Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

Mi ez a penetráns bűz, kérdezte Micike néni, miután behúzta maga után az osztályterem ajtaját. 1956 kemény tele volt, éppen csak újraindult a tanítás. Atyánkfia akkor hallotta életében először ezt a furcsa, idegen szót. Tanítónénijük fintorogva sétált végig a padsorok között, ide-oda szimatolgatva, majd a szinte izzó vaskályha mellett lecövekelve kérdezte újra: Mi ez a pe-net-ráns bűz? Miután felállított pár közeli legénykét, döbbenten látta, hogy mindegyikük ülepén hatalmas nedves folt díszeleg. Némi oknyomozás és óvatos érzékszervi mintavétel után rövidesen kiderült, hogy osztályának nagy része, délutánosok lévén, mezőről hazatérő trágyahordó szánokra kapaszkodva rövidített az iskolába vezető úton. Társaival együtt Atyánkfia is kifejezetten élvezte az ingyen szánkázást, a sportos kanyarvételt, az ide-oda csúszkálást a tükörsima jeges úttesten. Arra azonban nem számítottak, hogy a deszkákra fagyott trágyalé megolvad a fenekük alatt, s a meleg osztályteremben - újabb halmazállapotváltozáson átmenve - orrfacsaró „illattal”, penetráns bűzzel telíti majd a légteret.


Egy életre megjegyezte ezt a szószerkezetet, de az elmúlt évtizedekben csak ritkán idéződött fel a vele kapcsolatos egykori illatélmény – egészen az utóbbi időkig. A napi parlamenti tévéközvetítések során azonban egyre gyakrabban támad déjá vu érzése…

Megtekintések: 71

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek