Kattints az EMKA blogra, az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány hivatalos blogjára!

Friss hírek és képes beszámolók akciónkról, aktuális eseményeinkről, leírások az általunk szervezett eseményekről és sok-sok egyéb érdekesség.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20110104-miniportrek-az-elso-szekelyf...

 

Mi erre két évet vártunk, hogy megkaphassuk és úgy bántak velünk,mintha valami afrikai országból vagy nem is tudom, hogy honnan jönnénk. ÁNTSZ meg hasonló vizsgálatok, nem részletezném, hogy melyek ezek.

Szörnyű, hogy megkérdezik tényleg tőlem ,hogy honnan tudok magyarul és mért nem tudok románul ha román vagyok....

Megértük ezt!

 

Megtekintések: 77

Szólj hozzá !

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Erdélyi magyarok a világban –nak.

Csatlakozzon a(z) Erdélyi magyarok a világban hálózathoz

Hozzászólt Dr. Bányai Erzsébet Január 30, 2011, 4:52pm

Egész véletlenül keveredtem erre az oldalra.

Engem is románoztak, de nem lehet tőlük számon kérni olyasmit amiről nem tehetnek. Ha nem volt

oktatás az iskolában Trianonról...Csak azok tudják, hogy létezünk akik erre fogékonyak voltak. Azok nem is

románoznak!!!

Hogy miért nem volt, azon ellehet gondolkozni.

Szépen, szelíden kénytelen voltam -és vagyunk- kijavítani és megmagyarázni hogy ez hogy van, valahányszor ezt tették és teszik.És nem éreztem hogy én kisebb lennék emiatt, de nagyobbnak sem.

 

Hozzászólt Rokonál Ágnes Január 21, 2011, 11:33pm

Ne haragudjatok, de ahogy a hozzászólásokat olvasom, úgy tűnik, hogy messze nem arról szól, ahonnan indult: a szájról szájra hagyományozás tipikus este forog fenn, mindenki másképp érti és kidobolja a maga álláspontját.

Sajnos, túl messzire vezet a téma boncolgatása, s erre ez a fórum nemigen alkalmas.

Továbbra is vallom, hogy a közös keresése és nem a különbözőségek fognak bennünket összehozni - már ha akarjuk egyáltalán ...

Ehhez kívánok mindenkinek sok erőt és önfegyelmet, tiszta szívemből :)

Hozzászólt Bálint Mária Január 18, 2011, 12:53pm
No, mit szóljak? Amikor átjöttem, azt a felvilágosítást kaptam a bukarasti magyar konzulátuson, hogy ha megkapom a letelepedési engedélyt, teljes jogú magyar állampolgár leszek a gyerekeimmel együtt, nem kell azt részletezni. Megkérdeztem én azt is, hogy mi lesz  a nyugdíjammal? Hivatalnok: elismerik a folytonosságot. Itt meg teljesen más volt a helyzet. Most nem részletezem, de tény, hogy amióta a kisebbségi önkormányzat intézménye létezik, mindig kapunk levelet, hogy jelöljük meg, melyik körzetben akarunk szavazni, avagy, ha nincs létre akarznk -e hozni egyet. Már gondolkoztam, hogy heccből megcsinálom. Hozzuk létre az áttelepült magyarok kisebbségi önkormányzatát! Bizony mondom néktek, ránk férne. Nem is tudom, miért veszem én ezt emberi méltóságomban való sértésnek.
Hozzászólt Dobrai Zoltán Január 17, 2011, 11:46pm

Drága  Erdélyi Testvérek!

 Állampolgárság lesz,, szavazati jog lesz a pártoklistájára!   De mi csak románok maradunk! Féltik a munkájukat( hányan jöttek át 2007.01.01 útán) Mennyi az értéke egy diplomásnak , egy  érettségizitnek egy segéd munkásnak? A magyar állam  O? OOO FT-al járúlt hozzá a tanítatásához! A románok ( szószerint érsd) adójából tanúltak és nekünk adták  készen magyaroknak: Meddig tart még a Kádári _ G********i_Kovács Lászlói BÚNKÓSÁG?? A nemzetiség : Cigány , zsidó, szerb , szlovák , román  az Úr Istenit de nem magyar! Csak magyarállampolgár cigány , zsidó , román stb. Olyan  nehéz felfogni egyeseknek! 

Hozzászólt Dobrai Zoltán Január 17, 2011, 11:32pm
Kedves Marika!  A volt Debreceni Kosoth Egyewtemen  dolgoztam.Hozzánk a Kárpátaljaik jöttek részképzésre  félévre: Szegedre a Bucuretsiek és Kolozsváriak. Egy évben hozzzánk jöttek. Román - magyíar szakos hallgatók volt 3-4-5 éves is. .Szegeden azt kérdezték a tanúlmányi osztálypn , hogy tudnak-e magyarúl   és kitudják-e tölteni a bejelenkezésilapot? A hallgatók  rekciói  leírhatatlan: Ha mongol és itt  tanúl magyarúl akkor  csak tud és kitud tölteni egy ürlapot! Búnkók voltak a tanúlmányi osztályon Szegeden: Undorító! Mi a fenét füzhetnék hozzá?
Hozzászólt Bálint Mária Január 17, 2011, 11:00pm

 Halló, Ágnes! Abbiza nekünk is gond, sőt sértés, hogy amikor itt akarunk letelepedni papírokkal kell bizonygatni, hogy magyarok vagyunk. Aki pedig egyetemista itt, mint vendég, annak vizsgáznia kell magyar nyelvből (hátha mostmár nem), habár a magyar tanítási nyelvű intézményből jött át.  :) NO, tudom, hogy te nem erre gondoltál.

Ez a politikai síkon zajló magyar-nem magyar vita meg akkor alakult ki, amikor már elfogyott a kígyó, s béka, amit addig egymásra dobáltak az ellentétes oldalak. A szűkölködés, meg a konc elosztása belviszályt éleszt.

Az otthon ... Hát ez az, Zolinak legtöbb verse arról szól, hogy nem érzi otthon magát. Alant soroltunk fel több okot is, amiért ez így van.

Hozzászólt Rokonál Ágnes Január 17, 2011, 10:19pm

Sziasztok! Sok mindent értek és sok mindent nem. Neki, Neked és nekem megvannak a saját életünket érintő, családunk és nemzetünk történelméhez kötődő érzéseink, gondolataink. Ezzel semmi gond.

A gond számomra ott van, amikor az egy nemzethez tartozásunkat bizonyítani kell (?) a másik embernek.

Mindezt lehetőleg úgy, hogy a másik ember önérzetét és becsületét próbálják sárba tiporni - ki a jobbb magyar? alapon.

Sajnos, a jelen politikai történések erősen erre mozgatják a dolgokat.

Ja, és aki Kossuth szerint a "legnagyobb magyar" volt: Széchenyi sem magyar származású!

Ezzel rövidre is zárom magam azzal a gondolattal, amit valakitől loptam, de már nem emlékszem, kitől:

"Az otthon nem hely, hanem érzés".

Szeretném hinni, hogy ez a lényeg ♥

 

UI.: Marika, én a nácizmusra gondoltam... ;)

Hozzászólt Bálint Mária Január 16, 2011, 9:59pm

Látom, Zoli megelőzött, amíg én itt körmöltem, de pont találó, mert elmondta azt a példát, amit én kifelejtettem.

Kozmopolitizmushoz hozzáfűzve: nem az EU-é az első nekirugaszkodás. Időnként felszínre kerül az eszme, vagy ehhez hasonló, de el is süllyed, mert nyíltan vagy titokban mégis a saját nemzetét helyezi előtérbe majdnem mindenki.

(Elnézést az íráshibákért.)

Hozzászólt Bálint Mária Január 16, 2011, 9:34pm

Kedves Ágnes!

Tökéletesen igazad van. Világok választanak el. Erről hosszan és sokat lehetne értekezni. Szándékosan nem vitát írtam. Mi azonban úgy érezzük, hogy nem mi távolodtunk fényévnyire magyar gyökereinktől. Az indulatos hozzászólás - amit én sajnálok - pedig éppen magyarság-érzetünket bizonyítja. Nézz csak körül a mindennapokban, és igen, a politikában is körül kell nézni. Ott is azt látod, hogy marják, tépik, cibálják egymást a különféle pártokhoz tartó emberek, amit én megint csak sajnálok. Éppen ezért csodálom is, hogy még nem halt ki a magyar nemzet. Ha csak úgy kutyafuttában visszatekintünk - egyáltalán nem profi módon - a történelmünkre, mindenütt ezt találjuk: viszálykodás, pártoskodás, árulás, cserbenhagyás. Ha ezek nem lettek volna, a sok kiontott vér árán aratott győzelem másképpen gyümölcsözött volna. Képtelenek vagyunk abbahagyni, még ha az utolsó órán is. Pedig igen nagy szükség lenne a békességre és a józanságra.

Pontosan az a baj e tekintetben, hogy sok ember a mindennapjain keresztül szűri át a magasabb szintű empátiát igénylő történéseket és úgy érzi, ha megengedő magatartást tanusít, korgó gyomorral marad. Mérlegelte-e valaki, hogy az erdélyi dolgos nép. A székelyek sok helyütt a puszta sziklából nyerték a megélhetésüket, de megéltek. Ahhoz annyi munka kellett - kell, amennyit az itteni ismerőseim közül senki nem produkál. (Egyet kivéve, de róla is kiderült, hogy felvidéki.) Ezt ne utasítsd azonnal vissza, ebbe gondolj bele, mert nem piszkálódásból mondom. Ez az egyik baj "idehaza". Ha valaki az övéktől eltérő állásponton van, az hülye, nincs igaza, stb. Mit ismondtok arra aki - csupán megszokásból - nyakaszakadtáig nekilát a munkának és ingyenmunkákat is elvállal? TÖRTETŐ, talpnyaló, megintcsak hülye. Nem az a meglátás, hogy milyen szorgalmas, hanem az, hogy törtető, amit itt ugyancsak negatív értelemben használtok. Mindamellett mondom, hogy  tudom: vannak erdélyiek, akik ocsmányul viselkednek mindenben, harácsolnak (?), kihasználják a kiskapukat, stb. Én ugyan egyet sem ismerek, de hallottam róluk. Mit csinálnak azonban az őslakosok? Senki nem tesz ilyet? Akkor most nem várnánk az elszámoltatást.

 

"Mit szólnának Németország lakosai,  ha a háborús évek deportáltjainak és kivégzettjeinek rokonai rajtuk kérnék számon a történteket?" Mi ezt is tudjuk, mert a szemünk előtt zajlott. Először is a vetzetőik képesek voltak dönteni a nép felbolygatása nélkül, és nem hagyták a dolgot odáig fajulni, ahova M.o. jutott. Amióta eszemet tudom, minden német anyanyelvű kérhette a "hazatelepedést" pedig az őseik többszáz évre visszamenően ott éltek Romániában. Az állam őket kiváltotta abban a sorrendben, ahogy a kérelmüket beadták - konkrét pénzzel ám. (Aki nem akart a sorára várni, maga szerzett pénzt a kiutazásáre, vagy kilógott ahogy tudott) A román állam ilyenkor elkobozta az ingatlanaikt, Németország pedig odaát kifizette akárukat. Olyannyira, hogy 10 ével ezelőtt már csak 195000 német maradt az országban. És láss csudát: manapság is befogadják azt, aki "Volksdeutsche". Aki 50 éves elmúlt, annak már munkát se kell keresnie, mert átlátják, hogy hiábavaló lenne. Egy-kettőre állampolgárságot kapnak, nem törődnek azzal, hogy még rasszistáknak is lehetne nevezni őket, amiért a német eredetűeket veszik előre a sorban. Mérlegelés kérdése, azok odaát eleget szenvedtek - ilyesmivel indokolják, pedig nem akárkikkel beszélgettem erről (még hivatalos fórumon is).Ha messzebb akarjuk vezetni, akkor örvendenek, hogy nyelvet ismerők és német érzelműek kerülnek az országba.

 

"Mi elvárjuk a törvénykezéstől, a politikusoktól, hogy helyettünk és számunkra olyan döntéseket hozzanak, amelyek mindenkinek jók." Igy van. Az a dolguk, azért fizetjük őket, nem is akárhogyan. Ez soha nem érhető el, de törekedni kell rá. Az meg elég disznóság, hogy gazdasági érdekek mozgatják a döntések rugóit. (No, mindenütt) Ezt nekünk nem elfogadni kell, hanem küzdeni ellene. Mit gondolsz mire találták ki a munkanélküli segélyt hajdan? Félnek az éhséglázadástól, ami már sok helyen jelentkezik a világban. Az öntudatos állampolgároknak egyre nehezebben lehet majd bedugni a száját valami hulladékkal. Te is mondod: a szervezetek eszmei értékeiből lehetNE kovácsolni valamit. Ezért ne beszéljünk úgy róluk, mintha a puszta létük kielégítő megoldát jelentene. 

Én azt mondom, hogy a kozmopolitizmus szép eszme, de luxus a mai világban, mert a környezet nem alkalmas rá. Egyszerűen azért, mert nem úgy viselkednek velünk. (Ha csak állsz, miközben ütnek, egyszer belehalsz)

Egy szuszra ennyi.

Hozzászólt Dobrai Zoltán Január 16, 2011, 8:20pm

Kedves Ági!

 Isteni a német példa! Mit mondtak volna , ha a kitelepített  , a románoktól megvásárolt németek ellen kampányoltakk volna  az akkori NSZK.-ok? De az egysítés ellen ha ágáltak volna?Minket  és őket is a történelem választott szét és adott lehetőséget ismét! Nem pénzt , nem ennivalót , sőt munkát ,kezeléseket sem kérünk! Eszmei értéket az állampolgárságot CSAK! Nekünk érték , akik itt élnek  nekik nem , vagy közömbös! Te szerencsédre nem élted át , de mi igen! Te lehet szültél és tudod mi az , én nem! Csak sejtéseim vannak  róla:

 Üdvözlettel:Zoli

Hogyan segíthetsz?

PayPal segítségével

adományozok itt

átutalással

Számlaszámunk:
10700488-66317874-51100005
(CIB Bank Zrt.)

nemzetközi átutalással
IBAN számlaszámunk:
HU62 1070 0488 6631 7874 5110 0005
SWIFT/BIC: CIBHHUHB

Az adományozás adómentes.


Önkéntes munkával

Jelentkezz és írj az alapitvany@erdelyimagyarok.com email címre!

© 2024   Created by erdelyimagyarok.com.   Működteti:

Bannerek  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek