen nemzetiségűnek vallja magát, mit felelne. És Szabó Gabriella olimpiai bajnok atlétánkra is kíváncsi lennék... Mert sajnos olyan hírességeink is vannak, akik szégyellik vagy letagadják nemzetiségüket. Ezekről pedig, hogy mondja el a sportesemény tévé vagy rádióközvetítője, hogy magyarok?
Hozzászólt Magyari Tibor Február 27, 2010, 11:57pm
Kéz csók Márta néni. Minden elismerésem a cikkel kapcsolatban és jó lenne ha ezeket Markó Béla úrnak is elmondaná hisz önök sokáig munkatársak vóltak. Figyelemmel követem írásait a Vásárhelyi hírlapban is.Kívánok önnek még sok boldok nyugdíjas éveket.
Hozzászólt Kákonyi Csilla Február 27, 2010, 4:05pm
Teljesen egyetértek veled Márta. Örülök, hogy érdekes és lényeglátó írásaiddal itt is jelentkezel ! Szükség van rájuk, köszönjük! (Meggyőződésem, hogy a többesszám indokolt.) Kiváncsian várom a továbbiakat.
Hozzászólt Dr. Bige Szabolcs Csaba Február 26, 2010, 8:10pm
Kiegészítésképpen: Ferencz Réka nyerte az ifjúsági biatlon világbajnokság 12,5 kilométeres egyéni versenyét. Ez a siker példátlan a sportág hazai történetében - irta a székelyhon.ro

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek